Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tiesňava Silberkarklamm (Hias a Siega)

Diskusná téma K článku: Tiesňava Silberkarklamm (Hias a Siega)

Blízko Ramsau am Dachstein v Rakúsku sa nachádza veľmi pekná tiesňava Silberkarklamm. Vhodné miesto pre rodinné túry, prípadne pre výlety začínajúcich ferratistov. Tiesňava ponúka možnosť vysokohorskej turistiky – cez lávky, mostíky a rebríky sa dá prísť až k chate Silberkarhutte. Terén je nenáročný, s prekrásnymi výhľadmi na okolité strmé steny a vodopády. Okrem turistiky sa tu dajú podniknúť aj dve náročnosťou jednoduchšie, ale zato veľmi pekné ferraty – Hias (D) a Siega (C/D). Sú vhodné pre začiatočníkov alebo v rámci prvodňovej rozcvičky pred ťažšími ferratami. Ich výhoda spočíva aj v tom, že sú krátke a medzi nimi je chata, čo je výhodné v prípade nestáleho alebo nepriaznivého počasia.

Lolisha

Ahoj tulak,dik,absolvovane to bolo minuly rok v juli

Tulak007

Danka, pekny clanok,
/kedy bude dalsie daco od teba D-)?/ a aj inspirativny - faj sa cital :-). PS: a kedy to bolo prosim absolvovane?
Tulak007

Peto.z.bb

Vdaka za zaujimavy blog a tip na vikend v AT. Mne sa paci, ked je zvlast uvadzana kondicna narocnost a zvlast narocnost najtazsieho useku. Ak autorka napise ze ide o D a C/D a sucasne nenarocne ferraty, tak je verim zrejme ze ide o kondicnu nenarocnost, kedze tie C-ckove a D-ckove useky su kratke. Ak sa mylim potesi ma ked ma opravite, vopred vdaka!

Lubo

Objektivizacia narocnosti tury je nemozna. Vzdy je to subjektivne hodnotenie autora. Rovnako klasifikacia ferrat je subjektivne podla feelingu tvorcu. Urcite neplati, ze D na Raxe je to iste ako na Dachsteine. Je to poznat aj na skalkach - co oblast, to trosku odlisna narocnost pri rovnakej klasifikacii. Preto z toho nerobme kovbojku baby. Kazdy, kto ide na turu s deckami alebo aj bez nich by si mal urobit predovsetkym nalezitu poradu s mapu (a v pripade ferrat s nakresom).

Adushka

Tiez ma pri citani zarazilo, ze Danka oznacila Dcko za lahke, ale poznam ju, viem ako to myslela.

Avsak - tu vstupim do diskusie ako ferratista zaciatocnik: Narocnost tury sa nema hodnotit podla vlastnych schopnosti, niekto je zdatnejsi a uspokoji sa len s D a E, niekomu staci kusok zeleza a nepotrebuje kolmicu v stene a aj tak sa zapoti (to pise aj Lubo). Ked je raz pri ferrate napisane D, tak to znamena, ze je tazka, lebo su tam kolme useky. Cize v clanku by to malo byt uvedene tak s poznamkou, ktora uz potom v texte je a to ze autorke sa to na jej schopnosti zdalo lahke a odporuca ju aj tym, co este vela skusenosti nemaju, kedze cesty su kratke. Ale rovno pisat, ze Decko je lahke, je blbost.

Sama som pri jednom clanku netykajucom sa ferrat napisala, ze trasa je lahka, hodinovy vybeh (Katova skala), a potom som bola zdupana, ze sa tam niekto vybral s detmi a bolo to narocne. Radsej preto hodnotit tereny realne, nie podla seba.

Inak mne nevadia ani A/B ferraty, ked to ide peknou krajinou, preco by mal byt pozitok len z C vyssie? to je zasa kastovanie.. co spravny ferratista je len ten, co vylezie D/E? inak o dva tyzdne vyjde clanok o Traunsteine, kde vedu A/B trasy, a bola to pekna VHT turistika, istit sa nebolo treba a aj tak sa clovek znicil, mozno viac, ako keby liezol 100m Decko..

Fangorn

toto v článku to sú kratučke feraty. a stačí aby bol jeden úsek (vačšinou na začiatku) označený ako D a už je celá cesta klasifikovaná ako Déčková.

Sona

No hej, ale uz som mala nieco odlezene. Zaciatocnika by som asi nad C nebrala, ale samozrejme zavisi od celkovej kondicky, ci nema strach z vysok a pod.

Lolisha

v sprievodcovi je to znacene ako C/D, podla mojho nazoru je to ale C...A/B podla mna nie je ferrata, ale chodak s par retazami....tu uz treba predsa len aj trocha liezt...kto ma skusenost s rebrikmi a par retazami z Tatier, nemal by mat problem

Pitr

Pekny članok, už dlhšie sa tam chystám.
Napr. v Haid steig v Raxe je tiež ako D a prejde ju aj začiatočník

Lubo

Treba asi skor definovat, co sa mysli pod zaciatocnikom.
Ak je to niekto, kto ma skusenosti s lezenim na skalkach, pripadne ma pochodene vsetky tatranske sedla, tak podla mna neoceni ferratu, ktora nie je aspon C/D. Kto nema so skalou ziadne skusenosti, to je ina pesnicka a moze sa zelezneho lana bat hoc aj na klasifikacii A/B.

P.S. Soni, tvoja prva ferrata bola Intersport Klettersteig na Dachsteine, tak co?

Sona

Pekne, Dani, len neviem, ci by som D ferratu odporucala zaciatocnikom :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma