Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Brigáda na úseku Čertovica – Priehyba

Diskusná téma K článku: Brigáda na úseku Čertovica – Priehyba

Tí, čo nevideli, určite aspoň počuli, čítali alebo tušia o nevyhovujúcom stave červeno značeného chodníka na východnej časti hlavného hrebeňa Nízkych Tatier v Kráľovohoľských Tatrách medzi Čertovicou a Priehybou. Popadané stromy, predieranie sa cez kosodrevinu a nekonečné hľadanie správneho chodníka v spleti zvážnic. Na zlepšení stavu chodníka sa však teraz môžu podieľať aj bežní turisti.

Sportovy klub PARBAT

Dakujem vsetkym za reakcie a vlastne skusenosti so spolupracou s NAPANTom, lesmi SR, KST, znackarmi a inymi organizaciami rada pozdielam - nie vsak na tomto fore. Kto ma zaujem pomoct a dozvediet sa viac, spoznat zaujimavych ludi a pochopit, ako to cele s udrzbou chodnikov funguje - radi vas uvidime. Stretavame sa vzdy v piatok po 19:00 v telocnicni ZS Pohorela, kde budeme aj spat. Ubytko je zadarmo a dobra nalada zarucena. Na otazky radi zodpovieme mailom alebo telefonicky (kontakty su v clanku). Sojka

JaroB

PJano, v domácich kútoch chodievam často s mačetou a robím tak ako píšeš, tnem stromky, kým sú po kolená a ešte nezavadzajú a turisti na mňa zle pozerajú, vraj ako môžem vyšklbnúť/odťať taký krásny mladý stromček(budúcu prekážku). Mnohí sú tak mediálne zmagorení, že to nepochopia ani na názornom príklade priamo na mieste. No nadávať vedia, keď im konáre idú oči vypichnúť.

FunTTomas

adina: s podrobnosťami sa treba obrátiť na uvedené kontakty združenia.

PJano

Poznámky:

  1. O čom svedčí, že len taká "riedka" diskusia sa rozvinula okolo tohto oznamu? Zarastené chodníky určite prekážajú každému, no koľko ľudí je ochotných reálne prispieť k tomu, aby chodníky boli pre nás turistov príjemnejšie?
  2. Aj vo veci údržby turistických chodníkov platí staré známe, vekmi overené: lepšie je odstraňovať príčiny než následky. Na mnohých a mnohých miestach, vari na väčšine miest by stačilo len tak "úplne málo" - priebežne odstraňovať to, čo je len v zárodku, ale z čoho časom vzniknú, narastú stromy alebo nepriechodná kosodrevinová džungľa. A na to stačí len: byť presvedčený o účelnosti, mať správne naladený zrak, mať so sebou občas drobný nástroj, napríklad ovocinárske nožnice alebo aj pílku-zlodejku, "vyárendovať" si v rámci plánovania túry troškchu času navyše a napokon sa miestami zastaviť, zohnúť a onú budúcu prekážku proste odstrániť. (Zastávam názor, že na odstránenie semenáčika bezprostredne krajom alebo dokonca uprostred legálneho chodníka nie je potrebné žiadne osobitné úradné povolenie, pretože kým bude chodník existovať, onen budúci strom(ček) aj tak napokon bude musieť ustúpiť človeku-turistovi.) Koľko ľudí dnes ešte takto "zastaralo" rozmýšľa?
PaliT

Úsek Andrejcová - Priehyba je tiež parádne zarastený, zaslúži si tiež pozornosť, lebo kosodrevinou sa treba vyslovene predierať. Najmä v daždi je to priam nočná mora.

Adina

Tomáš, vieš povedať nejaká info o 21.-22.9. ? Kde sa začína brigáda, ako je to s ubytovaním ?

Sona

Ako Jano hovori, v zaujme spravy NP je, aby chodniky boli v co najlepsom stave, ale oni na to nemaju moznosti, pri takom rozsiahlom uzemi a tiez sa musia koordinovat so statnymi lesmi atd.

PJano

Z bohatých vlastných skúseností: Preskávanie kosodreviny - vrátane jej odhadzovania, aby esteticky nerušila bezprostredné okolie chodníka - je tak úžasne namáhavá činnosť a bez osobnej účasti jej možno len dosť ťažko porozumieť. Akékoľvek pripomienky, rady, poznámky atď. väčšinou môžu mať väčšiu cenu, len ak sú podložené takouto skúsenosťou.
Poznámka: Ak by to bolo možné, ako jednu z foriem pokuty alebo "trestu" za porušenie návštevného poriadku by som určite navrhol povinnosť odpracovať určitý čas - adekvátny stupňu priestupku - práve na podobnej údržbe chodníkov (s nástrojmi, ktoré by museli byť k dispozícii a, samozrejme, pod patričným profesionálnym/odborným dohľadom a so zachovaním relevantných bezpečnostných podmienok). Verím, že by sa veľmi rýchlo a radikálne zmenili názory na turistické chodníky a problémy súvisiace s ich udržiavaním.

Jjano

Marek, dvakrát meraj a raž rež. Pracovníci NAPANT sa v rámci svojich možností starajú. Iba čo si ja pamätám za ostatných niekoľko rokov, tak obnova útulní na Ramži a Andrejcovej, postavenie nového prístrešku v Hiadeľskom sedle, stabilizácia chodníka z Trangoška na Mršku, každý rok akcia Čistenie Nízkych Tatier (alebo tak nejako) a neviem, či to nie je dokonca dvakrát do roka...

Nie je pravda, že chodníky v NT sa udržujú priechodné iba používaním. V rámci svojich možností ich udržiava Klub slovenských turistov, dobrovoľníci Horskej služby, niektoré kluby a spolky s priľahlých dedín...

Samozrejme, ani zďaleka to nestačí, ale nemôžeme povedať, že nikto nič nerobí.

Marek55555

pripájam sa k priaznivcom, a ak práca dovolí určite ma tam uvidíte. Vopred sa ospravedlňujem, ale neodpustim si poznámku, že čo je to za blbosť (nechcem používať hrubšie slová) že NAPANT je \"PARTNEROM\" ? NAPANT JE PARTNEROM PRI SPREJAZDNENÍ HREBEŇOVKY NT??? výčitku adresujem ľuďom v tejto organizácii...chodníky v Nízkych Tatrách sa od 89-teho udržujú prejazdné len chôdzou turistou...pracovníci NAPANTu by mali (mohli)sami aktivne pristupovať k takímto logickým a prospešným aktivitám....ďakujem Milovník Našich Hôr

Matiseq

Ach skutocne, ospravedlnte teda prosim moju necitavost.

FunTTomas

matiseq: NAPANT je uvedený ako partner na konci pozvánky.

Matiseq

Ahojte velmi vam fandim a skvely napad, tiez celkom nevylucujem svoju ucast,ani neslubujem. Na stihacke to bolo oproti minulemu roku citelne aj viditelne zapadanejsie a zarastenejsie. Podotkol by som vsak jednu vec a to ci to mate vybavene s ochranarmi ? Totiz sem tam polujem vo Vajskovej doline a ked sme tam chceli cistit chodniky mali s tym dost vazny problem. Ano nie vsetky co sme cistili boli turisticke ale ajtak, nech nieje (ozaj) dobry umysel cestou do pekla.

Merhorn

Hlavne zasluzna,drzim palce aj ja a dopredu dakujem vsetkym co sa zucastnia za nas ostatnych co tak neucinia

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma