Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kto nás môže v prírode kontrolovať

Diskusná téma K článku: Kto nás môže v prírode kontrolovať

Pri pobyte v horách sa môžeme stretnúť s viacerými štátnym orgánmi, ktoré dohliadajú na dodržiavanie legislatívy v oblasti ochrany prírody a krajiny. Sú to najmä stráž prírody, lesná stráž, poľovná stráž a rybárska stráž. Zameriame sa hlavne na strážcov – ochranárov prírody a krajiny (rangerská služba), ktorých môžete stretnúť v našich národných parkoch a chránených krajinných oblastiach, ale i v maloplošných chránených územiach po celom Slovensku.

Erik Antony

Najlepsie na tom je ze tych najvacsich porusovatelov si nikto nevsima - drevorubacov. Vytekajuci olej vytekajuci z lesnej techniky, tazba skodcami nenapadnutych stromov, palenie konarov po tazbe, pretazenie kamionov a pretazenie ciest ktore na taku vahu neboli nikdy stavane, rozne nadoby znecistene ropnymi produktami nechaju len tak pohodene v lese. Smrad, hluk a holorubna tazba v narodnych parkoch. Ktastrofa.

Jjano

Len pre ujasnenie: stráž prírody na sebe nemusí mať rovnošatu, keď chce kontrolovať. V texte je to opísané trochu mätúco.

Axel

Je tam toho viac nejasneho pre mna.
Straz prirody ma preukaz s fotografiou, menom a rajonom posobnosti.
Zaroven sa vsak nemusi preukazom preukazovat, lebo mu staci odznak a ja nemam pravo preukaz ziadat?

Jjano

Máš právo žiadať o ukázanie preukazu člena stráže prírody. Strážca ti ho však podľa zákona nemôže dať do rúk, iba ukázať.

Jurok

strazca prirody nemusi mat rovnosatu. musi mat pri sebe odznak a preukaz. na prednej strane preukazu, ktory strazca musi ukazat (nie podat kontrolovanemu) je len fotografia a oznacenie straz prirody, cislo strazcu a oblast posobnosti (kraj). osobne udaje strazcu su na zadnej strane preukazu.

Bazin

a ja mam tiez pravo len ukazat nepodat op pripadne preukazy kvalifikacii vht ?

PaliT

Len upresnenie: Z článku by som vyradil rybársku stráž, lebo tí majú oprávnenie legitimovať človeka výslovne LEN PRI VÝKONE rybárskeho práva, prípadne pri bezprostrednom podozrení na trestný čin pytliactva (môžu napr. prehľadať auto), ale s turistami nemajú v podstate nič spoločné.
Na rybárskych fórach sa do aleluja rozoberalo, či počas rybačky, trebárs, môže člen RS pokutovať rybára za ilegálne táborenie, ale nakoniec to právnici úplne vyvrátili a doložili, že by to mohli urobiť len policajti, alebo stráž prírody. Ak rybár nemá nahodené udice, RS v podstate nemá v praxi nijakú právomoc.

Legil

V zák. č. 224/2006 Z.z.sa píše, že občiansky preukaz je povinný mať každý občan. Ja ho mám, ale stále je doma v šuflíku. Zákon neprikazuje mať OP pri sebe. Neviem čo mi potom bude niekto kontrolovať. Takto ma už chceli kontrolovať policajti v Mníšku n H. aj v SnV. Doklady si beriem len ak idem na Poloniny. Predsa tam niekedy treba skočiť po vodu na PL stranu ...

PaliT

Mimochodom, aké máte skúsenosti s kontrolou v teréne?

Ja som po horách pochodil teda dosť, ale ochranára som stretol len 2, možno 3 krát, v nižších pohoriach. V Zádieli dolu na chodníku nám nič nemohol, tak len spustil tirádu na tému ako "Slávny, nemenovaný, horolezec vykrádal sokolie hniezdo a preto treba horolezectvo na skalách obmedzovať a najradšej zakázať."
Druhý krát to bolo v MK pri Deravej skale a bol to úplne iný človek, no spustil na nás tirádu: "Slávny, nemenovaný, horolezec vykrádal sokolie hniezdo a preto treba horolezectvo na skalách obmedzovať a najradšej zakázať." Obaja používali tie isté slová, mám podozrenie, že boli na nejakom školení, kde počuli, že "Slávny horolezec...", ale to ste už počuli.
Inak som už asi nikoho v prírode chrániť prírodu nevidel.

FunTTomas

PaliT: vďaka za doplňujúce informácie o rybárskej stráži. Ale ako je v úvodníku článku uvedené, text sa zameriava primárne na stráž prírody, len okrajovo sú spomenuté ostatné stráže, ktoré môžete stretnúť v prírode. Čiže presne na toto je určená diskusia, aby ste doplnili vaše postrehy a skúsenosti z terénu.

Bazin: áno, takisto tvoju kvalifikáciu nie si povinný dať z ruky, len sa ňou preukázať. A zadržať ti ju nemôžu.

Honza286

PaIT: V terénu mě jen jednou kontrolovala Lesná stráž, byl jsem se ráno projít Koprovou dolinou jen s foťákem, jejich první dotaz byl, kde jsem spal a hned chtěli vidět občanku, vyzval jsem je, aby se legitimovali, to odmítli, tak jsem je víceméně ignoroval, sice mi vyhrožovali, že zavolají Policii apod, ale neudělali samozřejmě nic.... Během cca 2 hodin jezdili starou Škodou 120 dolinou tam a zpět, rádio puštěné naplno, vajgly vesele pohazovali kolem sebe.

Jjano

Inak, hodili by sa aj ďalšie diely takéhoto článku, pretože v praxi mám väčšie problémy s lesnou a poľovnou strážou. Už ma párkrát kontrolovali (najmä, keď jazdím na bicykli po lese alebo keď je polovačka) a ešte sa mi ani raz nestalo, že by ovládali potrebné zákony, podľa ktorých nás chceli kontrolovať či nám niečo prikazovať. Navyše sú zvyčajne drzí a dám krk na to, že občas aj pripití. Lesnú stráž človek stretne častejšie ako stráž prírody, tak by pre hikingujúcu verejnosť bolo dobré sumarizovať, čo môže a čo nemôže lesná a poľovná stráž. Nedáte aj taký článoček?

Muska

Jjano a mnoho ľudí medzi nimi nevidí rozdiel a potom si gro kritiky odnášajú rangeri, alebo všeobecne ochranári..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum