Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Klettersteig Seewand a HTL Wels

Diskusná téma K článku: Klettersteig Seewand a HTL Wels

Zopár sprievodcov uvádza, že: „Seewand Klettersteig je jednou z najťažších ferrát v Rakúsku, ak nie v celých Alpách“. Okrem toho niekde pridajú, že je aj jednou z najkrajších. Niekedy v máji 2013 som zliezal zaistenú cestu Echernwand nad Hallstattom (Halštat), z ktorej je počas celého výstupu parádny výhľad na impozantnú stenu Seewand. Už vtedy som sa nevedel vynadívať na južné úpätia Hoher Dachsteinu a bolo mi zrejmé, že ferratu, ktorá stenou Seewand vedie, jednoducho musím zliezť.

Vuolerri

Seewand sme boli minuly rok a kedze som si doma zabudol ferratovy set, absolvoval som ju iba s odsedakom. Sedak som samozrejme mal. Urcite nieje najtazsia v Rakusku. Maximalne D! Je sice dost dlha, ale s krasnym vyhladom a isto stoji za to. :)

Knor

Zdravim. Zistil som, ze okrem oficialnej narocnosti sa oplati vyhladat datum otvorenia feraty. Pretoze ked nieco otvorili vlani a dali tomu D, tak narocnost to moze mat asi taku ako D/E-cko spred 5 rokov, respektive starsie E-cko. Preto pozor na novucicke feraty so zdanlivo nizkou (D) narocnostou. Pred 2 tyzdnami som na Franzl Klettersteig (tazsia varianta - oficialne D/E) "potil krv". Podla mna to bolo ciste E-cko, navyse na odpornej skale. Polovicu casu som stravil zaveseny v odsedaku. (Pripominalo mi to Skywalk Klettersteig.)

Ladislav Dulovič

Som rád, že som konečne našiel podobný názor na ferratu Seewand ako som si včera vytvoril aj ja. Pred konečným verdiktom, v čom je môj názor podobný, uvediem že napriek tomu že som začiatočník, ktorý zatiaľ zvládol necelých 10 ferrát, nie som dobrodruh. Väčšiu časť z mojich ferrát som prešiel v máji a júni tohto roku práve v oblasti Salzkammergut - začínal som s ľahšími Katrin (C), Laserer alpin (C), potom som vyskúšal veľmi populárnu ferratu Drachenwand (C/D), kde som kvôli testovaniu varianty C/D oželel aj veľmi známy lanový most. Nasledovali potom už o niečo ťažšie D-čkove ferraty Echernwand a Attersee. Ani pri jednej z uvedených ferrát som nezažil pocit, že sú niečim mimoriadne nebezpečné. Samozrejme, že človek ich musí brať vážne, s pokorou a dobre sa musí na ne pripraviť. Mne sa osvedčuje (popri pravidelnej športovej príprave) štúdium topografie výstupovej cesty a prezretie viacerých fotografií, videí a prečítanie rôznych komentárov cestovateľov. A práve komentáre v prípade ferraty Seewand ma mierne dráždili. Neustále sa v nich opakovali podobné frázy o jej výnimočnej náročnosti. Boli však dosť podobné, povedal by som že až okopírované. Obvykle tam zaznievali upozornenia na obrovskú fyzickú a psychickú záťaž. Našli sa aj odporúčania si brať lano. Napriek jej klasifikácii D/E a odrádzania začiatočníkov od jej zlezenia som pri prezeraní videí (ktoré určite nevidia všetko) nevidel niečo, čo by sa mi zdalo neprekonateľné. S už viac ako jedno desaťročie dospelým synom, ktorý je s ferratovými skúsenosťami na tom podobne ako ja a so mnou absolvoval niektoré z vyššie uvedených ferrát sme si na ferrate Schmied úspešne vyskúšali, aké je lezenie varianty D/E a následne sme sa rozhodli, že pôjdeme otestovať aj "D/E" Seewand. A zvládli sme to 12. júna tohto roku v krásnom počasí bez väčších problémov. Náš spoločný názor je, že táto ferrata je pekná a je naozaj fyzicky a psychicky náročná. Ale nie tak, ako sa zvykne vykresľovať. Mám dojem, že jej náročnosť je "démonizovaná". O dôvodoch nešpekulujem. Je tam niekoľko miernych previsov, sú miesta, ktoré sú vlhké a prípadne aj zablatené ale nenašli sme ich na exponovaných častiach. Fyzicky náročné úseky, ktorých je naozaj dosť netrvajú príliš dlho, sú prerušované úsekmi kde je možné si oddýchnuť. Lano je prítomné všade. A z najväčšieho strašiaka - záverečného 100 m dlhého kolmého piliera som bol doslova sklamaný - tých 100 m ubehlo podozrivo skoro. Nechcem týmto hodnotením nikoho nabádať aby podceňoval ferratu Seewand, je však na ňu potrebné pozerať tak isto triezvo ako na ostatné náročné ferraty. Nakoniec podľa klasifikácie je ešte veľa ďalších ferrát, s označením D/E resp."čistým" E, tak prečo práve táto by mala byť najťažšia? Ak má niekto na to odpoveď, rád si ju v diskusi prečítam :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma