Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krakova hoľa a Pusté

Diskusná téma K článku: Krakova hoľa a Pusté

Článok je pokračovaním túry zo Svarína do Malužinej cez Veľký bok, tentokrát si povieme o putovaní cez Krakovu hoľu. Chceli sme si pozrieť menej frekventované oblasti v severnej časti pohoria, čo sa nám skutočne vyplnilo. Až na malé výnimky sme na trasách nestretli nikoho, pritom sme išli cez prekrásne horské oblasti Demänovských vrchov. Zažili sme búrku, slnko, hmlu a krásu jedného z najdlhších pohorí Slovenska.

Peter Miler

Výborný článok - konečne som sa k nemu dostal :-)) Veľmi sa mi páčia tie filozofické vsuvky (správne korenie)a práve na margo nich musím konštatovať, že so všetkými názormi do bodky súhlasím - mám na vec rovnaký názor. Ináč, veľmi sa mi páčia všetky články, konečne som si ich dočítal.

Urban

Merhorn ja viem ze cast Sirokej doliny nie je bohvieco ale moje dojmy pramenily z toho ze hore som siel Sirokov dolinov a dole cez Prasivu a Tanecnicu a po velmi peknej ture my ten usek od sedla Javorie po Krcahovo pripadal ako pest na oko a kazil dojem z celej turi.Kebyze idem naopak nadavam na Siroku dolinu.Vsetko je relativne.Len tak mimochodom to ste sli na bicykli az na Krakovu holu a potom kam?

PaliT

Nuž, nebude náhoda, že si takýmito ľuďmi poslúžili ťahači nitiek. Vrana k vrane sadá (teda nemám na mysli toho nášho na Hiking.sk), no stále budem tvrdiť, že strojcovia tejto galiby sú možno uhladení, dobre oblečení, inteligentní chlapíci, ktorí si zaslúžia najväčšiu mieru odsúdenia ;)

Merhorn

Pali,samozrejme,ze kazde obmedzenie ci zakaz musi byt zdovodneny a polozeny.
Pripad "robotnika" mnou popisovany vsak bohuzial vychadzal z vnutorneho rozpolozenia jeho sameho. Doslova nahanat nas v miestach kde sa nedalo poriadne uhnut s usklabkom na tvari nebolo nariadenie ich sefov. Alebo ked si polovnici na salasi pod ploskou porcovali na nom ulovok a na nas okoloiducich turistov mali poznamky co cumite s usmevom na tvari. Ci prepity robos kupujuci chlast na borisovke pre jeho vyplznutu partacku majuci kluce od salasa sestricky nam vtedy dvom zmoknutym turistom s flasou v ruke nukal prespatie v spodnej sope s misami,kto to tam pozna vie co mam na mysli, zatial co on si siel uzivat na salas so svojou kompadre. Minimalne je to nie moc slusne a tolerantne,ano tolerancia je to co po nas chcu spravajuc sa pri tom ehm,povazlivo. Bombu kazdemu do zubov. Neviem,mna taketo spravanie hneva a len velmi nerad nad tym mavam rukou

PaliT

Obmedzenie pohybu by malo byť riadne a konkrétne zdôvodnené tak, aby sa aspoň trochu osvietený milovník prírody zastavil sám od seba. Určite by sa našli miesta, kam by som nešiel, ani keby tam neboli nijaké zákonné prekážky. Na druhej strane ľudia neradi akceptujú obmedzenia, ktorých účel nie je zdôvodnený a iba naivný zákonodarca môže očakávať, že ich budú ľudia dodržiavať. Represia rieši iba zlomok prípadov, lebo neexistuje taká moc, ktorá by nasadila kontrolné orgány všade.

A napokon si myslím, že je zbytočné nadávať na robotníkov, vždy radšej nadávajte na ich šéfov a hlavne tých celkom hore.

Merhorn

Urban,nas s priatelkou cestou na krupovu zo sirokej skoro preslo lkt a to takmer na hornej hranici lesa. Neskutocne som pi..val a dostat sa mi niektori z tych blbeckov von z toho lkt tak mu asi bombu dam. cista zlata horucka. Ale do mna ako bikera sa kazdy oprie ked idem po tzt ci zvaznici mimo tzt. Vsetci to tu vieme,mame +- ten isty nazor na vec a vysledok? Psy bresu a karavana ide dalej ako hovori moj otec.

Merhorn

Ja vam neviem, rozmohol sa tu vo vseobecnosti nazor,ze zakaz vstupu by mal platit jedine pre maloplosne chranene uzemia tipu rezervacii a zvysok np v podstate volne pristupny. Nesuhlasim s tymto a to nie som bolsevik. Ono sa vtedy nerobilo vsetko zle ako je moda uz 20 rokov hovorit. Rezervacie sluzia takmer ako vedecke,vyskumne polygony akesi jadra vyskytu nejakej bioty napr. Rastlinky ktore neujdu pred clovekom atd. Pre zachovanie prirodzeneho a neruseneho pohybu treba vytvorit vacsie biokoridori. Urcite ak spristupnit uzemie vo vacsom tak s vyrazne obmedzenymi podmienkami a do rezervacii vstup len v sprievode ci na zvlast povolenie,evidovane. Treba si uvedomit na co ktory taxon ochrany sluzi. Alpy by som vobec nebral ako priklad. Su jednak neporovnatelne vacsie a navyse ekologicky vybrakovane,nie cele.
Holoruby nie su len esteticka bradavica,je to historicky zarez uzemia v jeho biologickej sukcesii. Spravite vacsi holorub a vysadenim stromov dostanete len opticky to co pred tym,aj to nie celkom,no vobec nie to iste obsahovo. To su tisice organizmov naviazanych na dany biotyp,nespocet vazieb medzi nimi. Prirodu nemozno budovat ako sidlisko,bohuzial aspon zatial to nevieme.
Tak len tolko

Urban

No ja som dnes cez sedlo Javorovie prechadzal a musim povedat ze to je hnus a je pravda ze sa to za niekolko desatroci upravy ale to neznamena ze sa nam to teraz musi pacit a nemame sa stazovat.Odporucam kazdemu kto pojde z Lucok na Dumbier ist cez Siroku dolinu.

PaliT

Fíha, výživný príspevok!

A dovolím si nesúhlasiť s jednou vecou. Treba diskutovať! Treba protestovať. Ťažba dreva má v sebe pádny argument a to sú otvorené aj pokútne peniaze. Ochrana prírody so sebou neprináša také príjmy, tak môže konkurovať len slovom, prípadne ostrejším slovom, to je naša jediná zbraň.

Apropo, voľný pohyb. Predtým sa to týkalo len rezervácií, kt. sú v podstate maloplošné územia a pri tých by sa dalo dopátrať, čo sa tam vlastne chráni a prečo má obmedzenie pohybu zmysel. Ale plošný zákaz pohybu v NP je typický boľševický pozostatok. Oni si neželali, aby občan niekde slobodne chodil, to bolo proti ich zásadám, ochrana prírody bola iba výborná zámienka.

Dnes je tá zámienka ešte stále platná, lebo k tomu pribudol dôvod, aby ľudia nevideli, čo sa tam pácha, či s drevom, alebo so zverou.

Preto neprestanem niektoré nezmysly kritizovať a pranierovať. Nebudem ovca.

PJano

• Skutočne, Krakova hoľa si zaslúži mnoho superlatívov, a to i napriek tomu (alebo vďaka tomu?), že nie je to žiadny "najvyšší" kopec, ak neuvažujeme, že je najvyšším vrchom celého veľmi členitého masívu rovnakého mena.
• Nestretnúť na chodníku vedúcom cez Krakovu hoľu uprostred turistickej sezóny človeka je skôr výnimkou než pravidlom! Iba ak v čase, ktorý je hodne veľkým nečasom. Inak je tu celkom solídna "premávka".
• Nikto nie je ušetrený čohosi, čo ho menej alebo viac máta. No kým sa tento "hendikep" nezverejní, je ťažké ho akokoľvek zneužiť. A naopak.
• Ako naladeného na tento kmitočet, veľmi pozorne vnímam akékoľvek zmienky o všetkých (akýchkoľvek) názvoch všetkých objektov v horách, nielen v Tatrách. Názov Príslop ja zaujímavý tým, že sa takmer rovnako často používa na pomenovanie sediel ako ak vrchov.
• Oprava niekoľkých nepresností uvedených v texte: Severný svah Krakovej hole je skrášlený skalkou asi 20 m - 30 m vysokou. Nie je to teda skalná stena. Najkrajší pohľad na túto časť vrcholu je z chodníka pri zostupe k Machnatému a Pustému/Pustým. Na temene hole nie sú zvyšky drevenej lavičky ale pozostatky dreveného dvojkríža (ktorý nemá kto opraviť). Opakované zmienky o prenocovaní v teréne sa v texte vôbec nemali vyskytnúť! Textu by neboli chýbali, naopak, neboli by ho dosť výrazne nachýlili smerom, ktorý rozpútava diskusie, väčšinou neplodné. Netreba sa biť po ústach, treba sa na verejnosti vyvarovať takýchto prejavov. (Kto čo urobí bez publicity, za to si zodpovedá sám, pred svojím svedomím a prípadne pred potenciálnou oficiálnou osobou.
• Kto vie a kto napíše, od čoho pochádza názov Krakovej hole?
• Tiché šťastie je také, ktoré prežívajú ľudia sami v sebe alebo len vo veľmi úzkom kruhu. Zverejnením už šťastie nie je tak tichým.
• Činnosti drevorubačov: Zásadne sa nevyjadrovať k otázkam bez adekvátnej prípravy, len na základe subjektívnych pocitov a úvah. Holoruby sú nepochybne esteticky "úplne nanič". Treba len veriť, že zakrátko tu vyrastie nová hora. Vnímať skutočnosť, že holoruby poskytujú turistom vlastne sekundárny úžitok: dočasné výhľady z miest a na miesta, ktoré predtým neboli a ani zakrátko zasa nebudú.
• S bezohľadnosťou lesných robotníkov voči turistom možno jedine súhlasiť. Turisti sú pre urbárnikov takpovediac "škodnou".
• Zo sedla Machnaté (Machnatô) je vidieť do doliny rovnakého mena, teda do Machnatého.
• Zhadzovanie kameňa do Machnatého (úbočou Pustého, resp. Pustých) takisto nie je dobrým nápadom. (Čisto teoreticky by sa tento kameň mohol dogúľať až do Jasnej, len ak by sa z ústia Machnatého dokázal "vygúľať" ešte asi 270 metrov nahor...)
• Áno, treba len súhlasiť s tým, že južná úboč Pustého (Stavov), posiata nespočetným množstvom skalných veží a vežičiek, patrí - popri podobne modelovaných prevažne južných svahoch Hradišťa, Ohnišťa, Špatnej, Slemena, Predných (Nad Záskočím), Klinčekov (nad Krčahovom), Kostolcov nad ústím Machnatého, Dolnej časti Demänovskej doliny, Veľkého radu v masíve Sinej, Kostolcov nad Repiskami atď. - k ozajstným vápencovým morfologickým skvostom nielen Nízkych Tatier ale celého Slovenska.
• Rovnako nie je dobrý nápad nahlas uvažovať o lezení kdekoľvek, kde je vápenec. Na lezenie sú sprístupnené lokality Kostolce v Machnatom a Veľký rad v Radovej dolinke (pod Sinou).
• Mätež chodníkov - to je asi správne pomenovanie situácie na nejednom mieste, kde turisti úplne a dlhodobo stratili akýkoľvek cit pre prírodu, resp. akékoľvek etické zábrany. Najväčším vinníkom je vždy ten, kto urobil prvý krok mimo pôvodného oficiálneho chodníka! Ibaže jeho meno už nikdy nezistíme.
• "Ideme neobyčajne strmou skratkou." To je otvorené priznanie, že ste išli nelegálnym chodníkom a bez najmenšieho citu s ohľadom na eróziu pôdy! Veď predsa hlavný zmysel serpentín je zachovávať taký skon chodníka, aby bol jednak "stráviteľný" bežnými turistami a súčasne aby bolo možné riešiť jeho spoľahlivé odvodnenie voči dažďovej vode (priečnymi stružkami).
• Škoda, že si autor neodpustil záverečnú politickú úvahu a niekoľko uvedených myšlienok, ktoré určite dosť ovplyvnili dojem z inak užitočného článku.
• Poznámka: Dnes boli v masíve Krakovej hole „otvorené" dve vyhliadky nad Klinčekmi (nad dolinkou Krčahovo). Poskytujú výhľady na časť tejto lokality , samozrejme, na ďalšie miesta v hornej časti Demänovskej doliny a na okolité vrcholy.

Daulagiri

Príjemný článok, zaspomínal som si pri ňom na svoje potulky v tomto území v roku 2009. Vtedy to bol zalesnenejší a malebnejší kraj.
Inak ja si s. Javorie pamätám ako malú čistinku v obklopení krásneho hustého lesa, keď vidím fotku v tomto článku, tak to tam nespoznávam. Je to des čo sa s tým krajom za ten čas stalo :-(
A ten kľukatiaci sa chodník svahmi Pustého aj mňa zaujal, tam sa chcem ešte vrátiť.

PaliT

Fíha, práve som pochopil, že Džej&Tí vlastne vytvorili koncentračné tábory novoveku. Akurát vyhladeniu tentokrát padnú za obeť stromy.

Mirino

Myšlienka ako treba brať na milosť komerčné centrá v horách preto, aby všetci konzumní turisti pekne ostali koncentrovaní tam dole a nám ostali ľudoprázdne chodníky tam hore... sa mi ceľkom páči. Hneď mám v duši viac mieru :)

Alexander

Ozaj dobre napísané. A s názormi by sme sa zhodli. Fotky som ešte nepozrel, ale podľa komentov pekné, tak sa teším.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov