Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Modra zo Zámčiska

Diskusná téma K fotke: Modra zo Zámčiska

    1. 2007 sa konal už 23. ročník Pochodu bankových úradníkov. Účastníci mali na výber trasy od 14 do 40 km. Mohli sa vybrať aj cez Zámčisko (modrá a žltá značka, 468 m. n. m.) . Ak tak urobili mali ako na dlani výhľad na mestečko Modra.
Vladimir50

Ďakujem
za odborný príspevok k Zámčisku aj k Modre, aj k hodnoteniu fotky.

Tono

Modra sa nachádza približne 20 km severovýchodným smerom od
Bratislavy. Svojou lokalitou, tradýciami i čulým národným
životom v minulosti patrí na zoznam významných archeologických lokalít z obdobia Velkej Moravy.
V prvom rade starobylý názov mestečka, ktorý je zhodný s názvom
obce Modrá, ktorá sa nachádza na Slovácku pri Starom Meste,
v bývalom Velehrade, významnom centre Velkej Moravy. Súčasťou Modry je rekreačná oblasť Harmónia, v jej
tesnej blízkosti je skalnatý kopec Zámčisko. Je to archeologická lokalita, kde pravdepodobne okolo roku 700 pred n. l. existovalo opevnené hradisko. Predpokladá sa však, že až v období Veľkej Moravy, keď toto územie začali osídlovať Slovania, bolo Zámčisko dobudované a využívané. Podľa jednej z povestí hrad Červený Kameň mal byť vlastne postavený na Zámčisku. Stavbu aj začali, ale čo postavili cez deň, to akási neznáma sila cez noc preniesla na to miesto, kde je teraz Červený Kameň. To snáď malo byť upozornením, aby hrad bol postavený na inom mieste. Okrem iného,našly sa tu nálezy z 9. storočia, z obdobia
Veľkej Moravy. Po zániku Veľkomoravskej ríše život na Zámčisku síce pretrvával, ale len v sporadickom horizonte nálezov. Až v období stredoveku (12. - 13. -14. stor.) bolo hradisko nanovo vyuzité. Dokladajú to pozostatky malého opevneného útvaru - hrádku, ktorý bol vybudovaný v časti areálu hradiska.
Hradisko v teréne dokumentujú valy, priekopy a pozostatky hrádku. Malo dve nádvoria, pristupne bolo z najprístupnejsej strany, pričom jednu časť tvori strmá skala, kde nebolo nutné stavať valové opevnenie. Tu sa predpokladá len drevená palisáda.

PeterS

Skutočne pekné miesto, len by to chcelo dorovnať horizont.

MatusM

Super, vdaka aj za kratku reportaz v popise k fotke, ktora pekne vystihuje krasu tohto miesta. Na jar som tam jednoducho musel chvilku posediet a hompalat nohami... K Zamcisku asi nieco doda aj Tono;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky