Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: zbohom zdravý rozum

Nsvetozarov

"Ale je vecou zdravého rozumu ho všetkými silami eliminovať" Dobre. Tak nakúpme chemikálie, pesticídy za niekoľko miliónov € a poďme nimi striekať všetky lesy. Zvieratá nech podochnú, byliny tiež nech podochnú, huby nechoďte zbierať, lebo vám bude z chemikálií zle a ani lesné plody... Hlavne, že les možno prežije a tunajšia príroda zažije katastrofu nevídaných rozmerov.

Vlado 2

Zaujímavý názor " Lykožrút sa nedá poraziť, nechajme všetko tak, príroda si poradí ... " Iste. Úplne vykynožiť sa nedá. Ale je vecou zdravého rozumu ho všetkými silami eliminovať. A nespochybniteľnou pravdou je, že v časoch keď za lesy zodpovedali len a len lesníci, a nebránili im v práci ochranárski vševedkovia, bez akejkoľvek zodpovenosti, tie monokultúrne lesy fungovali desiatky rokov...

Zdenči

Jedného bojovníka proti lykožrútovi z východu zavreli, kŕmil vraj nimi bažantov :-) (Vareha)

Jantaara

Už je toľko tých lykožrútov, najvyšší čas, aby sa objavil ich prirodzený nepriateľ a dobre sa pohostil :)

Mimochodom aj tie toľko spomínané rúbaniská v NT sú z veľkej časti polomy a lykožrútová kalamita. Keď tu boli rozsiahle sivé zožraté plochy, ľudia nadávali na lesníkov. Keď sú polomy nechané svojmu osudu, ľudia nadávajú. Keď sú oblasti vyrúbané, ľudia nadávajú... :-)

Zaciatocnik

tu nikto nic o rubani nepise ,pise sa tu o odstraneni spadnutych stromov po kalamite co boli vyvratene vetrom,tie suchare su toho dosledkom ze sa to nespravilo alebo sa mala aspon odstranit kora z tych spadnutych stromov aby tam lykozrut nebol a nerozmnozoval sa a stromi tam kludne mohli lezat a nebolo by tolko sucharov nik tu tu nic o rubani nepise treba si zajst do kvoprovej aby sa vedelo o com sa pise,dalsi fakt je ten ze stromy boli v bezsasahovej zone

Zilla

Ja si tiež myslím že toto je správny prístup,príroda to sama vyrieši .

Nsvetozarov

Takže váš názor je taký, že by sa les mal rúbať ako v NT. Správne som to pochopil? Všetky lykožrúty sa jednoducho NEDAJÚ vykynožiť a skôr či neskôr k tomuto dôjde v každom umelom monokultúrnom lese. Požiar by tomu možno pomohol, ale spôsobil by niekoľkokrát väčšie škody ako úžitok. A ešte raz si prečítaj môj príspevok 14:52.

Zaciatocnik

je to nieco ako pozerat sa na to ako hori podkrovie rodineho domu a nehasit dom preto lebo dole sa premoci sedacia suprava a pozerat sa ako zhori cely dom, ano je pravda ze priroda si so vsetkym poradi a ludia iba skodia prirode, ale fakt je ten keby sa upratalo kalamitisko suchare by neboli a les by bol zdravy dalsia vec je ta ze tie stromy tam lezali uz dlho takze v podstate to uz bolo jedno s odstranovanim sa malo zacat ked uz tak hned

Sanco

nsvetozarov, prečo tu stále ľudia omieľajú o rúbaní suchárov? Však tie nemuseli byť, pokiaľ by bola spracovaná vetrová kalamita, teda polom. To bola zásadná chyba a príčina súčasného stavu. Kde som písal o kontrolovanom požiare. Ja som písal o požiari, kde by všetko zhorelo do tla, suché aj zdravé a vec by bola vybavená ...

Nsvetozarov

Sanco, nemôžem s tebou súhlasiť. Aj keby sa v počiatkoch lykožrútovej kalamity vyrúbali sucháre, lykožrút by v konečnom dôsledku aj tak zničil celý les, pretože je prakticky nemožné ho zlikvidovať natoľko, aby žral zdravý les. Toto je len rýchlejšia alternatíva obnovy lesa. Čím skôr staré stromy poschnú, tým skôr tu budú stáť mladé zdravé stromky. A áno, požiar by mohol pomôcť urýchleniu rastu nového lesa, ale myslím si, že iba v tých miestach, kde sú nové sucháre a nie päť rokov staré ohniská, kde už aj tak rastú nové stromy. A kontrolovaný požiar si myslím, že je v lese prakticky nemožné prevádzať.

Sanco

milí moji, tu a v podstate v celej Tichej a Kôprovskej by nebol holorub, bo stačilo len spracovať kalamitu a toto nemuselo vyschnúť. Terazky je už naozaj zbytočne niečo rúbať. Čo by v momentálnom stave najviac pomohlo týmto dvom dolinám, by bol riadny požiar, aby zhoreli do tla a následne by nastalo vstali z popola.

UNCLE LACO

Neviem, či použijem ten správny príklad, ale lesy v tatranskom podhorí boli monokultúrne a práve preto dopadli tak ako dopadli. Skrátka dozrel ich čas. Vyschnutý les je pre mňa prijateľnejší ako rúbanisko plné bordelu, hlbokých rýh od pneumatík a kontaminované olejom z píl a nákladiakov. Videl som ako v Nízkych Tatrách vyťažili dobré drevo, napadnuté sucháre nechali na zemi a koľajami od pneumatík urobili neuveriteľne krásnu dvojkoľajku pre malý potôčik. Tak o toto rozhodne nestojím!

Daulagiri

Aj som chcel niečo napísať, ale radšej pomlčím. Myslím že toto je správny prístup, len toľko.

Vlado 2

Pripadá mi to trochu zvláštne. Obdivujete mladé zelené stromčeky v podraste, ale v mene akejsi diletantskej zásady bezzásahovosti kľudne odsúdite na zánik stovky pôvodne zdravých zelených stromov, ktoré nemajú žiadnu šancu ubrániť sa nekontrolovateľnému rojeniu škodcov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky