Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kľak: 1409 m

Diskusná téma K fotke: Kľak: 1409 m

Dokumentačný pohľad na vrcholovú kótu najvyššieho vrchu Muránskej planiny a teda celého Spišsko-gemerského krasu: Kľak - 1409 m. Myslím že najvyššie miesto tohto malebného pohoria si fotku v tunajšej galérií zaslúži. Výhľady sa však odtiaľto neotvárajú, lebo v okolí sa rozprestiera nádherný riedky smrekový les s mladými i staršími exemplármi a trávnatým podrastom. Pobyt mi tu spríjemnila tajuplná atmosféra zo zamračenou oblohou s ktorej akurát začínalo slabo pršať. Napriek tomu veľmi zaujímavé miesto hôr.

Daulagiri

Jantaara hehe, je to možno o ňom málo známe, keďže je neznačený. Aspoň je dôvod vrátiť sa.

Jantaara

A ja blbá som nevedela, že je najvyšší, inak by som naň vyliezla, lebo sme šli tesne popod vrchol. Tož nabudúce :-)

Daulagiri

Legálne asi nijako, hoci je pár metrov od zvážnice, ale od značky ďaleko.

Honza286

Docela by mě zajímalo, jak se dá na tento Kľak legálně dostat, když tam nevede značka a je to v NP Muránska planina, kde lze chodit jen po značených trasách...

Benkova

Ďakujem pekne, zas som múdrejšia... a ak sa nato takto dívam tak ozaj máš pravdu .-) ešte raz ďakujem .-)

Daulagiri

No Benkova to záleží ako to človek berie. Toto býva častým námetom diskusií.
Ak to berieme s pohľadu geografického alebo geomorfologického členenia tak najvyšším vrchom je tento Kľak 1409 m. Ak to berieme s pohľadu hranice Národného parku tak najvyšším vrámci územia Národného parku je spomínaná Fabova hoľa 1439 m. Ale NPMP sa rozprestiera v dvoch pohoriach: Veporské vrchy a Muránska planina. A Fabova hoľa patrí práve do Veporských vrchov. Ľudia si to často mýlia napr. aj v Slovenskom raji.

Správny pohľad je ten geografický a teda najvyšší je Kľak 1409 m.

Benkova

tak ak dobre viem a mapy neklamú tak najvyšší vrchol Muránskej planiny je Fabova hoľa je o 30m vyššia ako Kľak tj meria 1439 m .-)

Daulagiri

S tebou menovaných Tomáš mi chýba už len ten veľkofatranský :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky