Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Bunker B-S 15 Ostrov

Diskusná téma K fotke: Bunker B-S 15 Ostrov

B-S 15 Ostrov je obojstranný jednokrídlový pechotný zrub. Objekt je jednopodlažný, nachádza sa úplne na brehu Dunaja. B-S 15 postavila firma Ing. Rudolfa Friča z Bratislavy v období 16.2 - 21.2.1937. Objem betónu je 757m kubických. Posádku tvorilo 20 vojakov. V ľavom krídle je pancierový zvon pre ľahký guľomet a strieľňa zbrane 4cm kanón vz. 36 s výstrelom na rieku. Ďalej bol zrub vybavený dvoma zbraňami na ochranu vchodu a strieľňou hlavného protitankového kanónu. BS -15 bol pravidelne zaplavovaný Dunajom. (Preto je len jednopodlažný). Zostala tam osadená pôvodná strieľňa na 4,7 cm kanón. Vyzbroj mal tvoriť: 4cm kanón vzor 36 s ťažkým guľometom. V pancierovom zvone sa nachádzali ťažké guľomety vzor 37. Do roku 1993 sa nachádzali v okolí B-S 15 vojenské delá a obrnený transportér, ktoré mali byť súčasťou vojenského múzea. Projekt sa však nikdy nedotiahol do konca. Dnes je bunker v dosť žalostnom stave. Rozkradnutý, niekoľkokrát vypálený.

Tulak007

Hm, podla linku na Rop.sk pytaju za to 3 420,00 € len v zabezpeke.....to je myslim nepriechodne...navyse je tam z Petrzalky velmi zly pristup...

Po susi peso, alebo na bicykli sa tam da dostat len z krizovatky Dolnozemska cesta a Mamateyova cesta od pumpy AGIP...treba prejst cez prechod pre pesich a cyklistov na druhu stranu a pokracovat/prejst dalej dolu z cyklotrasy do lesa a sa postupne poza to slepe zavodnene rameno Dunaja po polnych cestach stocit doprava a lucno-polnou stepou, zarastenou aj stromami pridete az ku tomu vojensemu bunkru....priamo ponad bunker na konci poloostrova vedie elektricke vvn vedenie na vysokych stlpoch......v tom ramene je vidiet aj stopy po cinnosti bobrov...ohlodane stromy a ich bobrie hradzky... A je tam vidiet kotvit pred ustim vodneho ramena aj stare remorkery a clny.

Navrat je potom mozny po tej istej ceste nazad...ak nezvolite dobrodruznejsi sposob a to preplavanie ustia ramena smerom k petrzalskym cinziakom :-). JE TO PRIJEMNA PRECHADZKA VHODNA NA ABSOLVOVANIE AJ S DETMI...pokial nie je blato...
Hlavne nic tam netrhat a nelamat a nenicit prirodu. :-)

Pio

Zaujímavé, že Ministerstvo obrany bunker ponúka na predaj.

Zdenči

bohužiaľ :-( treba radšej do každej väčšej dediny nový futbalový štadión

Meky

A zase jedno otrepané-"na Slovensku je to tak" :(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma