Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: "Hand made"

Diskusná téma K článku: "Hand made"

Či sa mi to páči, alebo nie, patrím už k staršej generácii turistov či ľudí, pohybujúcich sa v lese za účelom relaxu a spoznávania krás domoviny. Dilemu, či som tramp, woodcrafter, či len turista - a to diaľkoplazec či VhT, vodák, či nebodaj cykloturista, neriešim už dávno. Vyrastal som v dobe, keď o rôznych „texoch“ sme ani len netušili. Maximálne sa písalo o nejakých roztokoch kamenca draselného, ktorým sa mali impregnovať odevy, čo som ako chemik rozhodne odmietal. Vzťah k prírode som získaval čítaním zobratých ročníkov časopisu Junák z rokov 1945 – 1948 a kníh o Zálesákovi Rolfovi, Dvoch divochoch a Foglarových príbehoch. O Mayovkách nepíšem, to bolo o inom. Dnes je skôr problém, čo z ponúkaných vecí v outdoorových obchodoch si kúpiť. Moja generácia, alebo aspoň ja, sme si okrem kúpy v predajni Športu, mohli veci spraviť sami alebo si ich dať spraviť kamarátom.

Miroslav Svitek

Marcel,ja viem, že ten roztok Kamenca draselného fungoval.Lenže ja som ten Kamenec pridával v práci do ustaľovačov a bol som tak napáchnutý chemikáliami, že som odmietal si to brať zo sebou a na seba ešte aj do lesa.A pravdu povediac aj v súčastnosti je pre mňa asi najlepšie do dažďa pončo

Monty

Podareny clanok :-) Tiez sme doma trochu svihnuti tymto smerom, najnovsie mame kolekciu merino-pradla, manzelka kdesi zohnala latku, dokonca viac druhov, tak mame aj tensie tricka, aj hrubsie rolaky a leginy, a veru ziadny icebreaker ci devold sa tomu nevyrovna. Spravila tiez par kuskov pre deti a ofarbila potravinarskym farbivom (na vlne dobre drzi) a synovi vsetci spoluziaci zavidia take krasne tricko. Mame aj ine veci, varic, nosic na deti, sanky pre babatko, tiez rozne obaly na karimatky, stan, spacaky, esus, detske ruksaciky presne na mieru. Najlepsi kusok vsak bol, ked sa mi na putaku rozpadli jedine topanky a zo starej pneumatiky, najdenej v lese, roznych spagatikov, drotikov a lepiacej pasky som si vyrobil nahradne sandale. Siel som v nich dalsie 3 dni a potom este peknych par rokov sluzili pri roznych taborakoch, na zahrade a pod.

Bikemartin

Tomass, pár rokov dozadu som kupoval corduru v PO v remeselníckych potrebách (Rempo?) pod starým Priorom. Zelenú, čiernu, mám z nej obal na statív.

Adamus

Mna zas napadlo to čo hovorí môj kamarát: ,,niektoré veci sú lepšie keď si ich nerobíš sám :D "!

Tomass

K tejto teme ma napadla jedna otazka, neviete kde sa da kupit kordura, alebo daky odolny material?

Marcel.c

Ked budes varit na ohni, budes mat spodok esusu cierny od sadzi a od neho sa ti zaspini aj obal. Kozeny obal na esus nie je velmi prakticky, neda sa totiz oprat a ak navlhne, co je pri (mokrom) esuse skoro vzdy, dlho sa susi a tiez mokra koza ma tendenciu plesniet. Lepsi material na esusovy obal je celtovina.

Erik Antony

pekne veci, terazz som akurat zacal pracovat na kozenom obale na esus - vypalene nejake motivy, bude nasledovat usitie lodneho vreca - rychlejsie balenie torny a potom sa uvidi. Inspiroval si ma.
Dakujem

Zko

Pekné, urobiť sa dá veľa vecí a človek má k nim zrazu úplne iný vzťah. Len si dovolím poradiť, že drevené predmety, zvlášť tenkostenné (ako lyžice či nádoby) sa zásadne vyrábajú z úplne čerstvého dreva. Nôž reže čerstvé drevo oveľa ľahšie a ostáva hladší rez. Najviac sa mi osvedčil javor, je síce tvrdší, ale po odrezaní pekne hladký. Ručným prácam zdar.

Sona

Veru tak, lyzicku ma Kubko aj odlozenu :)

Jantaara

Nielen slovenské devy sme šikovné, ale aj slovenskí junáci!

Ph, skvelé veci si urobil. Nad obalom na mačky som aj ja rozmýšľala, ako by sa to dalo spraviť za lacný peniaz.

Outdoorové veci som nevyrábala, ale kedysi som pre staršiu dcéru veľmi veľa šila. Lacní číňania neboli a chudobná som bola ako kostolná myš. Teraz len oči otváram, čo všetko som dokázala ušiť, keď spätne na niečo narazím (prípadne vytiahnem teraz pre mladšiu :-) )

Lubo

@MisoB
Akoze nie? Vsak drevenu lyzicku si vyrobil z vetvicky pocas spolocneho vystupu na Manin. Minuly rok :-).

MisoB

Fajn spomienky. K drevenému hrnčeku alebo lyžici som sa nedopracoval, ale rôzne puzdrá, batohy, nohavice, bundy... niečo z toho je stále v činnej službe :)

Bobrik

pekný príspevok:) Tiež ma po rokoch prepadla nostalgia a momentálne transformujem zbierku cielt na vetrovku. A som zvedavý na tie protichodné pocity keď v nej prvý krát zmoknem na horách:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov