Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Zločin v pralese

Diskusná téma K fotke: Zločin v pralese

V lokalite Predná hoľa (nad Smrečinským sedlom) došlo k arogantnej devastácii pôvodného pralesa (viac info tu - http://pralesy.sk/lokality/pralesove-zvysky.html?id=51&task=view). Jedná sa o unikátnu lokalitu s výskytom hlucháňa a iných ohrozených druhov. Uvedeným zločinom tak došlo k trvalým a nenapraviteľným škodám v tomto vzácnom biotope a ekosystéme pôvodného vysokohorského smrekového pralesa. Inkriminovanú časť lesa vlastní cirkev (združenie PRO POPULO). Uvedené združenie budem v pondelok kontaktovať a žiadať oficiálne stanovisko, prečo došlo k ťažbe práve v tejto vzácnej lokalite, kde sú zdravé stromy, nenapadnuté lykožrútom. Uvedený prípad budem samozrejme ďalej medializovať, nakoľko sa jedná o cynický zásah do prírody s nenávratnými následkami.

Nsvetozarov

Skontaktuj televízne noviny, nech to vedia všetci, aká vlastne tá cirkev je!

Peter Miler

Ten článok je síce riadny zlepenec, ale lesy vo vlastníctve Spišského biskupstva v okolí PP hovoria jasno rečou - je to plošná genocída stromov zo strany cirkvi. Žiadal som ich o vyjadrenie a požiadam opätovne (možno nedostali mail). Potom celú záležitosť zverejním vo svojej novej relácii Oči prírody na Slobodnom vysielači.

FunTTomas

Peter: bude ťa zaujímať - o drancovaní lesov (nielen) v Turci vedy.sk/sk/mimozemstania.php (samotný výrub vo Veľkej Fatre začína od 10. odstavca, ale zaujímavé sú aj okolnosti popísané v úvode). Pointa výrubu je zas ku koncu textu a nie je to len o peniazoch, ale rozuzlenie je viac ako kuriózne...

Timotej

Tieto výruby zelených a zdravých lesov sa nedejú len v národných parkoch,ale aj v mestských lesoch v Poprade.A nie sú to žiadne prestarnuté porasty.Dnešním lesníkom ide už len o peniaze ,a nie o zachovanie Slovenských lesov.

Florián Dekret

nechce sa mi veriť že je aktuálne 21. storočie... už minule keď odrúbali veľký bok mi bolo nič moc, a ako vidím, neexistuje dôvod aby mi bolo lepšie,,, týmto som prestal veriť, že na slovensku sú lesníci...nie som principiálne proti ťažbe, ale zasahovať takto v pralesoch, zmapovaných medzinárodným protokolom FSC..prosto neviem, ako je možné padnúť takto hlboko. či sú za tým peniaze, moc,zaslepenosť, ale asi predovšetkým neuveriteľná bezcitnosť a neúcta voči Prírode, neschopnosť vidieť ďalej ako po poslednú stranu LHP a posledný odvozný lístok, posledný kubík speňažiteľnej drevnej hmoty.
Keďže "lesníkom" je jedno aj to, že rúbu v pralese, strácam nádej, že sa poučia z chýb minulosti(smrekové monokultúry v oblastiach mimo prirodzeného výskytu smreka) a začnú aplikovať výsledky desaťročí práce typológov,t.z. nepchať všade smrek, pretože sa dá dobre speňažiť.
Týmto trhám pomyselný horársky klobúk, útržky miesim so žlčou, ktorú v agónii dávi devastovaná slovenská príroda, a hádžem to do tváre PLANTÁŽNIKOM, neschopným vidieť dôsledky svojich činov, plantážnikom, ktorí nemali v úcte hodnoty siahajúce ďaleko ďaleko nad obzor tabuliek objemu guľatiny meranej s kôrou. Snáď horkosť žlče odstráni beľmo z očí "lesníkov", a dovolí im namiesto kubíkov sortimentov, vidieť LES ako hodnotu trvácnejšiu ako kalamita ips. sp. Ak sa tak nestane, nech žlč zeme a miazga vytekajúca z pňov páli "lesníkov" ktorí sa spreneverili a znevážili odkaz J.D.Matejovie, a to: Zachovať Lesy Potomstvu...

Samuraj

Zaujímavé. Podľa mňa všetok takýto rozruch robia tí, ktorým je ľahostajné zvolať všetkých zainteresovaných a v prípade potreby výrubu ho riadne odkonzultovať a dopredu oznámiť verejnosti...
Potom mi milovníci lesnej prírody len nadávame a zakrývame si oči a uši :/
Hlavne, že posed stojí :D :D :D Teraz z neho bude super rozhľad. (sarkazmus)

Zaciatocnik

vsetko je to iba o tom ze na slovensku sa nedodrziavaju zakony, uz aj tie zakladne ako sa ma turista spravat v prirode , ze ma chodit po vyznacenych chodnikoch dorziavat navstevny poriadok tanapu a nechodit na bike tam kde neni vyznacena trasa pre bike

Bagir

Slovenský recept na obnovu pralesa. Najprv ho treba zlikvidovať. Svinstvo!

Daulagiri

Že takto holorubne sa obnoví prales ? Tomuto tvrdeniu predsa nemôže žiadny normálny človek veriť.

Zdenči

Tak potom boli pilčíci rýchlejší...týmto sa správe NP ospravedlňujem :-)

Jantaara

Cirkev sa predsa zodpovedá pánubohu, nie Správe NP :-)

Podľa fotiek pekný les, škoda ho.

Ips

V danom poraste je tri roky sledovaná kôrovcová kalamita, ktorá sa z jedného ohniska žeru ips sp. rozšírila na tri. Postupom času sa ďalej rozšírila o aktívne chrobačiare a ďalšie ohniská žeru z druhého rojenia lykožrúta v nammorskej výške 1450m.n.m-1500m.n.m.
A podľa názorov lesníkov sa len urýchlil proces obnovy Vášho pralesa.

Peter Miler

Zdenči, v tomto prípade o tom nevedeli, lebo toto je čerstvé a keď tadiaľ išiel strážca naposledy, všetko bolo v poriadku a nikoho by ani vo sne nenapadlo, že sa toto stane.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky