Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Východ slnka

Diskusná téma K fotke: Východ slnka

...dnes ráno, fotené z môjho protekčného miesta v MF - Osnice. Bol to vynikajúci zážitok! Viem, že neznalosť neospravedlňuje, ale nabudúce (musím) z Olyna "vyždímam" ešte viac! :-)

Pipin

V takychto situaciach mi soft filter nepomohol. Obloha bola spalena, zbytok tak tmavy, ze z toho neslo vela vytiahnut. Niet nad hardware prechodove filtre trebars od 84,5mm alebo Kood (ak ide o lacnejšie pre zaciatok) + stativ. Na to po nejakom čase prídeš i sám.

Muska

Vyššie iso ani nie, skôr sa ešte trošku pohrať s expozíciou, ono ako píše vladvlad najviac by pomohol prechoďák kľudne aj softvérový. S raw súbormi z Oly xz1 sa dá slušne pracovať. Mne sa osvedčil Adobe Lightroom podľa mňa dobrý pomer cena/výkon.

Aďo.4

nepomohlo by trochu vyššie ISO,ak sa dá nastaviť ?

Vladvlad

Áno je tam. Návody sa dajú nájsť na internete, len sa mi zdajú celkom komplikované na takú jednoduchú vec.
Úplne najjednoduchšie (platí pre Zoner): klinúť na ikonu toho filtra, vybrať farbu (tmavá-čierna na oblohu, bledá-biela na popredie), zvoliť jej intenzitu/prekrytie, zvoliť metódu (zosvetlenie, stmavenie, ....) a kliknutím a potiahnutím na fotke to aplikovať. Skúšať čo to ktoré nastavenie spraví a podľa výsledku sa uvidí. Komplikovať tento postup pre začiatočníkov prácou s vrstvami alebo vyselektovaním len časti fotky (ako je uvedené v návodoch), je podľa mňa zbytočné. Naozaj je to len o skúšaní. Možno som to napísal zle, ale tiež som to takto kedysi používal (Zoner).

Vladvlad

Osobne by som použil skôr softvérový prechodový filter vo fotoeditore, v tomto prípade biely na rozjasnenie spodnej časti. Oblohu máš fajn, len spodok je tmavý. Treba ale nájsť hranicu (limit) tejto úpravy, aby to nevypadalo ako omalovánka (neprirodzene) a aby si tým zosvetľovaním nepridal príliš veľa šumu. Ideálne je to robiť na RAW záberoch, ale pokiaľ ti ide o takéto malé formáty fotky tak stačí aj jpg.
Tieto možnosti poskytuje povedzme aj Zoner Photo Studio, ktorý je v nejakej staršej verzii zadarmo.
Treba len skúšať, výsledok sa dostaví, a či bude dobrý, to posúdia iní :)

Lapaj

Najprv treba pochytiť know-how, potom budú doplnky :)

Bruma

Nejaky prechodak v pohode by ti stacil... :)

Lapaj

Pipin, ak máš nejaký konkrétny tip, sem s ním! :) Ja som v tom laik, ale momentálne to považujem za ďalší výdavok, takže, možno časom :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky