Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kultové miesto Slovanov

Diskusná téma K fotke: Kultové miesto Slovanov

Novodobé obradné miesto Slovanov na vrchu Smrečník je najznámejšou pohanskou svätyňou Kremnických vrchov a tiež na Slovensku. Údajne na vrchole stálo hradisko a písomné pramene spomínajú runy, ktoré sa dnes okrem susedného vrchu Velestúr nepodarilo nájsť. Obradný priestor sa nazýva Kapišča a vstupuje sa doň popri sochách Deda a Baby (mimo záberu).

Gubo

Pekne foto, konecne niekto, kto tu nedal kriz, ale poukazal a pripomenul aj na zabudnutu vieru nasich predkov ktori zili v maximelnej harmonii s prirodou. Na fotke by mala byt podobizen Svantovita /ale netvrdim na 100%/ a vzadu vstupna brana na obetisko. Este doplnim,ze kazdy rok sa tu v lete vykonava obrad venovany hromovladcovi Perunovi.

Funttomas

Ahoj Gubo,
dík za komentár. Máš celkom dobrý prehľad o tejto problematike. Na zábere vidieť peknú robotu tesára a rezbára. Síce nevidieť všetky vyrezávané objekty na Smrečníku, ale tak ako u výroby trojramenného kríža v sedle Tri kríže je to náročná práca ako aj samotná inštalácia v prírode. Poškodenie ktoréhokoľvek umeleckého výtvoru je vandalstvo. Treba uznať, že poloha Smrečník pre obradné miesto je viac ako zaujímavá. Už samotný pohľad na okolité hory je bezkonkurenčne lepší ako na Velestúre.

Gubo

Cau Tomas!
No, kedysi som sa zaujimal o pohanstvo, teda hlavne o Slovanov a Germanov, tak si este cosi pamatam...:-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Ako na Marse Tak tento deň si pamätám. Podobné sklamanie z výhľadov som zažil na Veľkom Gríči. Napriek slnečnej predpovedi z výhľadov nezostalo skoro nič. 😉

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky