Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Großer Priel (Veľký Priel)

Diskusná téma K článku: Großer Priel (Veľký Priel)

Podľa informácií z internetu je dvojica ferát Bert Rinesch Steig a Schermberg Steig v masíve Veľkého Prielu (Großer Priel) jednou z najkrajších feratových kombinácií na víkend v Rakúsku. Dnes tieto informácie môžem potvrdiť. Spomínané feraty sú stredne náročné, avšak poriadne dlhé. A počas celého výstupu má človek výhľad priam z vtáčej perspektívy.

Knor

Zdravím. Konečne som pochopil, ako sa tu dávajú reakcie :-)

K obtiažnosti (private). Feráta Bert Rinesch je staršia, rekonštruovaná. Podľa môjho názoru má označenie D z historických dôvodov. Keby ju postavili dnes, tak vysoké označenie nedostane. (V článku píšem, že podľa mňa by jej viac sedelo C/D.) Dnes sa už na feráty nedávajú rebríky, v podstate ani kramle, ale skoby. Ako však píšem, táto feráta je zrekonštruovaná, rebríky sú veľmi pevne uchytené, človek sa na nich cíti veľmi bezpečne. Podobne je tomu na skobách. (Na "lahkej" ferate Stodertalersteig som sa tak bezpečne necítil.)

K previsom (peťko). Ano, pri ťažkom batohu sú aj mierne previsy, či zvislá stena, náročné. Dúfam, že ste to lano nepotrebovali použiť.

Peťko

Rebríky do previsu dajú riadne zabrat. Hlavne, keď v batohu nesiete ešte jedno poistné 60m lano. A tu ich je požehnane.

Private

@ Eric: Kazdy predsa vie, ze Haidsteig ma D-cko iba "za dlhorocne zasluhy" :)

Eric

Aj Hans von Heid steig je v obtiaznosti "D" a urcite nie je "velmi tazka". Stredne narocna je podla mna dobre oznacenie. Ostatne, hromozvodolezci uz predsa vedia co mozu od D-cka ocakavat :)

Private

Oznacit ako "stredne narocnu" ferratu Bert Rinesch, ktora je v stupnici obtiaznosti od A po E klasifikovana ako D, cize "velmi tazke, velmi namahave a vysilujuce", mi pride hodne zavadzajuce. Tazsie je uz len E, cize "extremne tazke". Nebolo by vhodnejsie napisat do clanku, ze hoci je ferrata hodnotena ako D-cko, autorovi sa nezdala prilis tazka?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov