Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: 1611 nad 1420

Diskusná téma K fotke: 1611 nad 1420

Prvé číslo to je samozrejme nadmorská výška Veľkého Choča. Druhé číslo nehovorí o nadm. výške, ale označuje rok prvej písomnej zmienky o obci Párnica. Obec leží v juhozápadnom okraji Oravskej vrchoviny v doline Oravy na oboch brehoch potoka Zázrivka. Pôvod názvu obce bol údajne odvodený od prameňa teplej vody tzv. teplice, alebo parnice, v ktorom voda nezamŕzala ani počas zimných mesiacov a neustále sa z nej parilo. Počet obyvateľov Párnice sa v priebehu 18. a 19. storočí neustále menil. V 18. stor. tu žilo 876 obyvateľov, o 30 rokov neskôr iba 685, v r. 1918 už 1091 obyvateľov a dnes je to 790. Obyvateľstvo Párnice tvorili predovšetkým sedliaci. Ich hlavným zdrojom obživy bolo poľnohospodárstvo spojené s chovom dobytka a oviec. Venovali sa aj remeslám, najmä kolárstvu, stolárstvu, rezbárstvu, či pltníctvu. Boli tu píly, mlyny, valcha, kameňolomy. Počas druhej svetovej vojny sa Párnica stala útočiskom partizánskeho odboja. V chotári Lučivnej sa počas SNP viedli boje s nemeckou armádou.

Samuraj

Dík Peter. V poslednom období som bol v Párnici častejšie, tak som mal potrebu o nej niečo aj napísať. Som rád, že sa fotka páči :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma

Komentár

Janabilesova k fotke: Zvonička Maťo, ďakujem. Pekne na ňu zrána svietilo slnko. Pod zvoničkou sme chodníčkom pomedzi chalúpky prešli ku lúkam v časti Grúne a pokračovali ku výhliadke s krížom …

+ 1 ďalší príspevok