Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vígľaš – najmrazivejšie miesto Slovenska

Diskusná téma K článku: Vígľaš – najmrazivejšie miesto Slovenska

Viac ako 80 rokov stále nebol prekonaný rekord najnižšej nameranej teploty vzduchu na Slovensku. Nadránom 11. februára 1929 bol na veľkostatku v Pstruši, miestna časť Vígľaša, nameraný mráz -41,0 °C, ktorý zaznamenal tzv. minimálny teplomer (zobrazuje minimálnu hodnotu, nie momentálnu) na meteorologickej stanici štátneho veľkostatku. Miestny učiteľ Ján Posch následne o 7.00 hodine zaznamenal aktuálny mráz -38,2 °C.

Jozef sliacky

Publikáciu o Vígľaši, kam patrí aj Pstruša, vydal Obecný úrad už dávnejšie, možno i pred 15 rokmi. Bola nepredajná. Ja som sa k nej dostal tak, že autor je môj bývalý triedny učiteľ, občas sa stretneme a keďže vie, že mám o takéto veci záujem, tak mi ju dal. Myslím, že pracuje na novom vydaní a azda až sa dokončí renovácia zámku, tak obec alebo niekto iný niečo vydá, hoci sa dnes všade šetrí.

Smolinko

Dakujem za info, ja osobne mam rad to miesto a ked idem okolo rad sa tam zastavim. Vo Viglasi zamok opravuju, ide im to pekne, otazka je ci po rekonstrukcii sa tam dostane aj bezny smrtelnik.

Jozef sliacky

Pred niekoľkými rokmi (max. 10) sa združenie výtvarníkov Zvolenská sedmička pokúšalo oživiť mlyn na Pstruši. Neviem, či v tom pokračujú, skôr nie ako áno, ale vtedy som sa tam stretol s ľuďmi, ktorí vyrastali na majeri Pstruša ako deti. Jeden z nich, mal dobre cez 70, mi rozprával, ako to tam vyzeralo kedysi,do mlyna chodili mlieť gazdovia zo širokého okolia, bola tam chýrna pálenica, ale aj pivnice, v ktorých neuskladňovali iba zemiaky, ale aj výborné syry, ktoré v nich dozrievali a vraj sa vyrovnali aj francúzskym. V niektorých článkoch som sa dočítal, že sa tam zastavil aj prezident Masaryk. Neskúmal som, či je to pravda, alebo len legenda, ale faktom je, že to bol vzorový majetok, nazývaný aj Masarykov dvor. Vyrastal som neďaleko, z rozprávanie starých rodičov viem, že na Pstrušu si chodili privyrobiť najmä cez žatvu, a to nielen pred vojnou, ale ešte aj v 50. rokoch.
V reportáži, ktorú som vtedy robil z podujatia výtvarníkov, som vložil aj svoj osobný názor, že si viem predstaviť Pstrušu ako nejaký poľnohospodársky skanzen, že by teda bolo užitotočné obnoviť schátrané objekty. Je dobre, že sa tam niečo robí, vzhľadom na polohu pri hlavnej ceste a blízkosť zámku, ktorý by mali sprístupniť už na jeseň, je to určite skvelá lokalita.
Pomenovanie Pstruša, na ktorom si cudzinci môžu dolámať jazyk, vraj pochádza od slova pstruh. Kedysi tu bol totiž veľký rybník, ktorý napájala Slatina. Podľa publikácii, ktorú pred niekoľkými rokmi pripravil pre Obecný úrad môj učiteľ Milan Sliacky, rodák a obyvateľ Vígľaša, kúria, ktorá sa spomína v darovacej listine kráľa Žigmunda z roku 1404, bola pravdepodobne práve na Pstruši. Medzi povinnosti obdarovaného Paška zo Slatiny patrilo totiž aj stráženie rybníka a jeho opravy.
V spomínanej publikácii je ešte jedna perlička, ktorá sa týka počasia vo Vígľaši. 29. mája 1960 tam vraj napadlo 8 cm snehu. Ten síce rýchlo zmizol, ale dedinčanom to predsa len spôsobilo problém. Začiatkom jari si totiž vybrali spoločného pastiera pre dobytok a kozy a ten sa s nimi dohodol, že bude pásť do prvého snehu!

Bukaj

nie sebecke to nie je. viem presne co myslis. ja som tiez radsej sám v tichu, bez hordy ludí. len ma zaráža, že ludia v blízkom okolí netušia čo je vobec Kaľamárka a podobne. pritom sú to nádherne kúty krajiny.

Svatopluk Štěpánek

pre bukaj: je to sebecke, budme vsak radi, ze
polana nie je spropagovana
taky vyhlad na cely masiv polany od vrchslatiny ci vyhlad na
lubietovsky vepor z hrebena na strelniky,
snohy, biele vody ( ??? ), lazy, kyslinky - to je nadhera

Bukaj

tak zámok už k finalnej podobe nemá daleko. čo ale viem, napriek ochrannému oku pamiatkarov tam boli nejake historicke veci pri rekonštrukcii zlikvidovane.ps: škoda, že poľana nie je až tak dobre spropagovana, je to fakt krásny kus zeme s veľa zákutiami

Svatopluk Štěpánek

ak sada dokopy viglas hrad aj statok, bude to super !!!
( vojancil som na stozku,
su to spomienky na mladost )

Axel

Dobre pocut, ze to dostava novy sat a neskonci ako ruina. Miesto ma svoje caro.

Bukaj

ten statok je momentálne v rekonštrukcii, mal by tam byt nejaký ranč, resp. chov koní a ubytovacie zariadenia. ide o spolupracu medzi majitelom viglaskeho hradu, ktory je tiez v rekonstrukcii a majitelom tohto statku, mimochodom zrejme najvacsieho agropodnikatela v podpolani. tie budovy su z čias čsr-masaryka, ktory naň často chodil. aspon take mam info.

Smolinko

Ten statok je v rekonstrukcii nevie niekto o tom nieco blizsie?

Daulagiri

Presne načasovaný článok !
Ktovie či ešte niekedy bude takýto mrazisko u nás ?

Wbk

Tiež som o tom mraze vlani trochu písal v kontexte s mojim rodným krajom: zitava.sk/…/najkrutejsi-mraz-… Nále, Vyhodňare boli v bavlnke a mali "len" okolo -27, pomohli im naše krásne hory :-) Česi mali menej než -42,2 čo je tiež dodnes platné namerané minimum.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov