Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sihla – Hronček – Tri vody – Ľubietová

Diskusná téma K článku: Sihla – Hronček – Tri vody – Ľubietová

Krátky, dvojdňový vander sme uskutočnili v dňoch 17. - 18. 6. 2013, teda v dňoch, keď meteorológovia predpovedali pre Slovensko teploty okolo 36 °C. Lenže sme pevne verili, že na horách bude aspoň o 10 stupňov menej, a tak sme plní optimizmu vyrazili. Veď sme sa mali pohybovať vo výške okolo 1000 m, tak tam isto horúčavy nebudú. Lenže boli.

Zdenči

Môžem len potvrdiť, že "vstup do lesa" je už viditeľne označený, no tiež sme ho o 2-hej v noci, kedy nás z vrcholu Zákľuk vyhnala blížiaca sa búrka dlho hľadali. Lúka je našťastie čerstvo pokosená, no chodník na nej nie je žiaden. Ale aspoň sme sa nemuseli brodiť trávou po pás.
Noc sme dospali v senníku pod Zákľukami, ale mali sme šťastie, že búrka si to rozmyslela, pretože by sme riadne zmokli aj v ňom. Strecha je ako sito.

Menty

Šli jsme tu z Hrončeku minulý týden a schválně jsem se na kritické místo na Záklukách díval. Buď se stihlo obnovit značení, nebo je to zvláštní. Při vchodu do lesa jsou na stromech na obou stranách cesty poměrně viditelně umístěné značky, takže si troufám říct, že by to neměl být nyní až takový problém. A pěšina k Hrončeku je pěkně vyšlapaná, asi trochu vyklučená, spousta větví je v některých místech okolo i po cestě. Šli jsme z Detvy přes Polanu, chatu Pod Hrbom do sedla Tlustý javor a až na odbočku na konci Stavniska na Kalamárku je to velmi slunšně značeno. I v mlze a mracích to šlo dobře. Jen pozor na berana na Kalamárce, momentálně je nějaký agresivní (možná jen hravý) a chová se tvrdohlavě jak beran:-)

Svatopluk Štěpánek

Som rád, že "to stálo za to" ! Južná časť
Rudnej magistrály ukazuje Slovensko v celej jeho roznorodosti. Vidiecke mestečko Z. Moravce a idylická prechadzka takmer parkovou horou do N. Bane, banícky kraj Štiavnických v., rolnícky kraj Babinej a Sásy a potom lazy na Javorí a nad Detvou.

Pencurák

Svaťo,cieľ splnený!Od 8.-12.9. som prešiel 1.časť Rudnej magistrály zo Zlatých Moraviec do Detvy.Pekné kontrasty Veľkého Inovca a lazov v pohorí Javorie.Niektoré časti po asfaltke sú dosť nezáživné.Nocľah 1.deň privát Modrý dom v obci Brehy pri Novej Bani za 7 eur(pre záujemcov tel.0904091477),2.deň altánok pri chate na Richnavských jazerách,3.deň opustená unimobunka pod lesom nad Babinou,4.deň v stodole na vlečke so senom na lazoch v Blýskavici.Po 2 dni som totálne zmokol,ale stálo to zato!

Svatopluk Štěpánek

Pencurák, želám pekný výlet v septembri.
Ja som tu južnú časť šiel
takým volnejším tempom -
Z. Moravce - N. Baňa,
N. Baňa - B. Štiavnica,
Sása - B. Štiavnica, Sása -Detva
Verím a dúfam, že otrasný hotel Hron v N. Bani už
skončil.
Proti tej severnej časti je to idyla a pohoda.

Pencurák

Rado sa stalo Svaťo,keď sa podarí tak v septembri by som chcel zmáknuť 1.časť magistrály,zo Zlatých Moraviec do Detvy(tentoraz bez kamoša).

Svatopluk Štěpánek

Ďakujem Pencurák, mali ste
nádherný výlet. Sliač ( či Očová ??? už sa nepamatám )

  • ch. na Poĺane - Hrončok -
  • opustený dom pod Machnáčovým grúňom - Revúčka bol moj prvý dlhší výlet ( v roku 1979 !!! )
    Po ceste takmer nikto - okrem dvoch starých ĺudí, ktori vidiac ma, sa čudovali " a mladý pán, nie je to takuo otupnuo ?"
    Ešte raz ďakujem ...
Pencurák

Sľúbil som Svaťovi,že sa po túre ozvem.Začali sme 12.8. v Detve a skončili neplánovane 17.8. v Muráni,pretože kamarát dostal hnačky.Je to krásna trasa,divočina na Poľane a na oboch Veproch,ako protipól sú lúky na Zákľukách s nádhernými solitérnymi bukmi.Veľmi nezáživné sú časti od sedla Diel po Zbojskú a od Burdy po Sivákovú,kde sa ide cez džungľu rúbanísk.Prvé 3 dni sme nestretli ani živú dušu,je to krásny divý kus Slovenska.Značkovanie na trase je dobré,ale pozor pri zostupe z Klenov.Vepra smerom na sedlo pod Vartou.Hned pod vrcholom sa chodník rozdvojuje nie je tam šípka,treba ísť VPRAVO !

Pencurák

Vďaka,potom sa ozvem,že aká je situácia na trase.

Muska

Pencurák zmoknúť by ste nemali, aj keď salaš pomaly ale isto pustne, lebo sa oň nik nestará. V prípade potreby by ako alternatíva nocľahu mohol poslúžiť senník pod Zákľukami mapy.hiking.sk/?x=19.54277… alebo turistický prístrešok v sedle Tlstý javor. No Obrubovanec je top ,keďže je tam voda.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Pencurák - až sa vrátite, napíšte vaše dojmy
Toto bola moja prvá cesta -
iba, že som začal v Očovej
a zo Stolice zbehol do Revúčky ( poblúdiac ). Bolo
to v roku 1979...

Pencurák

Nazdar chlapi,o 10 dní chceme s kamarátom prejsť z Detvy po červenej na Stolicu a plánujeme prespať aj na Obrubovanci.Ako vyzerá salaš,dá sa v ňom prespať bez zmoknutia?

Boro

Práve mi prišla pošta od pp.Kolárika a Srnku o tom, že bolo urobené preznačkovanie na Zákľukách a s priložených fotiek je vidno, že to chalani urobili pekne a už by sa tam nemalo blúdiť. Týmto im srdečne ďakujem a ich prístup si vysoko vážim. Želám veľa krásnych chvíľ na horách.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma