Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Krňačky Podlavice

Diskusná téma K fotke: Krňačky Podlavice

Krnačky, krne, krnohy, krnohe či krnaky. Takto nárečovo sa nazývajú Krňačky po jednotlivých dedinách, kde sa organizujú preteky na týchto saniach. Názov zjednocuje krivé drevo, samorast – krnáč.

Kedysi dávno, na pozvanie grófskej komory, k nám prišli drevorubači z rakúskeho Tirolska. Tí si okrem drevorubačského náradia doniesli aj tieto sane, ktoré používali hlavne na zvážanie dreva. Na krňačkách musel chlap stiahnuť až meter dreva, na čo musel mat poriadnu silu a zručnosť. Boli aj sánkami minulých detských generácií.

Krňačky sú celé zhotovené výlučne z dreva, bez akýchkoľvek kovových súčastí. Dnes sa krnohy na dopravu materiálu používajú len ojedinele, zato sa však stali vhodným náradím folklórno-športových podujatí v rámci krňačkových pretekov.

UNCLE LACO

Zlaté časy mojej mladosti! Podlavice a krčmička "U Sama" na miestnom futbalovom ihrisku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok