Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Devínske jazero

Diskusná téma K fotke: Devínske jazero

Pohľad na vyliatu rieku Morava, ktorá má v súčasnosti pri Devínskej takmer 8 metrov, obvyklý stav je cca 2,5 metra. Na pozadí paneláky v Devínskej a Devínska Kobyla (514m) s vysielačom. Fotka je horšej kvality, počasie neprialo, na dokumentáciu stačí. Cesta do D.Jazera je uzatvorená, je tam voda, rovnako je uzatvorená aj cesta z Marcheggu do Schlosshofu, pár desiatok metrov cesty neďaleko zámku je zatopených. Dnes som prvý krát zažil jazdu na netradičnom povrchu, nikdy som si nemyslel, že železničné podvaly sú zjazdné. Plus dodám, že to tam bolo ako na korze, celkovo 6 ľudí som stretol tam, kde sme nemali čo robiť...

Meky

Čakal som od Teba aktuálne foto z Tvojho revíru...Dúfajme,že to bude čoskoro ustupovať.

Adina

Smutno je v týchto dňoch u nás, Dunaj sa valí neskutočnou rýchlosťou, strháva stromy, berie čo mu je v ceste, je mi ľúto ľudí, ktorých povodne postihli.

Samuraj

Nuž momentálne je súcit na mieste. Tieto dlhotrvajúce dažde a striedanie extrémov, raz skoro 30-ky, potom zrazu zima... Toto je výsledok globálneho otepľovania. Záplavy a stratu strechy nad hlavou neberiem na ľahkú váhu, určite nie! Nechcem nikoho strašiť, no môžu prísť oveľa strašnejšie udalosti a tie postihnú nielen časť obyvateľstva. Toto je stále v poho. Vlastne sa nič nedeje, máme to pod kontrolou, nie je to prvý krát, čo sa zdvihli hladiny riek. A koniec koncov, prostriedky na protipovodňové opatrenia v minulosti vynaložené boli... Teraz je čas ich správne použiť.

Vladvlad

Nuž, aj pri takýchto situáciách by si malo ľudstvo uvedomiť, že ešte nezvíťazilo nad prírodou aj keď sa o to snaží...
Pasujeme sa do pozície, čo všetko dokážeme ale proti "pár kvapkám" vody, ktoré tečú krajinou sme bezmocní. Pekne vidieť stále tú malosť človeka aj v pretechnizovanom 21.storočí.

K fotke: až teraz som si uvedomil, že PRESNE 3 roky dozadu bola v Devínskej rovnaká situácia hiking.sk/…/devinske_jazero.h…

Lubo

Podla mna je to v pohode. Dunaj sa zo svojho koryta vylieva starocia a aj vdaka tomu vznikla jeho niva, luzne lesy, ramena, cely ekosystem. Takze nejde o novinku vdaka globalnemu oteplovaniu. Ze to prinasa so sebou extremnejsie vykyvy je mozne, no zaplavy tu vzdy boli.
Dolezite je, ze protipovodnovy system sa zda byt v poriadku a do buducna ho treba zlepsovat. A nejde pritom len o mury a mobilne steny ale o cely varovny system. A ked si niekto postavi dom v zatopovej oblasti, ma zial smolu. Urady by mu to nemali dovolit. Vsak vieme kolko ludi si postavilo domy v zahradkarskych oblastiach a pod. Vieme kolko luznych lesov padlo v zaujme byvania. To by si mali obyvatelia uvedomit, ked riesia svoje byvanie. Koniec-koncov uz aj poistovne maju svoje zaplavove mapy, podla ktorych sa da pri kupe nehnutelnosti zvazit riziko.

Samuraj

Lubo, dobre hovoríš až na to, že úrady bývajú v týchto prípadoch bezmocné. V dnešnej dobe majú navrch developeri, žiaľ. Tí zkupujú a následne ponúkajú pozemky v takýchto nehostinných oblastiach naivným ľuďom, ktorí s vidinou pekného bývania, môžu mať v budúcnosti aj takéto problémy :/

Dzakomoo

masivne zaplavy a s tym suvisiace nestastie postihnutych ludi je smutna vec :( ale scasti si za to mozeme aj sami, tak ako to Lubo napisal. inundacne a zaplavove uzemia by mali dostat stavebne uzavery, ale to je asi utopia.

Lubo

@samuraj
Preto som uviedol ako dobry "majak" zaplavovu mapu, ktorou operuju poistovne. Kym kupim dom, idem do poistovne zistit, kolko by ma stala poistka proti zivlu na dom v danej lokalite.
Treba byt aktivny aspon ak ide o vlastnu strechu nad hlavou. Nie spoliehat sa na to, ze henti ma maju ochranit, tamti by nemali mat moznost postavit tam kde je to nevhodne. Plus trochu sedliackeho rozumu k tomu. Developeri davaju ponuku tam, kde je dopyt...

Sona

To mas odvahu bikovat po trati, kadial premavaju vlaky :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky