Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Lubo

Fangorn, pocty napadnutych ludi hovoria inak.

Fangorn

A k tomu rozhovoru len toľko, že nechápem ako môže mať jeden ochranar rozumne myšlienky pri vlkoch a rysoch a pri medveďoch to nedokáže, prečo asi?

Martin knor

Zdravim. Stale sa na problem premnozenia medvedov pozerate z pohladu zdrojov obzivy. To je vsak uplne zcestny pohlad. Aj mysi v experimente mali potravu pre 3000 jedincov, ale viac ako 2200 ich v Mysom raji nebolo (vdaka kraki za zaujimavy clanocek). V lesoch je potravy pre niekolkonasobne viac medvedov ako tam teraz zije a predsa tie medvede v lese neostavaju, tlacia sa medzi ludi. Zamyslite sa nad tym, preco? Socialne spravanie medvedov voci samiciam s mladymi je take, ze tie jednoducho musia ist do novych "nik". Je uplne jedno kolko potravy je v lese a ci je vobec volajaka v dedine. Ak chcu aby ich mlade prezili a aby ich ine samce nezabili, musia ist do obci. (A aj ked im zatvorite smetniaky, vzdy si tam najdu dostatok mravenisk a tucnych lariev hmyzu ako aj vetvicky a puciky, o ovoci ani nehovoriac ...)

Teda ak povazujeme za zivotny priestor pre medvede les a nechceme ich mat v obciach, tak su uz teraz nehorazne premnozene. A nie, polovnici to nevyriesia. Tu treba zredukovat populaciu medvedov na stav spred 30 rokov, teda 3/4 je nutne odstranit (kedze kazdych cca 15 rokov sa pocet medvedov zdvojnasobuje). Polovnici take cosi nedokazu.

Lubo

Fangorn, spomedzi utokov zveri ma najviac hospitalizacii na Slovensku na svedomi bodavy hmyz, najma vcela. Zabime vcely!!!

Fangorn

čiže necháme všetko ako je teraz a ono sa to nejako vyrieši? :)
Nie, tí čo daný stav sposobili nezmenili svoje správanie. To by si chcel veľa, musela by správanie zmeniť celá spoločnosť (ľudia čo chodia na lesné plody),ministerstvá, ochranári, lesníci, poľovníci, poľnohospodári.....a to je asi nereálne očakávanie. Títo všetci primárne sposobili daný stav

PaliT

Kým začneš genocídu akýchkoľvek živých bytostí, najprv sa pozri, či tí, ktorí primárne spôsobili daný stav, už zmenili svoje správanie.

Ten antropocentrický prístup nás jedného dňa možno ako druh vykynoží. Áno, mám na mysli postoj, kedy si mi uzurpujeme postavenie – "pán tvorstva".

Fangorn

Pali: OK ale keď už máš niečo premnožené, ako to ideš riešiť? Gupky alebo medveďa. Tak poďme znížiť počet, napr na polovicu a potom regulujme správanie človeka a nastavme nejaké pravidlá. Či čo ideme teraz, pozerať sa na premnoženého medveďa? Btw. nie som poľovník, som turista a vnímam to takto

Lubo

Ako konkrétne sa brániť, keď vás napadne medveď, a či sa báť šeliem v našich lesoch, vysvetľuje ochranár Jerguš Tesák zo Svetového fondu na ochranu prírody.

Odomknute:
dennikn.sk/…/?cst=01a6a7206be…

PaliT

RoL, to je srandovný príklad, lebo tvoje gupky by sa nemohli množiť donekonečna, pokiaľ by si im nedával stále viac a viac krmiva.

A to je aj celá pointa.

Ak chceš regulovať zver, prvé opatrenie, ktoré musíš urobiť, je regulovať správanie človeka. Tam sme sa ešte poriadne nedostali. Až tento krok s kŕmením budeme mať za sebou, potom rozvíjajme diskusiu ďalej. A tu sa nebavíme len o medveďoch, ale aj o diviakoch a vysokej.

RoL

Ked zacnete chovat gubky v akvariu, dokedy to mozete nechat bez aktivnej regulacie? Alebo - mudri sa ucia na chybach druhych... Myslite si, ze ten nas medved hnedy je viac krizeny s plysakom, nez ten zijuci v rumunskych horach? Tam uz zrejme vlade doslo, ze regulovat treba.
reuters.com/…/romania-lets-to…

Fangorn

v pohode, aj ja som včera videl pri Mojtíne v lese 200 m od cesty. Už 5. krát za tento rok a to je len september, predtým raz za 5 rokov , čiže asi to nebude náhoda a je ich naozaj veľa lebo do hor chodím stále rovnako často, tak to bude len tým, že sa mackovia rozmnožili :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov