Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Bezohľadnosť na Evereste ????

PaliT

Práve som si pozrel debatu Pod lampou, čo sem dával Jaro_PO a dosť mi to upresnilo náhľad na to, ako to s tou expedíciou V. Štrbu bolo.

Definitívne by som zavrhol všetky tie tvrdenia, že mal nejaký úmysel "nechať si zaplatiť výlet" a potvrdilo sa mi, že o tej Bonningtonovej ceste naozaj sníval. Môžeme to označiť za donkichotské, možno to nebolo úplne najracionálnejšie počínanie, ale môžeme to uzavrieť takto:

Vlado Štrba RIP.

Cynik by to doplnil: Vlado Štrba RIP; QED.

Lenrob

Rebrik zrejme ano... Koniec koncov nie je to jedno. Najrychlejsi cas zatial drzi myslim Kammerlander. Su to uzasne vykony, ale aky to ma zmysel pre obycajneho cloveka?

Rudo

Pali, aj mna to zaujalo a je to podla mna mierne zavadzajuce tvrdenie naznacujuce cisty styl. Normalkou proste ides po vyslapanom chodnicku a jasne, ze aj "cinskym" rebrikom.

PaliT

Zaujalo ma toto tvrdenie: "Kilian did not use fixed ropes or supplemental oxygen during his climbs."

Znamená to, že nepoužil známy rebrík na 2nd step a liezol tú skalu voľne?

Sona

Dame, nie je problem, ked o nich budeme vediet.

Rudo

Posledny odstavec zmieneho diskusneho prispevku je dost surovy, nepaci sa mi.
Sona, Lubo, nedate sem oznam na verejne prednasky Petra H. a Michala S. o Dhaulagiri, ked bude znamy termin? Siel by som fakt rad...

PaliT

To nebude asi "suffocation", ale otrava oxidom uhoľnatým. Ak zle horí varič, toto môže byť výsledkom. U nás nedávno zahynuli takto rybári na VN Kráľová.

Peter61

four climbers were found dead . ...Though the precise details of the incident are not available yet, the cause of death could be suffocation inside the tent, the rescuers reported.

thehimalayantimes.com/…/break…

... Slovak’s body was being brought to Camp II.

Vrana

Vynimocny vykon so smutnym koncom. Ak sa nemylim, bol to (snad) prvy realny slovensky pokus o solo vystup na Everest bez kyslika. Od vystupu Vlada Plulika na Everest v roku 1998 nikto zo Slovenska bez kyslika vyssie nebol.

Z laickeho pohladu sa mi zda, ze rozhodujuci faktor bolo nespravne nacasovanie vrcholoveho utoku, resp. predcasny presun do tabora 4. Mozno vynuteny okolnostami, ked mu zmizol stan v tabore 3. Vo vyskach okolo a nad 8000 m su horolezci pri inych expediciach radovo hodiny. Vlado tam bol ak ratam dobre 3 noci. To nemohlo dopadnut dobre.

Peter61

Igor Koller:
„Nad všetkými nezrovnalosťami stojí princíp, že sme všetci držali palce, aby prežil a zdravý sa vrátil k rodine. Tej by som chcel vyjadriť sústrasť.“
dennikn.sk/…/?ref=top

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov