Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

TomXX

rc: cirkev je financovaná AJ štátom, štát ma príjmy z daní, ja dane platím, takže cirkev nepriamo a nechtiac podporujem, a nechcem. To nie je xenofóbia, to je pragmatizmus. Rovnako sa mi nepáči platiť koncesionárske poplatky "lebo mám elektrickú prípojku", a RTVS nepozerám...

Rc

tomxx 8:58 akoby som pocul moju susedu ze to na co sa ti ludia musia trepat na tie kopce az hore. to im nestaci tuto za humno na lucku si zajst a pekne si sadnut akochat sa nadhernou prirodou okolo? jednoducho asi nemozes ocakavat ze ini to budu robit tak ako to ty citis. predpokladam ze ty to tiez nebudes robit tak ako to citia ini. musis sa stym zmierit ze kazdy mame nejaky nazor a ten nemusi byt vzdy rovnaky, a s tymi danami tak to si asi uplne mimo. to uz zacina zavanat trochu xenofobiou nemyslis?

TomasDe

tomxx - uplny suhlas. Messner tuto temu viackrat otvara vo svojich knihach a tu je velmi dobry rozhovor na tuto temu: swissops.blogspot.com/…/reinh… Za mna - dokazem este pochopit tie historicke, resp. oznacujuce miesta nestastia, ale tie vrcholove vo mne vyvolavaju zmiesane pocity. Ked som presiel aj nejake kanadske pohoria a vrcholy, tak som na to vzdy myslel - o co krajsie je preniest sa cez tie pohnutky zanechat na vrchole nieco ludske, a nechat ten vrchol skratka vrcholom.

TomXX

Počuj tramtária, a keby si to kresťania nosili pekne nenápadne v srdiečku? To by nestačilo? Sadnúť si na zadok na trávičku či skalu a rozjímať. Ja nikomu vieru neberiem, nezakazujem, ale nechápem prečo by sme mali označkovať každú kopu hliny krížom a za druhé, prečo by sme sa mali na tom všetci spolupodieľať z daní.

Peter61

tamtária : ten "riadny lapač bleskov" si trafil.
Kdesi vo Wallise ( Dufoursp.?) som videl v kríži dieru na palec. Hm....

Tramtária

Pavel Forgáč, ber to tak, že pre kresťana je kríž čosi ako veľmi dobrý kamoš, niekto, s kým sa môže dlho a dobre porozprávať, okrem iného teda. Môže byť zošrobovaný z čoho chce. Kresťan keď sa blíži ku krížu, tak ide akoby k živému. Asi ako keď ty stretneš nejakého svojho kamaráta a schuti a dobre sa porozprávate o zážitkoch z turistiky.

Inak ten Marhát je pre okolie okrem iného aj riadny lapač bleskov, tam by drevený teda nemal dlhého trvania. Že aj ten železný toho riadne schytal.

Inak tie kríže v krajine sú rádovo ešte staršie, sú symbolom protireformácie, keď katolíci získavali prevahu.

Pavel Forgáč

gombroffski - viem, že ten kríž je tam už dlho, ale nedalo mi ho nespomenúť, lebo je to najviac otrasný kríž aký som kedy videl. Ako nič v zlom, každý máme iné estetické cítenie. No toto mi pripadá ako keby niekto zobral zvodidlá od cesty, zošroboval to a je z toho kríž. Keby bol postavený v súčastnosti, tak by sa to dalo brať aj ako neúcta k tomuto symbolu. Predkovia bohužiaľ zrejme stavali z toho čo mali. Našťastie ho momentálne zakrýva rozhľadňa, ktorá je urobená decentne k prostrediu.

Gombroffski

Pavel Forgáč: s tým Marhátom ako príkladom živelného "zakrižovania" posledných rokov si riadne prestrelil. Skutočne to nie je žiadne umelecké dielo, ale presne spadá do kategórie "stojí tam už desiatky rokov a niečo pripomína". Stačí sa pozrieť napr. na nitrianskablatnica.sk/mikrore… (ak už teda opomeniem zmienku aj na Wikipedii). V skutočnosti tam ten kríž stál už dlho-predlho pred rozhľadňou.

Svatopluk Štěpánek

Pavel Forgáč - na kríže mám ten istý názor. Kríž v s.pod Veľkým Vetrníkom je ozajstné insitné umenie, viac "in situ" byť už ani nemože. Tiež ma zaujal, keď som vlani šiel okolo.
Adina - pekný kríž aj pekná fotka.

Adina

Nad Hriňovou, Javorinka, pár metrov od výhľadového brala (Poľana).

Lubo

Pre anonyma: My sme vytrvalejsi v mazani ako anonymovia v pisani. Mas to marne, chod plakat inam.

PaliT

Toto je veľmi ťažká téma na turistické fórum. Bohužiaľ, veľa ľudí má len veľmi skreslené predstavy o tom, čo tie symboly znamenajú a nerozoznávajú ani rozdiel medzi krucifixom a krížom.

Aj keď je pravda, že v našom prostredí sa kríž spájal s históriou poprepletanou s kresťanstvom, ten symbol už sa do značnej miery odpútal od výhradne religióznych konotácií a stále viac sa chápe ako znak štátnosti a národnej identity, treba sa len pozrieť na to, koľko krajín má nejakú formu kríža na vlajke alebo v znaku.

Asi by sa patrilo objasniť si aj symboly ako egyptský "ankh", či pozrieť sa na použitie krížov v bronzovej dobe a pod. Nemyslím si, že kríž je automaticky "kresťanská propaganda", to je veľmi povrchný názor, skôr je pre mňa otázkou, do akej miery môže koexistovať etnologický a kultúrny prejav nejakej komunity s neporušenou prírodou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov