Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Diskusná téma Medvede - ako sa brániť?

Ahojte všetci milovníci prírody. Veľmi rád chodím do prírody, väčšinou mi to ale vychádza že chodím sám, a keď som na túre, na hubách a iných plodoch cez týždeň tak nestretám moc ľudí, niekedy žiadnych. A práve tu sa zvyšuje pravdepodobnosť že stretnem nejakého macka. Čítal som na Internete že je dobré, nerobiť prudké pohyby, robiť sa mŕtvym ... . ono sa to ľahko píše, ale zaberie to? A navyše i keď ho nestretnem tak určitú časť, „kým sa mi podarí psychicky preorientovať“ strávim miesto vnímania krás prírody - uvažovaním nad medveďamy. Kolega mi radil že on nosí plynovú pištoľ, tento nápad sa mi zdá vcelku dobrý, zbraň dodá trochu pocitu bezpečia, otázka znie či je aj účinná. Ak stojím oproti medveďovi a vietor fúka od neho ku mne neparalyzujem skôr seba ako jeho? A druhá vec, pri opise účinnosti sa všade písalo o dobrej účinnosti na útočiaceho psa ale čo medveď? Čo si o tom myslíte, a ké rady bi ste mi dali?

Lubo

Boro, veď Martin ti ten článok odomkol. Nemusíš utratiť ani euro. A teda nestíham sa čudovať kamarát môj, že máš toľko hnevu v sebe, že je ti fuk, čo napísala Soňa o tejto téme.

Boro

Videl som ten článok na jej denníkuN, ale je zamknutý a ja nemám chuť utrácať zbytočne. A je mi úplne jedno, či mu vytrhol kus mäsa alebo nie. jednoducho medveď prepadol človeka a ja si myslím, že by takýto ľudia, trvale pracujúci v lese , mali zo sebou nosiť poriadny kolt a medveďa hneď buchnúť. Bez ohľadu, či je alebo nie je vegetarián. Ja jednoducho nechápem ten mindrák niektorých ľudí stál a ospravedlňovať to najnebezpečnejšie zviera v našich horách

Rc

„Išlo o druhý útok medveďa za posledný rok v Domaniži a okolí. V poslednej dobe máme dosť stretnutí s medveďom, pred dvoma týždňami došlo k stretu medvedice a jedného z lesných zamestnancov v lokalite strelnice. Čoraz viac je to bližšie k obydliam, je ich podstatne viac, ako tomu bývalo v minulosti. Nejde o medveďov, ktorí by chodili do dediny do odpadových nádob, pohybujú sa na kraji lesa," zdôraznil starosta obce Matušík s tým, že obyvatelia majú strach.

Rc

Sona, to ze ta medved dohryzie uz zacina byt u nas tusim uplne normalna vec. v kuloaroch medzi ludmi zijucimi v oblastiach, kde medvede ohrozuju ludi, sa uz zacina namiesto slova regulacia sklonovat slovo vykynozenie...

Peter61

Ja nechápem, ako "profesisti" (termín od ing.Majka) sa medveďom teritóriu správajú tak, že medveď k nim príde na 20 m.
Minule som nad Zbojníčkou počul /videl nejakého týpka s protimedveďou rolničkou....

Jjano

Soňa, ty nie si dôveryhodný zdroj, ty si DenníkN :-)
Na facebooku písali, že odtrhol, tak odtrhol. Nie sme ouce!

Sona

Volala som s dotyčným pánom takmer 20 minút. Medveď ho pohrýzol do stehna, ale nič mu neodtrhol. Má zlomený ešte palec na ruke, trieštivú zlomeninu zápästia a viacero kúsancov.

Baranček

Je to pravda medveďov je tam spústa,minule keď som išiel dolu do Detvy od Hotelu Poľana okolo obeda v lokalite Vrch Detva sa na turistickom chodníku na mňa pozerali dva medvedie samce.Pán Boh stál pri mne,že to nebola medvedica s drobcami.Zastal som,dívali sme sa na seba,ja som si pripravil obranu,nebudem menovať akú a čakal som čo sa bude diať.Chvala bohu boli to mladé štence a po minúte zdupkali.Za chvíľu bude turistika bez účinnej zbrane nebezpečná,okolo salašov voľne pustené zúrivé psy,v čase zberu lesných plodín hordy neprispôsobivých hrajúcich sa na zbojníkov ťahajúcich my batoh s pliec.No čo viac povedať.Ale nevzdám to hádam Pán Boh bude naďalej stáť pri mne.

Ibi1962

Včera poobede na Poľane napadnutí medveďom dvaja turisti priamo na turistickom chodníku blízko hotela Poľana. Oboch medveď dotrhal, jednému hlavu, je v ťažkom stave, druhému najmä ruky a nohy. Ťažšie raneného resuscitovali zaáchranári priamo na mieste útoku. Medvede už pochopili aký majú na Slovensku status a že si môžu takéto útoky dovoliť.

Krtek4

Není potřeba řešit jen medvědy. Po prázdninách (2.9.) jsem přespával přímo na vrcholku Ploské. Asi po hodině mě probudily pohyby a funění kolem hlavy. Myslel jsem, že se mi to zdálo. Za další půlhodinu mě probudilo tahání za nohy, pak rána a prudce se vyfoukla karimatka. Vzal jsem čelovku a zkontroloval situaci:
První probuzení - liška mi batoh, který jsem měl u hlavy odtáhla asi 10m daleko, překousla řemínky a roztrhala sáček s odpadky, který byl nahoře a dál už nešla.
Druhé probuzení: pokoušela se odtáhnout karimatku na které jsem ležel. Nepovedlo se, ale karimatku taktéž zničila.
Lišku nešlo odehnat na vzdálenost větší než 20m, tak, abych předešel třetímu probuzení, jsem vše sbalil a zbaběle o půlnoci vyrazil na chatu pod Borišovem.
S medvědem by průběh byl asi zajímavější...

Pencurák

jjano: Keď nocujem na rizikových miestach,tak zvyknem jedlo zavesiť na strom aspoň 100 m od miesta,kde prespávam. Mám dlhú šnúru z padáka,ktorú prehodím cez vyššie konáre a jedlo vytiahnem na šnúre čo najvyššie. No v našich horách je už na niektorých miestach problém nájsť aj obyčajný strom,ako napríklad v Slanskom sedle pod Stolicou,kde sme s kamošom spali pred 2 rokmi. Ale keď na svitaní v doline pod nami zareval medveď,tak sme skákali z pelechu ako mladé srny :D Keď spím niekde na terase chaty,tak väčšinou jedlo neodkladám bokom,ale vždy počítam s tým,že ma maco môže navštíviť.

Sona

Na Aljaske nas ucili robit veci v trojuholniku - sto metrov varit, inde sto metrov odtial spat a dalsich sto metrov zavesit na strom jedlo. Je pravda, ze na Slovensku som to takto neriesila, jedlo v batohu pri nohach, ale mozno je rozumnejsie to robit.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma