Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Mont Blanc - 1. časť

Peťko

Eric:
Pamätám sa ajajaj... Však sme sa s Tiborom teperili, paralelne, dotyčnému oproti do kopca, v nočnej hodine, pod vplyvom, po oslave úspešného výstupu a zostupu.

Zdenči

merhorn...aj mne si sa zdal povedomý. Ak myslíš toho s kočíkom, tak som to bol ja :-)

Merhorn

Super clanok, tesim sa uz na pokracovanie.
Btw zdenci, mam pocit, ze som ta tusim mesiac ci tak nejak dozadu videl ist po ceste od razcesta pod srncim vrchom smerdom do modry. Ja som siel akurat s priatelkou opacnym smerom. Ale nebol som si isty tak som sa neprihovoril, ale mozme niekde spolocne vybehnut kedze aj ja posobim este stale v modre :)

FunTTomas

peter: článok, ktorý citoval v nedeľu 19:59 jafa1111. Najvyšší bod Európy sa nepresunul na Kaukaz, lebo stále ho nájdeme v Alpách, to len americkí "špekulanti" ho pchajú do Ruska. Každopádne ide o dobrý kšeft pre CK i vodcov či už v Alpách alebo na Kaukaze.

Zko

Paráda Zdeno, aj text, aj fotky. Teším sa na pokračovanie.

Peter61

Jeden obcan si zabudol na ref.Gouter pas + peniaze. Pasovali sme ho vzadu v Karose pod rucksackami...

kukal som popoludni od BC pri tete Róze do kuloára, co tam to druzstvo v strede saskuje ( cca stvrthodinu). Asi sa prevazovali, preto tam potom dali tie tabulky s navodmi.
Na druhy den rano som zistil, ze sa nam to ocelove lano dajak zacina vzdalovat, tak som (myslim si) rychlo pridal 5 m lana a pokracovali sme.

Jeden volic si nevzal prilbu, tak som kmital cez kuloar ako kurierna sluzba. Na ceste spat ich v euforii z vystupu nenapadlo nic lepsie, ako na mna zakricat "kamen". Bol som v strede kuloara, predpisovo zbaleny. Po chvili ticha sa zboku ozval rehot....

Eric

Aj my sme tam mali jedneho Pata... Alebo Mata? Pri traverzovani Velkeho kuloara mu presne v strede nieco "preplo" a namiesto pokracovani na druhu stranu, zapocal zostup, az ked nanho kricalo asi 200 ludi tak zistil, ze nadobudol zly smer :) Ten isty pri zostupe nanestastie stihol vlak, ktorym sa zviezol, ale nevystupil hned na prvej zastavke ako mal, ale isiel az na konecnu. Nevedel inak ako po Slovensky, mobil nemal, v kapse mal asi 50 centov a tak v noci v neznamej dedine uplne naslepo nastupil na jeden autobus, ktory ho zazrakom doviezol az do Les Houches, kde sme kempovali :) On totiz ani nevedel, ako sa ta nasa dedinka pise, vsade hladal napis LEZUS :)))) Jo, majstri sa najdu vsade :)

Peter61

Jonathan, povídej a přeháněj. Pošlem ti pekný pozdrav aj na Jonatána
rockandice.com/…/StoneNudes-0…
Kto dá viac na támu Pat a Mat na MB ?

  • z celeho autobusu mali prilbu styria. Dvaja ju vzali na MB, pri zostupe v traverze kuloara jeden jediny kamen trafil do jednej z nich
  • po aklimatizacke jeden z druzstva vymenil kartusu z rucksacku za tu z autobusu. Partacka to s tymi istymi kartusami zopakovala a pri ref. Gouter sme varili zo snehu na pozicanom...
  • kdesi vysoko nad Gonellou sme postavili stan a zaliezli v sedakoch do spacakov. Istenie o cakany. v noci sa nulova izoterma vybrala dole na chatu a rano sme museli cakat na dakoho, co nam pozicia cakany, aby sme tie svoje mohli vyrubat z ladu -)
    kto da viac ?
Peter61

Tomáš : pls ktorý článok máe na mysli?
Ja o dajakej "súťaži" neviem, takže sa rád poučím.
V každom prípade aby sa kvoli nejakym 7 summits "presunul" najvyssi kopec Europy 3 t.km na vychod, sa mi zda nemozne. Myslim, ze z komercneho hladiska by F/I a ine CK a HV mali omnoho radsej najvyssi kopec "doma", pomohlo by toich biznisu viac, ako nechat biznis miestnym sprievodcom kdesi na vychode.

Zdenči

Jonathan...v pohode, nič si z Peter61 nerobím. Už jeho komentáre poznám :-)...navyše článok je v nedeľnej rubrike a tá je "túra, pokiaľ možno s nádychom príbehu". A tu išlo o ten príbeh. Pri písaní som to prežíval ešte raz :-)

Jonathan.sk

Zdenči, veľmo pekne si to spísal. Z rôzných žabo-myších príspevkov si nič nerob. Čo sa týka metodiky, z toho si tiež nič nerob, keby som sem napísal ako sme " dobýjali" horu my, tak kaleňáka by trafil šlak, a Hikingu by potom klesla návštevnosť o polovicu...:))).

FunTTomas

Ešte doplním zaujímavé pozadie súťaže o najvyšší bod Európy z nižšie citovaného článku:

"Spor o najvyšší bod Európy má avšak skutočne súťažné pozadie. Vedci majú v hraniciach jasno, avšak názor laickej verejnosti je mylný na základe horolezeckého projektu Seven Summit, tzv. Koruna sveta. Je to absolvovanie siedmych výstupov na najvyššie vrcholy kontinentov. Športová myšlienka patrí Američanovi Richardovi „Dickovi“ Bassovi, ktorý ju úspešne dokončil v roku 1985. V snahe získať prvenstvo Koruny sveta, rozprúdil Kanaďan Patric Morrow polemiku, kde tendenčne nahradil Mont Blanc za Elbrus a taktiež neprávom spochybňuje Mt. Kosciusko (2230 m n. m.) v Austrálii a označuje Cerstenszovu pyramídu (5030 m n. m.) za najvyššiu horu oblasti Austrália a Oceánia. Patric Morrow ľahko získal priazeň horolezeckej verejnosti ako známy horolezec, napriek vedecky nepodloženému tvrdeniu, keďže Richard „Dick“ Bass bol podnikateľom a len amatérskym horolezcom.

Európske prvenstvo Elbrusu sa rýchlo udomácnilo aj medzi horolezcami a cestovateľmi v niekdajšom sovietskom bloku Európy, keďže Mont Blanc na francúzsko-talianskej hranici ležal pre sovietskych horolezcov za ťažko priechodnou tzv. železnou oponou v Západnej Európe. A dodnes tento mýtus pretrváva medzi laickou verejnosťou v postsovietskych krajinách Východnej Európy. Z celej situácie okolo najvyššej európskej hory šikovne ťažia cestovné kancelárie a horskí vodcovia, ktorí vodia klientov na oba atraktívne vrcholy, hrdiace sa primátom v Európe."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum