Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Tramtária

Ja napríklad nikdy nevarím na tom mieste kde sa chystám spať. Teda pri bivaku pod hviezdami. Vždy navarím večeru na príhodnom mieste, zjem a idem ďalej, kľudne aj hodinu či viac.
Toto robím od vtedy, keď som čítal o tých dvoch čechoch, čo stanovali nad chatou v žiarskej doline, varili, prilákali medveďa. V podstate sa nič nestalo, potrhal im veci - ale zažiť by som to nechcel. Tuším čosi podobné bolo aj pri bystrých plesách, tam si pri úteku človek aj ublížil tak, že ho museli zvážať odtiaľ.
Snažím sa na spánok vybrať miesto aj z tohto pohľadu, nie moc pri vode či nejak neprehľadnom mieste, napríklad.

Keď spím na útulni, tam normálne varím. Aj keď si pamätám ako nebohý Kulanga hovoril o dobýjajúcom sa medveďovi do kuchyne...

Matobee

Jjano ja som zatiaľ žiadne takéto antimedvedie opatrenia nerobil. Spávam von, mimo útulne tak 10 krát ročne v každom ročnom období a zatiaľ som nemal s medveďmi žiadnu zlú skúsenosť. Potraviny mávam normálne pri sebe v ruksaku. Každopádne strach mám občas aj ja, ale len v neprehľadných úsekoch a najmä pri hučiacich potokoch v úzkych dolinách.
Medveďa som videl 3 krát (neznačený traverz Rakytova, 2 x Vlačuhovo) a raz počul z pár metrov v smrekovej mladine (Zlatý stôl). Vtedy sa to udialo práve preto lebo som podcenil situáciu a v neprehľadnom teréne, zamyslený nedal o sebe vedieť.
Počas 8400 km za posledných 5 rokoch prevažne po horách stredného Slovenska, kde je medveďov najviac a väčšinou sám, dám o sebe vedieť a doposiaľ to funguje. Samozrejme rátam s tým, že stať sa niekedy niečo môže, ale prirovnávam to k smole zásahu bleskom.
K tej antimedvedej kampani sa mne naopak zdá, že posledné (zimné) mesiace dosť utíchla. Z mojich skúseností medvede túto zimu pekne spinkali. Stopy som od decembra do teraz videl 2 -3 krát. Nie ako tú minulú, keď bolo bukvíc. Vtedy som medvedie stopy videl aspoň 30 krát.

Ak som robil nejaké opatrenia spomínaného typu, tak len v útulniach, niekedy aj von proti plchom. Tie my narobili už viac krát nejaké menšie problémy. Prehrýzli obal potravín, behali do batoha, prípadne výrazne vyrušovali. Poznáme to.

Za posledné roky mi viac nepríjemných situácií dopriali psi pri rôznych družstvách, domoch na lazoch, salašoch, chatách atď. A so psami ako antimedvedím opatrením sa to bude asi len zhoršovať (pre tulákov). Samozrejme chápem druhú stranu, že je to vhodná ochrana pred medveďmi, najmä na salašoch, pastvinách a nedá sa každému vyhovieť.
V podstate mne osobne táto ochrana trošku komplikuje život, keď musím všelikade po húštinách obchádzať salaše, pozemky, preskakovať ploty. To sa pohybujem 95% po značných turistických trasách.
Teším sa (možno naivne) z avizovanej snahy z dielne vlády o turistických značkovaných trasách a snáď sa dožijem, že majiteľ pozemku bude musieť zabezpečiť bezujmú priechodnosť po TZT.

Mirino „Hlinená Príšera“ aj mňa pobavila. Dobrééé. :-)
Ale má to niečo do seba. Po tom blate som už raz letel dole do sedla aj ja.

Jjano

Jaj, sorry, Lubo, až teraz som zbadal, že sa smeješ na názve v predchádzajúcom príspevku ... :-) Kľudne zmaž tieto dve moje reakcie, nech tu nezavadazjú.

Jjano

Podľa mňa to nie je až tak hlinená príšera, ale tiež to nepreceňujem a z medveďov nemám žiadny iracionálny strach.
Len ma to skrátka zaujíma a ocenil by som priame odpovede.

Mirino

Priznám sa. RAZ som v sedle pod Hlinenou Príšerou zavesil poživeň na tú zvoničku...len preto, aby ma v noci otravovala líška.

Jjano

Ahojte. Som už mierne zmagorený z antimedvedej nálady v spoločnosti a tak mám takú základnú otázku: Keď nocujete vonku, tak robíte nejaké antimedvedie opatrenia, najmä odloženie potravín mimo miesta nocľahu?

Sona

Prales v Bystrej doline bude patrit do novej rezervacie, je tam aj ta oblast pod Velkym Gaplom.

Lubo

Martin, zopakujem sa / doplnim. Vidiet medveda v narodnom parku nie je ziadnou senzaciou. Podkladat pozorovanie medveda v narodnom parku za znak jeho premnozenia nie jeadekvatne. Za adekvatne by som povazoval, keby v celej Bystrej doline boli opatrenia, ktore su bezne v inych narodnych parkoch s vyskytom tejto selmy.

Prales pod Velkym Gaplom podla mna do novej rezervacie zahrnuli.

Martin knor

Lubo, trochu Ta opravim. Medveda som tam nevidel, iba jeho lajno. Dotycneho medveda zrejme videli turisti, ktori volali horskacov. Medveda (s najvacsou pravdepodobnostou ineho) som videl dalsi den na hranici NP priamo na znacke. Svedci to o tom, ze bud su medvede sialene premnozene, alebo stracaju plachost. Ani jedno sa mi nepaci.

Ale inac, ozaj je Velky Gapel sucastou novej rezervacie? V TN hovorili o priblizne 70-tich castiach, co je nejako malo.

Lubo

Martin, videl si medveda v narodnom parku, tesne na hranici pralesa Velky Gapel, ktory bol mimochodom vcera vyhlaseny za sucast novej NPR Pralesy Slovenska. To mi pride ako pohorsovat sa na tom, ze ides do centra mesta a su tam ludia.

Martin knor

Asi pred 2 tyzdnami som vybehol k jaskyni Mrtvych netopierov, kde som si sadol na lavicku a zjedol som obed. Pri navrate som priamo na chodniku nasiel cerstve medvedie lajno, ktore tam cestou hore nebolo. Siel som sam v hmlistom pocasi, nebolo mi vsetko jedno. Dalsi den som na turistickej znacke na bocnom hrebeni videl medveda asi na 30 metrov. Ale medvede vooobec nie su premnozene. Je ich malo a treba ich prisne chranit. :-?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov