Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Mesačná noc Javorinská

Diskusná téma K fotke: Mesačná noc Javorinská

Najvyšší vrch Bielych Karpát, Veľká Javorina (970m) a nezameniteľný vysielač, niečo po pol tretej. Dnešná jasná noc bola plná mesačného svitu, príjemnej teploty a bezvetria. Tieto podmienky sú ideálne na nočné výjazdy na zaujímavých miestach. Tak aj bolo, začiatok o 01:00 v Novom Meste. Sem som prišiel o pol tretej. Následne po červenej značke na Myjavu, potiaľ sa ešte držala tma. Na východ slnka som čakal na Štefánikovej Mohyle na Bradle. Veľmi príjemne bolo, išlo sa dobre, oplatí sa sem ísť pozrieť aj v noci. Trasa v mape http://mapy.hiking.sk/?trasa=FC8fG

Aďo.4

podľa lúky by povedal,že je to denný záber...Takže je to riadne klamlivé..Asi si pohol hlavou? Zaujímavý záber..

Tidoj

No, nočné si už dlho nedal. Len mne je ľúto, že tá noc vyzerá ako deň.
(Ja som včera nič nestíhal a o 18:00 som sa z Novej hory rozbehol "skratkou" krížom cez les (niečo strašné...!) na slovenskú stranu do Novej Bošáce, aby som tam o 19:15 stihol autobus do Nového Mesta a teda vlak z NM do BA. Nevedel som si predstaviť, ako a kde zabijem čas do 4. ráno, ak ten bus a vlak nestihnem. Keby som bol vedel, by som si len dokúpil vodu na pitie a umyl sa v nejakom potoku a by som vyrazil na tú Javorinu. Asi by som ťa tam počkal, ale bol som taký unavený, že možno by si ma cestou dobehol a zvyšok by si ma musel nejako odviesť...)
Páčilo by sa mi byť takto v noci tu, alebo na tom Bradle, ale nepáčilo by sa mi asi to turistikovanie v noci. Ja som vtedy nejako nastavený na útlm a to, čo sa cez deň pekne predstavovalo a plánovalo sa mi zrazu vôbec nechce. Ako som raz chcel ísť na Silvestra vnoci na Marhát... :-)
Ale pôvodne som len chcel napísať, že ako sa dá ísť v noci na bicykli cez les (bezpečne)? Tá červená z Javoriny je síce celkom dobrá "rovná" široká cesta, ale aj tak... Vidíš pred seba? Alebo svietiš? A keď svietiš, vidíš okolo seba? Lebo z tvojich fotiek aj opisov to vyzerá taká pohodička-romantika, že si len tak jazdíš veselo v noci po Slovensku a fotíš krásy prírody.

Nsvetozarov

Niekedy si poviem, že ty si blázon :-D Neobávaš sa o svoje zdravie? Veď v noci sa môže stať voľačo! Hlavne temný les je nebezpečný! Medvede sa už pomaly preberajú a ty brázdiš les. No ja by som si toto netrúfol!

Vladvlad

Vďaka za pozretie, jedná sa o menj tradičný pohľad a práve ten "vzhľad" slnečného dňa v noci, bol zámerom. Takéto fotky sa dajú fotiť len pri dostatočne osvetlenom mesiaci, nemusí byť spln.
Som rád, že foťák to zvládol, keďže aj keď ho mám už skoro 4 mesiace, nočné fotky som s ním fotil až včera prvý krát. Osvedčil sa a na to že je to kompakt, som s ním spokojný.

Takéto fotky som odfotil 3, raz sa pozerám priamo do objektívu a raz som bližšie k foťáku. Hlavou som pohol, aj keď som nechcel, predsa len minúta je dosť dlhá doba, stáť nepohnuto.

K nočným výjazdom: tidoj si to pekne napísal v poslednej vete :) ale toto bol prvý výjazd, kde som sa pohol trochu ďalej od bydliska. Na Bradle bolo fajn, už dlho som nezažil východ slnka a tento bol pekný a ešte na takom významnom mieste.
Ako sa dá jazdiť v noci v lese? popravde normálne. Súčasné svetlá sú dostatočné na osvetlenie toho čo treba vidieť. Nepoužívam nič komplikované, skôr mne osvedčené a jednoduché, made in čína, za pár dolárov: hlavné svetlo 3 módy vaful.com/…/ultrafirec8creexm… a doplnkové jednomódové i81.photobucket.com/…/UF2100_… Prvé používam už dosť dlho, to druhé UF2100, len sem tam. Svietia dostatočne, nemám problém, sú aj oveľa výkonnejšie svetlá, ale to sa mi už zdá zbytočné a nie som do svetiel fanatik ako iní, na rôznych internetových stránkach, kde sa o svetlách diskutuje.
Jazda v noci si vyžaduje skúsenosti, prvoradý je 100% technický stav bicykla a jazdca :) Začať treba s jednoduchšími lokalitami, nabrať skúsenosti a potom už to (aspoň ja) beriem ako niečo normálne a ani sa nad tým nepozastavujem. Jedine možno vtedy, keď si vychutnávam tmavý les, prázdne cesty, teda prečo nikde nikoho niet :)
A dôležité by malo byť aj nejazdiť sám a na vzdialených lokalitách. Toto posledné nedodržujem.
Odmenou nočnej jazdy je diametrálne odlišný pocit z jazdy ako cez deň. Rozdiel oproti nočnej turistike je v tom, že pri jazde na bicykli nemá človek čas sa zamýšľať čo sa mu môže stať, čo to tam v tej tme šušťí atď, treba sa sústrediť na jazdu, chyby sa neodpúšťajú, riziko úrazu je značne vysoké, stačí malý tieň od svetla pri zjazde a ten tieň bude jama a ja som na zemi :)
A už som aj tak dlho nebol na nočnom výjazde, v lete je to iné, noc prichádza neskoro, na jeseň je to predsa len lepšie a v zime často jediná možnosť ako sa bicyklovať po práci.

Včera som samozrejme nemal kedy späť, keďže vlak mi z BA išiel o 23:35 (s meškaním) a domov som prišiel doobeda. Asi hodinu po východe slnka, cca po šiestej som začal pociťovať únavu a chcelo sa mi spať. To trvalo ďalšiu hodinu, ale potom telo pochopilo, že spať sa nebude a odvtedy sa mi už išlo opäť dobre. Nemal som so sebou žiadne podporné prostriedky, žiadnu kávu, ktorú aj tak nepijem. Čiže únavu som musel prekovať bez pomoci.

Ale oplatilo sa, som rád, bolo pekne. Cez deň v tom teple by som aj tak nikam nešiel.

Opäť sloh z mojej strany, ale vyššie položené otázky sa nedali zodpovedať jednou vetou :)

Tidoj

No ja som si práve nevedel predstaviť ten konkrétny úsek z Javoriny po červenej cez les. Po tme si to neviem predstaviť, jedine že by silno svietil mesiac a na stromoch by neboli listy. Ale neviem si predstaviť ani jazdu so svetlom, keď vidím iba osvietený kus predomnou a okolo mňa nič.
...tak čakám tú rannú bradliansku (fotografiu)...

Adina

každý sme nejako postihnutý :-) ... super foto, nápad tiež, keby som sa nebála sama nočného lesa, tiež sa vydám na východovky :-)

Vladvlad

Netreba sa báť. Aj keď, stať sa môže hocičo :)
tidoj: na červenej bol nepríjemný len malý kúsok pod Vrchom slobodných, kde bola vysoká tráva a celkom husté rastlinstvo. Svetlo sa na tom všetkom odrážalo a vrhalo tiene. Tam som išiel pomalšie a skôr odhadom, nevidel som veľmi kadiaľ a po čom idem :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma