Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žalostínskou vrchovinou

Diskusná téma K článku: Žalostínskou vrchovinou

Keď som nedávno sedel nad mapami a hľadal nejakú zaujímavú túru, padol mi pohľad na názov Žalostínska vrchovina. Priznám sa, dovtedy som ani netušil, že toto pohorie sa nachádza na území Slovenska. Preto som v najbližšom možnom čase vyrazil na objavnú túru po tomto kraji. Ako to dopadlo a či som bol spokojný, to sa dočítate nižšie.

Drak6

anton zdravim, neuveritelne, ale po tolkych rokoch som sa dostala uplnou nahodou k tomuto clanku a a v osamelej turistke som spoznala sama seba.....,tura Zalostinska rozhladna- Kobyla a okruh spat po neznacenych cestach medzi samotami na Zalostinnu je naozaj krasny, odporucam, pozdravujem

Boro

Komu by sa chcelo trošku si odbočiť, tak túto sobotu,t.j.19.9.2009 sa koná na salaši pod Travičnou ( rozhladňa u Lučiny) deň Oskorušovice. Je to spojené s ochutnávkou výrobkov s tohto, pre väčšinu ľudí neznánym ovocím.Sú to skvelé pálenky, džemy a koláče a pod.

Godman

Ak som ti dal taky drobny tip, fajn.
Asi vies, ze je tam aj tak pekny kruhovy vyhlad, rozhladna ma vyhliadkovu plosinu v asi 4m vyske, ale pride mi celkom vkusna a tiez ma tam prekvapila...

Bulat

Marian, rozhladna na Zalostinej ? Tak tam sa budem musiet podivat, dikes za tip :))

Godman

S tym plne suhlasim. Nadmorska vyska okolo 400 m sice nie je zavratna, ale prave udrziavane Vojsicke luky pod Kobylou (so 700 ha tusim najrozsiahlejsie v BK) s rozptylenymi stromami a najvyssou kotou Certoryje som si bol konecne poprechadzat aj v tomto obdobi, vacsinou som ich chodieval v zime a skutocne je to krajinarsky a fotograficky vdacna a pekna oblast. Aj s moznostou spestrenia otockou na vodnej nadrzi Lucina.

Jiku2

za zminku urcite jeste stoji moravska cast teto vrchoviny a narodni rezervace Certoryje. Krasne vyhledy na ni a vubec celkove na zapad je z vrchu Kobyly.

Godman

Na Zalostinej troni od jula novucka, asi 6m vysoka rozhladna. Dufam, ze dlho vydrzi.
Pekny pocin domacich nadsencov, v tomto malebnom kraji.

Tono

Takze, pokial mate fotoaparat ktory foti do formatu RAW a k nemu dodany aj nastroj na konvertovanie tohoto formatu (co pri najnovsich ulrazoomoch a uz aj pri kompaktoch existuje), nestoji vas to NIC.
Potom skonvertovany obrazok otvorite napr. v Zoner PS a mozete upravovat, alebo aj SW na upravu fotografii ktory vam dodali s aparatom. Treba sa len informovat u predajcu. Takze ziadne velke financne naklady. Len cena napr. Zoneru.

Tono

Peter, plugin CAMERA RAW pre Photoshop je volne stiahnutelny zo stranky adobe.com$ret je casovo neobmedzeny a hlavne uplne zadarmo. Funkcie ktore spominam z Photoshopu obsahuje aj Zoner (urovne, gradacne krivky a tusim aj selektivne farby, taktiez saturaciu, desaturaciu).
K konvertovaniu formatu RAW. Pokial kupis aparat ktory foti do RAW-u, dostanes k tomu (v cene aparatu) aj SW na konvertovanie a upravu tohoto formatu. Funkcie su na cca 85 perc. identicke ako od Adobe.
PS. Vcera som bol v Brne na sluz. ceste v jednom velkom garf. studiu. A cuduj sa, na PP fotiek pouzivaju prave ZONER!
Photoshop pouzivaju na graficku tvorbu, spravu farieb pre tlac, narocne montaze. Ale fotografi na zakladnu upravu u seba pouzivaju Zoner. A mam taky dojem, ze aj Zoner uz pouziva nejaky ,,svoj plugin pre RAW,,.

Lubo

Myslim, ze drvivu vecsinu toho, co spomina Tono zvladne aj Photoshop Elements, ktoreho cena je celkom prijatelna. Dokonca ho tusim balia k niektorym fotakom.

PeterS

Tóno, asi by si mal uviesť na pravú mieru, že to sú tvoje profesionálne nástroje, aby niektorí nadšenci nešli do obchodu so SW nakupovať tie programy. Nestoja to čo Zoner a nároky na obsluhu sú tiež niekde inde... Zneje to potom trochu zavádzajúco, ako keby mal možnosť takej úpravy fotiek ako ty každý.

Tono

Este detail, v Camera RAW plugine mas viacere zasadne moznosti upravy (WB, + - AV/EV, jas, kontrast, farebny priestor, upravu tmavych miest, svetlich miest, gradaciu, ostrenie, sum, vinetaciu, farebne podanie RGB tonov, saturaciu a desaturaciu), nieco asi ako volakedy v klasickej fotokomore a v litografickej dielni, kde si podobne veci zdlhavo dosahoval cez mokry proces.
Pokial som napisal nieco nejasne, daj vediet, popripade poriesime cez email.

Tono

Rasto, kedze fotim do formatu RAW, tento tzv. ,,digitalny negativ,, otvaram v Adobe Photoshop CS2, kde mam nainstalovany plugin Camera RAW od Adobe. Ale dolezita je tak ci tak zdrojova fotografia, bez prepalov, praca s casom, clonou, pouzivanie prechodovych filtrov, polarizacneho filtra.
Po otvoreni fotky z Camera RAW (do TIF formatu) upravujem len urovne, popripade aplikujem fotograficke filtre z standartnej palety Photoshopu CS2, gradaciu takmer neupravujem, niekedy cez selektivne farby doladim ciernu.
Ako ostrit fotky na web, navod najdes tu
vivo.sk/?action=article.show&…
To je asi tak v zasade vsetko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov