Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Panský dom

Diskusná téma K fotke: Panský dom

Dnes sme sa neplánovane po zmene plánov ocitli za plotom v obore a naskytol sa nám pohľad aj na túto stavbu v mape označenú ako horáreň. Čakal som niečo zachovalejšie a honosné, keďže tieto miesta sú pre verejnosť zakázané. Neviem prečo je taká krásna časť Karpát za plotom a legálne prístupná len vyvoleným. Dnes sa tam veselo ozýval rev motorových píl a cesta je od Hubalovej vyhrnutá buldozérom.

Vladvlad

Pridávam sa, tidoj to pekne napísal.

Adina: možno to nenapíšem presne, ale aspoň niečo, nech ma niekto opraví.
Schodíky na Hubalovej a Skalke sú spravené od cca 2008/2009? pretože dovtedy im tam ľudia robili v pletive diery, keďže je to celkom frekventovaná trasa. Obídu sa Taricove skaly. Rovnako pre cyklistov, z ktorých len mizivé percento (neznalosť alebo odhodlanosť ) :) tiež nejde cez T.skaly, ale týmto obchvatom.
Čiže dá sa povedať, že je to tolerovaný prechod, viedla tadiaľto kedysi aj červená značka.

Vstup do zverníc je ak sa nemýlim upravený v zákone o lesoch, citujem "Na lesných pozemkoch je zakázané: vstupovať do lesných škôlok alebo do oplotených
miest, ako aj miest označených zákazom vstupu" rozhodnutie o zákaze vstupu tuším vydáva buď obvodný lesný úrad alebo úrad životného prostredia, neviem presne.
Obora sa začala stavať v 1966, kedysi v 80. rokoch tam zavítali aj vlci, keďže strhli pár kusov zveri, museli byť zastrelení.
Čítal som aj o rôznych príhodách, ako odtiaľto vyhadzovali turistov. Raz som stretol turistov z Častej, tí mi tiež rozprávali o príhodách, čo sa tam ľuďom stali.
Ale celkovo, nie je dôvod sa niečoho obávať, osobne sa ale radšej budem premávať po vojenských lesoch ako tu :)

Samuraj

Tidoj, veľmi trefné, k tomu niet čo dodať. Je to smutné, no žiaľ skutočné :(

Tidoj

Myslím, že jediné nebezpečie v obore hrozí od "poľovníkov" a opitých "poľovníkov". Nejaká pezinská, či modranská vinárska firma organizuje pre hostí najprv ochutnávku vín, návštevu pivníc a potom malú zábavku - ísť si zaloviť do blízkej obory. To som niekde čítal ako oficiálnu ponuku programu na letáku pre organizované zájazdy. Neviem, či to je tu, a či to tak vážne môže fungovať.
Kľudne by ste mohli niekedy v nedeľu zobrať svoje deti na výlet, ale nie tým mestským, konzumným spôsobom - do nákupného centra, ale sem, do krásnej karpatskej prírody. Zažijete veľa zábavy, nasmejete sa pri tom ako postieľate pár prasiatok, srniek a zajačikov a tato s mamou si dajú aj dobré vínko.
A deťom treba vysvetliť, že zvieratkám nijako neubližujú, že im nevadí zastrelenie. Ony sú už na to zvyknuté a počítajú s tým, lebo vedia, že sa narodili vlastne iba pre pobavenie sa (odbavenie sa) nás, návštevníkov.
Neviem, je nejaký iný význam takejto obory ako chodiť si zastrieľať a mať dobrý pocit, že som to dnes zase dal, lebo som úplný makač a navyše som tým ešte aj, ako správny poľovník, ochránil prírodu?

Adina

na brane je napisena - vstup zakazany ... kto mi vysvetli tie drevene schodiky, ktore su urobene na bezpecne prelezenie plotu (aj) na Hubalovej ?

Pete.Green

jednu fotku som dal ja ale z druhej strany aj ked som si to odbrodil v snehu ;) inak ak chcem zajst do tejto casti Oborskych Karpat tak idem zatial som nemal problem ved kto ma rad MK tak nenavstivit Geldek-Jelenec si ani neviem predstavit :) a odporucam aj Velke Vapenne

Tidoj

(4b odomňa neznamenajú výhradu k fotografii, ale chybné kliknutie - fotografia sa mi páči a jej dokumentárna hodnota tiež. Myslím, že to je už druhá foto tejto chajdy v tomto roku. Tretiu dám ja. Chcel som ísť dnes presne na toto miesto, ale dal som prednosť dospávaniu uplynulého pracovného týždňa...)

Zdenči

veru, my sa môžme aj na hlavu postaviť.
Dnes sme si všimli, že ešte aj v tejto veľkej obore sú ďalšie menšie obory :-)

Vladvlad

Nuž Zdenči, ale my sme na také niečo malí páni :)
Tu sú iné, vyššie záujmy...
Keď si to tak človek pozrie v mape, že aká obrovská rozloha (cca 3000ha+-) je tejto "oplotenej opachy" oproti rozlohe Malých Karpát, nuž doslova bradavica.
Podobne je na tom aj VVP Turecký vrch, tam sú tiež "záujmy"...

Vladvlad

K obore Biela skala by sa dalo toľko rôzneho napísať...
Osobne som za jej zrušenie, v súčasnosti je to len pozostatok dôb minulých...

Zdenči

tak brány skôr otvorili kvôli tomu, aby mohli drevo vyvážať :-)

Adina

dnes do obory bol vstup voľný, bo dvere boli otvorene...všade.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky