Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Mont Blanc - 1. časť

Diskusná téma K článku: Výstup na Mont Blanc - 1. časť

Mont Blanc, Monte Bianco alebo po našom Biela hora. Odmalička nás v škole učili, že je najvyšším vrcholom Európy (ako to len tí Rusi mohli dopustiť), no dnes sme už o niečo múdrejší a vieme, že Elbrus leží tiež na starom kontinente a je dokonca vyšší. Vystúpiť na Mont Blanc sa však považuje za “modernejšie”. Veď komu z nezainteresovaných niečo hovorí Elbrus? A keď sa v neturistických kruhoch pochválite, že ste zdolali Mont Blanc, tak to už je niečo. Pokoriť Bielu horu je pre mnohých záležitosťou osobnej prestíže a je určite snom každého milovníka vysokohorskej turistiky.

Peter61

ach jaj.
ist nenaviazany na exponovanom hrebeni je za dobrych podmienok akceptovatelne pre skusenych, ale bez maciek je
uz prilis vysoke riziko

NoWords

Kilian Jornet sa nechal vyhecovat "All started when yesterday Tom Owens ask me if I had climb Mont Blanc 2 times in a day. I’m a “picat” so I started at 5:30 from Les Houches up to the summit via Gouter route. Summit after 4h20, down to Italian side, Gonella hut pause for a panini and down to Miage Glacier before climb up again to the summit 9h50, and down to Les Houches. Intotal 12h, 6700m and great altitude training :)" - prevzate z ksichtoknihy facebook.com/…/?fref=nf

Co dodat?

Peter61

dva poznamky k miestnej doprave:

  • konci letna sezona a asi sa rusia daktore autobusove spoje v Chamx. CP na zastavke akosi neplati. Stalo sa nam, ze sme cakali podla CP na zastavke a nic neslo, tak sme si to odslapali. Dispecer nam v meste povedal, ze sorry, ale je sam na vsetko, nestiha menit CP na zastavkach.
  • na TMB platilo to, co bolo rukou napisane na papieriku na okne pokladne, nie to, co bolo na nete a pod.
Ixat

Horolezecká abeceda je zrelá na erráta ku polovici strán

Aďo.4

Zdenči gratulujem k zdolaniu MB.Ako aj k peknému článku s fotkami..

Peťko

Eric: Veľkonočná jarná snežnicová turistika na Vápeči. No neuži si!

FunTTomas

Peter: áno, správne si to pochopil. Článok vyšiel v 2012 v tlačenej forme, ale nie je na stránke časopisu quark.sk, takže si bude treba zájsť do knižnice a pozrieť encyklopédie alebo ak máš doma Horolezeckú abecedu hiking.sk/…/horolezecka_abece…, tak pozri tam. Prípadne stačí aj obyčajný školský atlas a tam je hranica jasne vyznačená.

Pokiaľ ide o hlavný hrebeň Kaukazu je to skôr politická hranica Európy a Ázie, ale nie je to geologická hranica medzi Európou a Áziou. Z geografického hľadiske kaukazský hrebeň možno ešte stotožniť s hydrologickou hranicou (rozvodnica) medzi povodiami riek.

Eric

Petko: presne na to som zabudol, na zachrannu akciu :))) To bola tiez pecka. BTW, vo velkonocny pondelok som Ta zhliadol vykracovat si nad Kosom so sneznicami na ruksaku, ale ficali sme po miestnej rychlokomunikacii :)

Peter61

FunTTomas, ak tomu rozumiem dobre, tak MB je ako spravny najvyssi vrchol je urceny podla geologickej hranice (zlom je severne od Elbrusu).
Urcenie hranice Europa/Azia podla hlavnehio hrebena Kaukazu ( je juzne od Elbrusu) je menej vyhodne (z komercneho hladiska) pre alpske krajiny, ale je rozsirene.
Urcite pre Teba nie je problem uviest link na svoj clanok, ako aj na spominane niektore vyznamne svetove encyklopedie ( viem, ze to naj byva iba v tlacenej forme, nie na nete, ale predsa ako geograf mas lepsi prehlad). Diky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma