Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

Diskusná téma Kríže na slovenských horách

Vadia vám kríže na slovenských horách, mali by tam byť alebo nie, je ich veľa alebo naopak? Kazia vám fotografické zábery alebo skrášľujú?

Pavel Forgáč , 1 reakcia

Osobne mi kríže na horách nevadia, pokiaľ však majú nejaké svoje opodstatnenie. Napr. označujú nejaké miesto nešťastia, v minulosti významné sedlo alebo sú na nejakom vrchu desiatky rokov. Predsa len nebyť ich, tak by sa na niektoré udalosti už zabudlo. U nás je na jednom vrchu asi 10 m vysoký drevený kríž, ktorý postavili ešte po vojne na pamiatku partizánov, ktorých tam postrieľali miestny gardisti. Veľa ľudí už o tejto udalosti nevie a nebyť kríža a zvedavosti, tak to neviem ani ja. Taktiež si myslím, že vidiecka krajina a lazy by boli dosť ochudobnené nebyť rôznych krížov a kaplniek na rázcestiach, ktoré pochádzajú zväčša z konca 19. storočia.

Čo sa mi však nepáči je nešvár posledných rokov pchať kríže takmer na každý vrchol bez väčšieho opodstatnenia. Niektoré kopce si už bez kríža neviem predstaviť, lebo je tam roky, ale tieto nové často vrcholy len zhovaďujú. Napr. taký kríž na Marháte alebo malofatranskom Kľaku je čistý otras. Niektorí ľudia by sa mali nad sebou zamyslieť či treba kríž pchať všade.

Pridávam fotky dvoch krížov. Jeden vznikol počas tejto jari v Sedle pod Veľkým Veterníkom (Štiavnické vrchy). Je dosť netradičný. Nejaký pilčík sa potreboval počas ťažby umelecky prezentovať.
Druhý kríž je pod Jarabou skalou (Vtáčnik). Na tomto mieste v roku 1991 havaroval sovietsky vrtuľník Mi-8, ktorý sa zúčastňoval na odsune sovietskych vojsk z československa. Na mieste zahynuli traja rusi.

Berto

Ahoj,
Pavel (snad nevadi ze ti tykam :)) prosim ta ten kriz k Mi-8, viem ze je v doline jak sa ide cez lyziarske stredisko Sekaniny ale hladal som ho a nenasiel... Prosim ta, bolo by mozne mi dat suradnice alebo foto z googleartu? Dakujem moc.
Tomas

Ľudmila Foltánová

Vraciame sa k starej téme krížov - áno - nie . Mne nevadia, ale ako spomínal tam niekde dolu kolega....hore na vrcholoch malý železný...áno a niekde na planine, povedľa cesty..snáď i ten drevený. Kríž nemusí mať takú symboliku na horách, že som kresťan, chodím do kostola, modlím sa...mne to príde ako niečo povznašajúce na tom vrchole...ako, no neviem to definovať. Kríž v malom mi na vrchole nevadí.

Lubo

Uprimne nerozumiem potrebe stavania krizov. Naco je to dobre? Nemohli za tie prachy (vyvoz kriza vrtulnikom) radsej postavit turisticku utulnu alebo vyznacit novy chodnik, pripadne cokolvek ine, co by realne niekomu aj pomohlo?

TomXX

Aby som nebol za pohana, napr. božie muky pri cestách mi absolútne nevadia. Ani detvianske vyrezávané kríže. Len tie božie muky nepostavte na Baranci :)

Iwanna

Off topic pre Pavla F.: poznam iba ludi, kt. sa ta "pohanska vyzdoba" na Velesture pacila. A mrzi ma, ze ju zlikvidovali. Nebyt tvojho prispevku, ani netusim, ze za tym bolo nejake "pohoršenie medzi ludmi". Ale dokazem to respektovat, rovnako ako sucasny stav s krizmi na vrchoch v SR, hoc sa mi paci len cast z nich. Na najvyssich vrchoch sa mi pacia skor tie mensie kovove, a la Slavkovsky stit. A tie vysoke drevene sa mi vyslovene pacia nie na vrchoch, ale napr. na tej planine medzi Prosieckou dolinou a V. Borovym kt. sa vola Sekané (upload.wikimedia.org/…/640px-…). A ako hranicny pripad, kde fakt neviem, ma napada napr. kriz na Rakytove. Ako so vsetkym, menej je niekedy viac, ale sucasne akasi pomyselna zlata stredna cesta je vzdy individualna pre konkretny kontext a aj konkretneho cloveka (krestania prirodzene chcu tych krizov viac a pod.).

Rc

tomxxx ja som v podstate rad ze tu tie cirkvi su. bez nich a ich podpory zo strany statu by v podstate u nas a nielen u nas defakto neexistoval az na par vynimiek socialny system pre ludi na okraji zaujmu priorit nasej dnesnej spolocnosti ako su stari chori vydedeni siroty a pod. len stale nechapem co to ma spolocne s krizmi na horach???

TomXX

ekonomialudskourecou.sk/kolko…

50 mil € v roku 2020. Nech si veriaci odvádzajú 2% pre svoju obľúbenú farnosť. Je mi úplne jasné, že kríž nevyrobia a nevynesú z peňazí čo cirkev dostane. Pali Timko tiež nedostane na rekonštrukciu salašov od ministerstva športu alebo kultúry. I keď.... raz možno :)

Pavel Forgáč

tramtária - ja som tiež kresťan aj keď trochu skeptický. Cirkev vôbec nemusí, ale to tu rozoberať nejdem. Ja vnímam ako chrám skôr prírodu a ako dobrého kamaráta každý strom, zviera a všetko živé čo je jej súčasťou. Predsa len bez nej by sme tu dlho nevydržali, čo sa o iných chrámoch a krížoch povedať nedá. Keby to tak vnímajú aj ostatný ľudia, tak by to dnes aj inak vyzeralo. Nedevastovali by sme aj posledné zvyšky prírody čo ešte ostali. Samozrejme proti kostolom nič nemám. Osobne si sakrálne pamiatky aj rád pozriem, ale chodiť tam po nejaké duchovné pookriatie určite nebudem. Ako som už písal, proti krížom nič nemám pokiaľ majú svoje opodstatnenie a zároveň nezhovaďujú "prírodný chrám" ktorý je prirodzene na danom mieste.

rc - technicky sme sekulárny štát, aj keď to pri pohľade do parlamentu tak nevyzerá. Takže určitej časti obyvateľstva to môže vadiť. Stačí sa nato pozrieť z iného pohľadu aké bolo pohoršenie medzi ľuďmi, keď si pohania urobili posvätné miesto na vlestúre. S tými daňami máš pravdu. Pri výstavbe krížov sa nato zložia väčšinou miestny a nejde to z cirkvi. Tá nechce dať peniaze ani na opravu vlastných pamiatok.

Rc

tomxx tusim naposledy som videl vynasku kriza na velky rozsutec. len nejako rozmyslam ci cirkev plati toho romskeho kovaca z juzneho slovenska ktory ten kriz vyrobil alebo tych chlapcov z horskej zachrannej sluzby ktori tam ten kriz vyniesli a namontovali :-)

Rc

tomxx nepleties si nahodou hrusky s medvedmi?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma