Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Tajomný Vtáčnik

Diskusná téma K fotke: Tajomný Vtáčnik

Pohľad z jeho rovnomenného vrcholu (1346m). Moja druhá návšteva tohto miesta mala opäť zaujímavý nádych, v jeseni som mal krásnu dohľadnosť, dnes naopak príjemnú nízku oblačnosť s vykúkajúcou modrou oblohou. Páčilo sa mi to, môžem s kľudom napísať, že sem chodím rád. Pre prípadných cyklistov pridám info o nenáročnej trase, tj ako sa sem najľahšie dostať. Rovnako ako minulé dva výjazdy, za začiatok trasy som si zvolil Z.Kostoľany, z nich po asfaltke a modrej značke cez Bystričiansku dolinu k rázcestiu Horný dom (10km). Od neho vedie príjemná neznačená a nenáročná lesná cesta až na hrebeň, na Rúbaný vrch (15km). Odtiaľ už len stále po červenej značke až na vrchol. Zjazdnosť je samozrejme pre každého individuálna, ale dá sa to celé bez problémov zdolať. Celkové prevýšenie a vzdialenosť 1100m na 20km, za 2 hodiny, bez náhlenia. Určite som tu nebol posledný krát :)

Daulagiri

Zaujímavá fotočka, som rád že sa ti môj domáci vrch tak páči :-)
A tie vlakové zážitky sú za 100 bodov, heh. Inak výluky väčšinou bývajú do obeda.
A to tie 2 hod. v popise myslíš ako že zo Z. Kostolian na Vtáčnik ? Ty si superman ;-)

Vladvlad

Vďaka. Tiež sa mi páčila práve tá oblačnosť a to, že z nej nehrozil dážď.
Trasu výjazdu v mape som už dával k sobotnej fotke mapy.hiking.sk/?trasa=ryGf8 Pridám jednu zaujímavosť (hodil by sa článok, ale časť tejto trasy (modrú značku) by som radšej neodporúčal, takže by to nebolo vhodné.
Cesta vlakom do Zemianskych Kostolian neprebehla úplne ľahko, keďže už na hlavnej stanici v Bratislave bola hlásená výluka medzi Ludanicami a Topoľčanmi, úsek sa mal ísť autobusom a z Topoľčian opäť vlak.
Pred kúpou lístka som ešte uvažoval, že v podstate nemusím ísť na Vtáčnik. Veľký Tribeč-Zobor bola druhá možnosť, Považský Inovec tretia.
Ale rozhodol som sa to skúsiť, aspoň bude zážitok :)
Hneď vo vlaku som si v gps mape v telefóne pozrel, kde sú to tie Ludanice a aká je z nich vzdialenosť do Topoľčian. Len 7,5km, takže to by som kľudne zvládol za takých max 15 minút, ak by ma samozrejme vlak počkal. Spýtal som sa na to sprievodkyne, ale že vraj tam sa nečaká, ľudia nastúpia do autobusov, potom vystúpia a ide sa ďalej. Do batožinového priestoru dať bicykel bola ďalšia možnosť.
Čiže možnosti boli stále otvorené a výsledok mojej cesty neistý :)
Aké ale bolo moje prekvapenie, keď sa v Ludaniciach z vlaku vyrojilo toľko ľudí, že som nechápal :) A začali sa presúvať (tlačiť) do troch pristavených autobusov goo.gl/GMyZE Vlakom prišli okrem mňa tuším traja ďalší cyklisti. Batožinový priestor autobusov sa zaplnil batožinou cestujúcich, takže jediná možnosť bola ísť do Topoľčian po vlastnej osi alebo ísť inú trasu. Pridal sa ku mne jeden cyklista a začalo sa dupanie do pedálov :)
Neviem za koľko presne sme tých cca 8km spravili, ale ja som to bral ako časovku na cyklopreteku :) priemerná rýchlosť medzi 35km/h-40km/h. Keď sa chce tak to ide :)
O to väčšie prekvapenie bolo, keď sme prišli do Topoľčian a boli sme prví. Na autobusy sme čakali ešte niekoľko minút. Vlaková súprava bola iná goo.gl/dK0te Autobusy teda prišli, vyložili ľudí, ale hneď aj odišli, keďže sa do nich v Ludaniciach všetci ľudia nezmestili :) Následne sme sa v tej mini súprave pekne tlačili. Celkové meškanie teda 40minút :)
Cesta späť (z Prievidze) bola kľudná, výluka už neplatila.
Poučenie na konci tohto príbehu je také, že si treba pred cestou vlakom pozrieť, či sa náhodou nebude konať niečo nečakané. Ale dopadlo to nakoniec dobre, takže za mňa spokojnosť a hlavne nová skúsenosť. Môže sa v budúcnosti hodiť.

Adina

Vtáčnik, krásny to kopčok :-)... aj nám vždy doprial úžasné výhľady, zakaždým iné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky