Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Podhradská dolina po daždi

Diskusná téma K fotke: Podhradská dolina po daždi

Podhradská dolina po daždi koncom mája. Je to jedna z menej navštevovaných dolín Veľkej Fatry, možno aj preto, že už nepatrí do územia NP. Aj "vďaka" tomu sa stala rajom vyrubovačov, čo je veľká škoda. Zasa vďaka malému počtu ľudí je aj rajom medveďov :)

Gubo

Vdaka za info. Niekedy sa tam pojdem pozriet.

Adushka

Tono, dakujem za obsirnejsi popis, je vidiet, ze mas dost info, potesilo ma precitat si nieco viac o mojej oblubenej domacej oblasti :) skoda, ze uz ziadne prvky osidlenia v danych lokalitach nie je vidiet.

Gubo, jasne, podhradska je zjazdna na bajku, po miesto, z ktoreho som to fotila, vedie asfaltka, na jej konci su dve chaty, jedna podnikova, Prefa, jedna sukromna, ta sukromna prave patri znamym, a tak tam travim dost casu :) Od chat vedie zvaznica, ktora je vyslovene na horak, nou sa da vyjst po smerovnik Pod Klakom, vyssie to uz nejde. Fotka je fotena smerom od chat do Podhradia.

Inak ale este musim upozornit, ze Podhradska dolina je prevazne zalesnena, tato krasna luka je az pri spominanych chatach. Peso z Podhradia to sem trva cca 1 hod. A bohuzial vsade su tiez vidiet znamky intenzivnej tazby dreva.

Gubo

no, velmi pekne foto, da sa tam ist na bajku? pokial? budem tam musiet niekedy skocit.

Tono

Adushka, v Sucanoch som na Skale tiez bol. Ano, urcite tam bolo aj hradisko, ale lokalita bola s velkou pravdepodobnostou osidlena este v stredoveku. Tamojsi ,,hradok,, ci skor povedane len opevnene sidlo malo len lokalny vyznam. Nasla sa tam taktiez stredoveka keramika. Podla mojho znameho hist. archt., tvar a system valoveho opevnenia jasne hovori o stredovekom vyuziti sucianskej Skaly.
Ano, Tebou spomenutu cestu strazilo pri prechode z Turca cez VF na Oravu viacero opevneni (napr. Hubova, Zaskov). Len tak pre zaujimavost, cesta neviedla popri Vahu ako dnes (bol to velmi mocaristy a nepriechodny teren), ale isla cez Lubochnianske sedlo, v oblasti dediny Svosov prechadzala Vah a cez Komjatnu ustila na Oravu. V okoli Nolcova a Krpelian bolo tiez niekolko mensich hradisk, ktore ale spolu v jednej dobe nekoexistovali.
Nad Lubochnou, v oblasti Kutnikovkovho kopca sa traduje strazne miesto - azda veza, ktora strazila spomenutu cestu. No pri mojom prieskume som doposial zial este neobjavil nejake fragmenty po jej stavbe. Pokial bola drevena, asi zanikla bez stop.
Ale toto uz je dost mimo od temy fotografie :o)

Adushka

to Denula: dakujem :)

to Tono: tak tak, a ked si spomenul Sucany, tak este spomeniem suciansku Skalu, kde kedysi tiez bolo hradisko, pretoze tadial viedla solna cesta. Ked som tam chodila ako dieta (som priamo zo Sucian), tak som si vzdy predstavovala, ako to tam asi muselo vyzerat a ci naozaj viedla tajna chodba az na Sklabinsky hrad :)) (ale to boli take detske sny)

Tono

... a ja len dodam, ze priamo v obcie Podhradie, kam dolina usti, najdete ruiny maleho kamenneho hradku v polohe Basta. No a ruiny ozajstneho kamenneho hradu ,,Sucany,, zase najdete nad dolinou, na vrchu Smrekove.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky