Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako fungujú membrány?

Diskusná téma K článku: Ako fungujú membrány?

O tom, ako fungujú membrány, sa už napísalo mnoho článkov. Na internetových fórach sa však pravidelne vedú diskusie a kamaráti mi stále kladú tie isté otázky. Ako to funguje? Ako je možné, že to nepremokne? Funguje to za každých podmienok? Tieto a rôzne ďalšie otázky dostávam už niekoľko rokov, a preto som sa rozhodol, že o tom napíšem článok.

Possum

Takze mozme cakat vypredaje GTX veci? Par by som si s radostou dokupil.

Lubo

Ak tomu spravne rozumiem, na stole je navrh zakazu latky, ktora je sucastou DWR impregnacii (polyfluorkarbóny, a.k.a. PFC). Samotna membrana je vyrobena z polytetrafluoroetylenu (PTFE) a o tom zakaz nehovori nic. V realite teda budu musiet vyrobcovia prejst na ekolicke impregnacie. Nieco ako ma EcoShell od Fjallraven:
hiking.sk/…/fjallraven_keb_ec…

Ragnarokkr

doplním k laickému vysvetleniu poréznej membrány... ako človeku orientujúcemu sa v prírodných vedách mi to nedá: voda má molekuly tak isto veľké, či je to plynné skupenstvo, alebo kvapalné. stále sú to H2O. v kvapalnom skupenstve len držia viac pokope, čo vidíme ako kvapku, ktorá je minimálne 20 tis. krát (podľa autora) väčšia ako otvor v membráne :) možno kozmetická chyba, ale rezalo mi to oči

Nostro66

@PaliT ;-) Ale pravdive... Ja membranu nosim celorocne, ale IBA ako zaloznu bundu pre pripad zhorsenia pocasia. Tych naviac 350g v batohu nijako neublizi.

PaliT

Najlepší pomer ochrany pred dažďom (víznempriepustnosť) a mieru odparovania má naisto dáždnik.

Fous1

Membrány sú dobré, ale nie všemocné. Ak budeme v prostredí, ktoré neumožňuje dobre alebo vôbec odparovanie (jednoducho je okolo nás taká kombinácie vlhka a teploty) tak budeme mokrí aj my v membráne. Ale to je v poho, s tým sa musí rátať.

Shiketko

Ahojte mam otázku. Mama môjho kamaráta vyprala jeho vetrovku (Authority) v aviváži. Chcem sa spytať, či sa daju navrátiť vodoodpudive vlastnosti vetrovky, alebo ju bude musieť impregnovať. Nazov membrany som nezistil, tak sa pýtam len tak všeobecne.

Robon

To ako membránové oblečenie funguje (princíp membrány je už objasnený) vieme všetci čo si ho kupujeme a platíme za to čo potrebujeme v daných klimatických podmienkach pre svoju obľúbenú aktivitu!
To do akých čísel sa bude zvyšovať paro-priepustnosť a vode-odolnosť dnes nevie nikto (obdoba MPx vo fototechnike).
V lete sa človek potí tak isto ako v zime len v lete je pot vplyvom horúceho vzduch v kratšom čase vysušený na pokožke alebo oblečení. V zime ten pot horšie schne vplyvom vrstiev a chladnejšieho vzduchu. Toto vedia už aj na základnej škole.
Takže dobrá rade na záver:
1) kto sa chce potiť nech si kúpi membránové oblečenie
2) kto sa nechce potiť nech sedí doma pred televízorom
Horám a lesu zdar! Len nech je tam nejaký pohyb...

Tecumseh

Samozrejme, že sa v membráne budeš potiť ide o to do akej miery je schopná transportovať od pokožky pápá smer fuč do ovzdušia ...

Lenrob

Tak to som netusil, ze membrana na bunde nemeni fyziologicke pochody:), mali by tam pridavat botox:)... Bohuzial patrim k tym stastlivcom, co vedia, ze pred potenim sa nic neochrani

FunTTomas

lenrob: dúfam, že to nemyslíš vážne. Mýtus membrán je, že sa v nich človek prestane potiť alebo nebudete potiť, ale popiť sa bude stále.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov