Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Nad kameňolomom

Diskusná téma K fotke: Nad kameňolomom

Pohľad z vrchnej časti Borinského kameňolomu. Z tohto miesta je netradičný výhľad na dolinu Prepadlé, okolité svahy a na pozadí aj na TV vežu na Kamzíku. Vedie sem dobrá lesná cesta, takže prístup je bezproblémový. Chodí sa sem aj opekať. Oplatí sa to tu navštíviť, napríklad pri trase Košarisko-Pajštún, sem odbočiť. Často sa tu dá vidieť množstvo oddychujúcich zverov. Dnešná trasa v mape http://mapy.hiking.sk/?trasa=A8TUb

Vladvlad

Ups, skopíroval som sem iný text :)))

adina: Vodopád je napájaný vodou, ktorá tečie po ceste. Ak klikneš na prvý odkaz nižšie, tak v tom mieste na ceste, je vodopád napravo, asi 10 metrov.
Proste ak tam niekedy pôjdeš pešo nedá sa to nenájsť :)
Čiže dá sa povedať, že je v strede kameňolomu.

Vladvlad

Nachádza sa asi 500 metrov od slovenských hraníc v rakúskom Marcheggu. To založil v roku 1268 Přemysl Otakar II. Zároveň tu bol vybudovaný vodný hrad. Ten mal následne viacero majiteľov, až sa dostal v roku 1630 do vlastníctva známeho rodu, Pálffyovcov. V roku 1733 bola dokončená prestavba do súčasnej barokovej podoby. Pálffyovci sú presne tí istí, ktorí mali pod palcom aj malacké panstvo. Malacký kaštieľ slúžil ako ich hlavné sídlo, Marchegg mali ako letné a lovecké sídlo. V roku 1918 posledný majiteľ malackého panstva Mikuláš XIII. Pálffy odišiel práve sem. Z vecí, ktoré si so sebou zobral, je možné si prezrieť pálffyovský archív. Zámok v Marcheggu teda slúži ako múzeum. Aktuálne je tu výstava (na fotke vidieť vlajočky): \"es ist ein gutes Land, Von König Ottokar II. bis zu den Fürsten Pálffy ab Erdöd“. Osobne by sa mi zdal zaujímavý výlet, po stopách malackých pálffyovcov, začať na Plaveckom hrade, pokračovať ku kaštieľu v P.Podhradí, následne do Malaciek a ukončiť to v Marcheggu.

Adina

Tu neviem z odkazov vodopad nájsť. Ja by som len chcela vediet, ci ta voda padá zo skál, ktoré je vidieť z cesty, ci je v strede kamenolomu, alebo na jeho konci, pretoze voda tiekla po ceste az na konci kamenolomu. Či treba niekde zostupit, ci vystúpiť.
Tak o rok ... :-).

Vladvlad

Adina: vodopád je najviac aktívny keď sa topí sneh. Vtedy je jeho zvuk počuteľný zďaleka, rovnako má mohutný prúd vody. V pondelok som išiel cez kameňolom, na ceste bola ešte prekvapivo voda. Išiel som rovnakou trasou aj včera a už žiadna voda netiekla. Tá je práve indikátorom funkčnosti vodopádu. Čiže zjednodušene povedané, vodopádu už niet (síce možno pár kvapiek tadiaľ ide, ale to sa nedá považovať za vodopád).

Do budúcna: jeho poloha sa pre neznalých dá dobre určiť vďaka snímkam z Google Street View. Som prekvapený, že to auto sa išlo pozrieť až sem. Čiže miesto kde je vodopád je približne tu goo.gl/maps/SsDx6 prípadne sa dá ísť od zákruty priamo do kameňolomu a vidieť vodopád odtiaľ. Tadiaľto goo.gl/maps/cCwnG Snáď je tento popis zrozumiteľný.

Adina

V nedeľu som si chcela ísť pozrieť vodopád v kameňolome. Nemala som tušenia, ako sa k nemu dostanem, kde sa nachádza. Podľa popisu v jednom z článkov tu na hikingu som si myslela, že ho nájdem. Keď som v Borinke vchádzala do lesa, tabuľa upozorňovala na katastrofalny stav cesty. Povedala som si, pôjdem pokiaľ sa bude dať. Pri dome, kde som raz mala problém s majitelom bola cesta ozaj takmer neprejazdná. Nejako som to prešla a išla ďalej popri kameňolome. No keď som prišla k zákrute takmer na jeho konci, kde sa oproti mne liala voda po ceste, zastala som a išla pozrieť, čo je za ňou. Z cesty som mala stiesňujúci pocit, v aute som mala spiaceho vnúčika a nechcela som ho nechať samého, vrátila som sa s tým, že tu zájdem, keď budem sama. Neviem si však predstaviť, kde by sa spomínany vodopád mal nachádzať. Nepočula som žiaden zvuk typický pre padajúcu vodu. Dá sa to popísať ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma