Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosieckou a Kvačianskou dolinou

Diskusná téma K článku: Prosieckou a Kvačianskou dolinou

Pred vyše 6 rokmi bol na Hikingu článok na rovnakú tému, ale po debate so šéfredaktorkou som sa dozvedel, že po istom čase môže byť návrat k rovnakej túre užitočný. Nakoniec, každý autor má svoje zážitky, pohľady a hlavne fotografie, o ktoré sa chce podeliť. Obe doliny sú veľmi navštevované turistami, na žiadnej z posledných túr sme nestretli toľko ľudí a je to určite vďačný výlet, oplatí sa sem ísť v každom ročnom období.

PaliT

Žasnem z tých poznámok o prejazdnosti stále viac. V roku 1992 som tú cestu šiel na bicykli zhora a už si nespomínam, že by som tam videl niečo zvláštne.

Zaujímavé je skôr to premostenie Prosieckej, mimochodom, niečo podobné malo byť aj v Juráňovej doline.

@Joe: Nejaké ovady boli, ale nespomínam si, že by boli nejako zvlášť otravné.

Joe Digital

Pred 15rokmi som Kvačianskou dolinou vyšiel na Mazde 323, a tá mala ozaj nízky spojler vpredu... K túre , ovady neboli? Bez repelentu pred rokom by som asi urobil traťový rekord.

Knor

Ano, myslim tu cestu ponad dolinu. Ked som tam siel nedavno, rozmysll som, ze aj traktor by tam mal teraz problem.

Ale podobny ucel mala aj cesta od mlynov do Velkeho Boroveho, pretoze prv nez vybudovali tu hornu (cez Jobovu Raztoku - to je osada do ktorej vedie chodnik od rebrika v doline Borovianky), tak sa do Velkeho Boroveho chodilo z hut prave hore dolinou Borovianky.

A koniec koncov, aj ten nosnik v zavere Prosecneho je pozostatok z cesty, ktora vraj sla vo svahu kdesi nad dolinou. A tam si cestu teraz neviem uz ani len predstavit.

PaliT

No moment, myslíš tou cestou ponad dolinu??? Miestami je to veru riadna strmina, hlavne tam, kde sa ide po čistej skale.

Kamzikjardo

Ono vraj ešte v 60 rokoch chodil cez Kvaciansku dolinu autobus....cesta cez Huty vtedy nebola.Dnes je to ťažko uveriť .....

Knor

Zdravim. Pred par rokmi som vo Vratach v Prosieckej doline prekracoval potok po kamenoch, ked som sa pred jednym "kamenom" zhacil. Bola to zduta mrtva jalovica. Esteze som na ten kamen nedal nohu.

Volakedy hodne davno som siel dolu Klacianskou dolinou dnom (snazil som sa), ale bolo to trapenie. Chodnik som tam teda nevidel. A este davnejsie nas tou cestou dolu Kvacianskou dolinou viezol ujec na embecke. Dnes sa to da tazko uverit.

Bazin

pekne citanie. Krasne foto. Spominam ako sme v dazdivom septembry isli podobny okruh z Hutov, a vracali sa cez Male Borove cez maly kanon s rebrikom, ktory bol nejakym neznackovanym chodnikom pouzivany domacimi.

PaliT

Nebolo toľko času, "šerpa" Jaro potreboval byť poobede v Martine. Pôjdem si to pozrieť v zime, keď to bude hádam vyľadnené...

Jusk11

a vodopád Červené piesky ste si neodbehli pozrieť?

PaliT

@roderik: ten krmelec vyzeral byť vynovený a úplne prázdny. No zblízka sme sa neboli pozerať.

@zdenči: aj na ceste z Oblazov do Kvačian bol na ceste spadnutý veľký balvan, ktorý by som odhadol na 2 tony, osobné auto by zdola neprešlo.

Jantaara

zdenci, díky, páči sa mi to, tieto jazykovo-výrazové cestičky vedia byť zaujímavé :)

Zdenči

Mlynské kamene sú kryté dreveným debnením, tzv. lubom (nie Mäkkým) :-). Mlynárovi vždy ostala po mletí za lubom nejaká múka, ktorú zákazníkovi nepriznal. Takže mal niečo pre seba.

Pri mlynoch sme boli asi týždeň pred tebou. Chceli sme sa odtiaľ vrátiť k autu po modrej cez Veľké Borové, ale už na začiatku boli zusypané kamene. Vidím, že to je asi na celej trase tak.

Roderik

v tom krmelci nad Kvacanmi sme spali tak pred 15 rokmi vtedy bol prazdny a na spodku len 2 kmene smreka -pohodlne to nebolo ale dalo sa
Pavol
v akom stave je teraz? strecha vyzera fajn
je tam nejake seno

dik r.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma