Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Cez Martinské hole

Diskusná téma K fotke: Cez Martinské hole

Pohľad z červenej značky na hrebeni Malej Fatry. Výhľady boli zaujímavé a ďaleké, Tatry ako na dlani, na pozadí asi vidieť aj Pilsko a Babiu horu. Začiatok dnešného výjazdu bol v Žiline, koniec v Prievidzi. Martinské hole som chcel navštíviť už dávno a konečne sa to podarilo. Krásny deň, jesenné lesy pekne farebné a aj pred obedom bolo ešte počuť ručiace jelene. Trasa v mape http://mapy.hiking.sk/?trasa=bPVSi

Daulagiri

Z môjho pohľadu úplná šalenota, ale perfektná :o)

Vladvlad

Vďaka za reakcie, pokúsim sa stručne odpovedať :)
Z celej trasy som poznal jedine úsek Prievidza-Bojnice. Cieľom výjazdu boli Martinské hole, ako sa k nim dostanem mi bolo jedno, ale z Martina by to bolo príliš jednoduché.
Cez google som sa inšpiroval popisom trasy zo Žiliny cez Turskú dolinu na hrebeň tikzilina.eu/…/na_polom_z_tur… a ďalej som si trasu navrhol len podľa mapy.
Stúpanie dolinou bolo vďaka kvalitnému asfaltu v druhej časti bezproblémové, následne dobrá lesná cesta. V tomto mieste mapy.hiking.sk/?x=18.82273… som mal odbočiť na žltú značku, ale išiel som ďalej, keďže cesta bola dobrá a kvalitná, ale nešla tým smerom kam som chcel ja. Vrátil som sa späť a po žltej značke chodníkom cez vyrezaný svah vytlačil hore na hrebeň. Časť by sa dala šlapať, ale bolo tam veľa koreňov. Na Minčol som nechcel ísť, nelákal ma.

Prekvapivo na mňa pôsobil hrebeňový červeno značený chodník v zalesnenej časti, ktorý bol značne zničený (zvetraný?) kamene, jamy, trsy trávy. Miestami som musel tlačiť, keďže sa tie zlé miesta nedali obísť, hlavne v stúpaniach. Ale to už som prišiel k vysielaču.
Druhý nečakaný úsek bol za Veľkou lúkou, keď priamo na chodníku boli rozľahlé plochy vody, obchádzka bola tlačením cez slabo vyrezanú kosodrevinu. Ale bol to len kúsok.
Tretí nezjazdný úsek bolo klesanie z Veterného. Začiatok dobre zjazdný, od hranice lesa sa na chodníku objavili skaly, ale reku som nejaký cyklista, to dám. Prvú časť áno, ale skál bolo viac a viac a tam som zosadol. Prísť k úrazu som nemal chuť, jazdím bezpečne. Kúsok na Hornú lúku sa tiež tlačilo. Z nej potom pekná spojnica točivou cestou na lesnú cestu mapy.hiking.sk/?x=18.78381… tým úsekom som si nebol istý. Jedna vec je naplánovanie podľa mapy, druhá skutočnosť, ale bolo to fajn zjazdné. Následne len zjazd do doliny Trebostovského potoka a krajom lesa, cez lúky, po ceste a polia do Budišu. Z neho jednoduchou asfaltkou na Štyri chotáre a dole kopcom do Prievidze.

Čiže podľa mňa nič zložité na trase nebolo, krátke nezjazdné úseky nepovažujem za náročné. Rovnako som bol vhodne oblečený, takže mi nízka ranná teplota nevadila.

Keby bolo leto a viac času, svetla a teploty, z Prievidze by som išiel ďalej po ceste smer Topoľčany, prípadne by som navštívil ešte iné okolité lokality. Škoda, že posledný vlak z PD do BA ide už o 16:26.

Bicykel mám obyčajné HT s kvalitne zjazdeným zadným plášťom. Aj som ho chcel deň predtým vymeniť, ale reku ešte niečo vydrží a teda osvedčil sa, len som miestami tŕpol, hlavne pri kameňoch na chodníku :)

A týmto príspevkom som skoro už napísal ďalší článok :)))

Merhorn

Super vyletik, to sa mi paci :) Aky mas bike? predpokladame, ze na trail biku si to nesiel ale skor HTcku. Ktore useky pre teba a bikera boli najtzsie a cim?

Vrana

Nenarocna trasa? Ved len to prve stupanie z Turia cez Sacne ma tusim 14 km :-) BTW dalej po zvaznici na modru a potom na Mincol si preco nesiel? Vyzera ze si to tam otocil. Tazba dreva?

Slusny vykon. A asi aj dobre planovanie, ked ako tvrdis si tam bol prvy krat.

Peter Miler

Krásna trasa, človek aby žil 300 rokov, aby prešiel všetky chodníčky a cestičky. A to máme šťastie, že sme malou krajinou...

Vladvlad

Trasa popravde nebola nejako náročná. Ráno sa teplota držala stabilne na 0 až -1°C, v Turskej doline klesla na -2°C. Lúky väčšinou biele a rovnako miesta v tieni. Zamrznuté. Voda, ktorá tiekla po lesnej ceste pri stúpaní na hrebeň, bola zmrznutá, čistý ľad. Najviac ma zaujali "mrazené čučoriedky" :) chutili netradične :)
Na hrebeni v prvej časti, opäť miesta v tieni zmrznuté, ale chodník na slnečnej strane miestami blatový. Ďalej potom už teplejšie, ale celkovo bolo príjemne a hlavne nefúkalo.

Výhľady boli pre mňa nové, všetky okolité pohoria dobre rozoznateľné. Na oblohe ani obláčika.

Aďo.4

Včera to museli byť ďaleké výhľady..Vyzerá to tak,že hore už nebol mráz,keď si tam prišiel..Asi bola teplotná inverzia?

Meky

Nádherné výhľady.A dobrú "štreku" si si dal...By som vypľul pľúca :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky