Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Koľko možností . . .

Diskusná téma K fotke: Koľko možností . . .

Kam všade sa dá ešte ísť. Som nesmierne rád, že u nás máme toľko kopcov a vrchov. Pekne rozmiestnené sú v osemdesiatich siedmich pohoriach. Ticho čakajú a vábia nás. A my k mnohým chováme úctu a pred niektorými máme aj rešpekt. Pokryté lesmi, lúkami, skalami nám dávajú čosi, čo nájdeme len tam... Stihnúť vyliezť na všetky je za jeden pozemský život nemožné. No za pokus to stojí :-)

Vladimir50

Informácie o pravdepodobne jedinom človeku, ktorý prešiel všetky turisticky značené trasy na Slovensku:
Cyril Porubanec

  • 9.2.1937, † 2.11.2011,
    Systematicky si plnil svoj cieľ prejsť všetky turistické značkované trasy od roku 1995. Poslednú trasu prešiel v roku 2005, v tom čase to bolo viac ako 13 000 km.
    Kto by chcel o ňom vedieť viac, informácie nájde tu:
    aladin.elf.stuba.sk/…/md11-11…,
    a tu:
    aladin.elf.stuba.sk/…/md05-07…,
    Obdivuhodný výkon.
Adina

Poznám zanieteného turistu, ktorý má všetky turistické mapy Slovenska kúpené. Mnohé trasy, ktoré sú na mapách už prešiel. Ani najjednoduchšími nepohrdol. Všetko je v mapách naznačené. Má mnohé skúsenosti a informácie z trás. Žasnem, keď mi o svojich túlačkach rozpráva.

FunTTomas

len upresním, že viac ako 60 samostatných pohorí na Slovensku nemáme. Počet presahujúci 80 počíta aj podcelky pohorí, čo nie sú samostatné horstvá (napr. Slovenský raj patrí pod Spišsko-gemerský kras vrátane Muránskej planiny atď.).

Vladimir50

Tú informáciu som Vám samozrejme rád poskytol, lebo ten človek si zaslúži obdiv.
Počul som o ňom aj ja (a možno som sa s ním aj stretol), ale nevedel som si spomenúť na jeho meno. Myslím, že v Malokarpatskom diaľkoplaze boli o ňom a o jeho cestách v rámci plnenia prechodu všetkých TZ chodníkov aj články. Keď zistím link na tieto články, zverejním ho v tomto diskusnom fóre.

Nirudvega

Pekný výpočet. K tomu pridáš vhodnú východziu pozíciu niekde na Stredom Slovensku a ideš :-D

Jonathan.sk

Podľa toho čo som našiel narýchlo na webe, je na Slovensku cez 14 000 km značených trás. To mi zhruba matematicky dáva, že keď chodil aktívne trebárz 28 rokov, tak je to 500 km ročne. Čo zase nie je až tak veľa.
Len netreba chodiť každý víkend na Chatu pod Borišovom... ?))

Nirudvega

Tak predsa. Žil taký človek-turista. Dole klobúk!
Taký kúsok, to je určite minimálne na zápis do nejakej knihy - kroniky.
A tých skúseností, zážitkov a dní v prírode. Viem si predstaviť, ako si to všetko naplno užíval a vychutnával...
Vladimír, vďaka za informáciu!

Vladimir50

Priatelia, náhodou som natrafil na túto Vašu diskusiu a preposielam Vám informácie o človeku, ktorý prešiel všetky turisticky značené chodníky na Slovensku. Informáciu mi poslal Palo Šoula, čen nášho turistického klubu (TK Štart Bratislava):
Toho človeka som osobne poznal, bohužiaľ už nie je medzi nami. Je to Cyril Porubanec. Mal vyše 70 rokov a na dôchodku väčšinu času venoval práve tomu, že prechodil všetky značené turistické trasy, viackrát sme sa o tom bavili. Bol to veľmi výkonný diaľkový turista. Bol členom TJ Tesla Bratislava.

Samuraj

Nuž, každopádne je to úctyhodný výkon..a určite by stálo zato, keby svoje zážitky a skúsenosti napísal do knihy!

Vladimir

Tak to je pekný výkon, mna skôr zaujalo že si to rátal, ja mám v oblube tu u nás v MK Záruby tiež som tam do roka dost často ale presný počet neviem môžem len hádat že je to od 20 do 30 výstupov.:-)no ale poslednej dobe to je tuším aj menej, lebo ma začala baviť aj cyklistika tak je menej času na chodenie.A čo sa týka toho turistu tak mi to spomýnal jeden 88r dialokový chodec s ktorím som kúsok išiel na dialkovom pochode vravel že mal partáka sktorým robil pochody a ten jeho parták mal udajne pochodit tie značené cesty.

Samuraj

Tak to je už nad moje chápanie... Ak počítam, že sa venoval aktívnej turistike 50 rokov, bol na horách 3-4 dní v týždni a vždy šiel po inom chodníčku, tak by to aj mohla byť pravda.. Ale kto o sebe tvrdí, že prešiel všetky trasy, ten si to aj musel značiť, aby vedel, aké lokality ešte nenavštívil. A či to bol jeho zámer a cieľ to dokázať, alebo zrazu zistil zo zápisníčku, že už bol všade...
Podľa mňa je u každého prirodzené obľúbiť si určité miesta a tie navštevovať častejšie ako stále nové a nové..
Raz som stretol staršieho pána turistu na Kľaku, a ten sa mi pochválil, vraj to je jeho 580. výstup. Tiež pekný výkon :)

Vladimir

Kdesi som počul že nejaký turista prešiel všetky cesty turistyckých trás na Slovensku čo je tiež ak je to pravda pekný výkon.

Adina

Veľmi pekne si to napísal. Nikdy ma nenapadlo spočítať, koľko pohorí máme. A že ozaj máme z čoho vyberať, že každý si môže vybrať ten svoj kútik, kde je mu naj, je super :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky