Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hlavným hrebeňom Vihorlatu

Ragnarokkr

Teraz nedávno som išiel podobnú trasu, len opačným smerom, s odbočením na Morské oko a ukončenú v Remetských Hámroch. Chceli sme ešte skúsiť sa z Vihorlatu vrátiť na Lysák, ale nohy už nepustili. Tie prevýšenia dali miestami zabrať, a nie je zlý nápad si vrcholovku rozdeliť na 2 dni. Poľana pod Vihorlatom má luxusný prístrešok, jediné čo mi tam vadilo je kopa odpadkov neďaleko pri stole s ohniskom. Začína to tam pripomínať čiernu skládku, otrasné niečo.

Alexander

Tibor: sorry, bol som mimo PC pár dní, celkový čas prechodu bol 10 hod. 36 min., ale čistý čas podľa záznamu trasy bol 6 hod. 16 min., čas odpočinku (zastavenia) 4 hod. 19 min. (hlavne zdržania počas fotenia, jedenia, odpočinok na vrcholoch Vihorlatu a Sn.kameňa, keďže sme aj tak museli čakať na bus v Z.Hámroch). S priateľkou - ťažko vedieť, akej je kondície, ale bola s nami tiež jedna dievčina, žiadna vyšportovaná či pravidelná turistka, a zvládla to v pohode.
To Johny: neskúšal, nemám prejdený úsek Strihovské s.- Podhoroď, snáď sa k tomu ešte dostanem.
Inak chodil sa kedysi pochod Poď na Podhoroď (z Podhorode celý hrebeň Vihorlatu), ale nejak to asi upadlo, to by však lepšie vedeli zainteresovaní).

Johny82

Vďaka za tip :) v lete plánujem zopár jedno- i viacdňových túr najmä v Poloninách a Vihorlatských vrchoch a toto sa mi veľmi pozdáva, pretože pôvodne som uvažoval nad prejdením hrebeňa od Sninského kameňa do Podhorode, no takto by sa to dalo veľmi zaujímavo spojiť a prejsť prakticky celý hrebeň. Toto si ešte neskúšal?
Btw. na Sninskom kameni som bol 26.4., zámerne kvôli posledným zvyškom snehu, ktorého na moje prekvapenie bolo pod vrchom na pomerne veľkej ploche ešte asi 20 cm, ale tá jar tam hore bola prekrásna :-)

Tibor007

mozem vediet ako dlho vam trval tento prechod..? chystam sa s priatelkou a neviem ci to zvladne

Alexander

Tak jasné, ja som radšej uviedol údaje na mape hikingu, kde tie hranice rezervácie sú mimo vrcholu, a popisovaná trasa vedie po jej hranici cca, lebo tak to lepšie vyzerá :-)
A presne s tými streľbami je to tak, v skutočnosti to čo vypisujú vôbec nie je pravda, reálne sú tam cvičenia iba niekoľkokrát v roku, nie 4-5 dní v týždni. Ide len o to, aby bežní turisti "nezavadzali" poľovníkom a tiež nevideli, ako a akým spôsobom sa tam ťaží drevo...Chaos v predpisoch, to, že Správa CHKO nemá reálny dosah na ochranu prírody a správu CHKO, niekomu náramne vyhovuje.

Robo...HE

Este doplnim komu to hlavne vadi. Hlavne Pytliakom (polovnikom) ktori sa skryvaju za vojenske lesy a strelnicu na Valaskovciach, kde vystrelia dvakrat za rok a \"vojenske cvicenie\" pisu kazdy tyzden od pondelka do piatku, aby ludia nemohli ist do lesa a vidiet co sa tam deje...

Robo...HE

Saso, musim ta opravit. Vrchol Kyjov 821 m je priamo v prirodnej rezervacii Kyjovsky prales. Niekedy mal prales 53 hektarov a vrchol bol na hranici rezervacie, ale v roku 2007 bol vdaka Lesoochranarskemu zoskupeniu VLK rozsireny na 400 hektarov a tym sa dostal aj vrchol do rezervacie. Nevedie na neho oficialna znacka, ale na vrchol sa stale chodilo a chodi (nikomu to nevadi, jedine zeby sa tam mozno prvykrat v zivote vybral nejaky uradnik zo zivotneho prostredia co ani nevie co je prales) este za cias socializmu a hore je dokonca vrcholova kniha, tak ako to je v clanku.

Alexander

Vrchol leží mimo hraníc rezervácie. Zároveň z kontextu článku vyplýva, že spomínaná trasa oficiálne vyznačená zatiaľ nie je, ale verím, že raz bude. A pokiaľ sa bude chodiť po vyznačenej trase, bude sa šetriť okolitý prales, a práve o to ide, však.

Alexander

veru, o tom som už tiež so známymi veľakrát rozprával - dosiaľ nikdy sa to nestalo, až teraz (asi zač. septembra 2012) nejaký vandal či vandali postriekali okraj nižšieho útvaru (smer Snina). Bohužiaľ, aj takí sú okolo nás...Úplne všade však nebol (ten sprej), iba na tomto jednom mieste, aj to však úplne stačí na pokazenie nálady. Úmyselne som to nepísal, aby som nerobil "reklamu" takému indivíduu, ktoré možno práve na to čaká.
Isté je jedno, že pri pristihnutí takého človeka by som mu iste nielen ja ruky dolámal...

Tommee

pochadzam zo sniny, odstahoval som sa odtial pred 10 timi rokmi, no do vtedy som absolvoval sninsky kamen nespocetne krat, pretoze ta tura k okoliu proste patri a rychlo prirastie k srdcu... nedavno som videl fotky kamaratov, ktori si vybehli hore, no ostal som uplne zhrozeny... ten modry sprej bol uplne vsade! ja tomu nerozumiem, ved tam boli tisice ludi, desiatky rokov, koho uz len toto mohlo napadnut? je to nechutne, ubohe a vlastne aj beznadejne, lebo darmo sa budem rozculovat, aj tak to nezmenim :(

Alexander

Inak ten prameň pod Poľanou som určite dával k dobru pri zasielaní podkladov, ale je možné, že mi to nejak neuložilo do systému.
Dík za zastavenia všetkým.
Moja zasluha je minimálna, iba som napísal článok a nahral trasu, hlavná práca bola vykonaná neznámymi dobrovoľníkmi, ktorí museli vynaložiť určite mnoho a mnoho hodín na to, aby chodník bol v takom stave ako je. Už ho "len" udržiavať častým chodením. Táto trasa (samozrejme s rôznymi variantmi) sa inak vždy chodila a bude chodiť, zodpovední by si to mali uvedomiť a neklásť umelé prekážky.
Malo by to byť o spolupráci, nie o hľadaní výhovoriek, prečo sa to nedá apod., inak sa ďalej na Slovensku nedostaneme, zachvíľu nás predbehnú už aj Ukrajinci či Rumuni...(bez urážky či podceňovania, samozrejme).

Daulagiri

Krásne končiny, ktoré ste navštívili vo vhodnom čase. Páči sa mi že tie najvyššie partie ste vtedy mali ešte neolistené a dole už lesy hrali zeleňou.
Určite sa sem raz vyberiem, snáď čoskoro.

Robo...HE

Podakovanie patri Sasovi, vsetko je to jeho zasluha... :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum