Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Ďumbier cez Mlynnú dolinu

Diskusná téma K článku: Výstup na Ďumbier cez Mlynnú dolinu

Záverečný deň roka si vyžaduje osobitú rozlúčku so starým rokom. Čo môže byť vhodnejší cieľ pre rodáka z Brezna, ako najvyšší bod breznianskeho chotára – Ďumbier (2043 m n. m.). A aby to nebol len taký všedný výlet, tento raz to nebude klasický výstup z Trangošky, ale túra cez Mlynnú dolinu z Mýta pod Ďumbierom.

JohnYossarian

No ja som tam bol túto sobotu, dosť zarastené kvôli lopúchom pri potoku. Hlavne v tomto období, na jeseň je to asi lepšie. Stopa však je viditeľná a dá sa to v pohode prejsť.

Tajbik

ja som tadiaľ išla minulý rok v lete smerom od chaty dole a bolo to veru dosť zarastené, miestami bola veľmi zlá orientácia.... snažila som sa držať dna doliny a potoka, takže našťastie sa to zaobišlo len s jedným kliešťom. Ale buriny a kadejakých kríkov je tam teda požehnane :-)

Gustoh

Vie niekto ako je to teraz s priechodnostou touto dolinou z Myta az na chatu?

Peter61

HURÁ
12:28Požiar lesa v katastri obce Bystrá v okrese Brezno sa po 11.00 h hasičom podarilo lokalizovať. Naďalej však pokračujú hasebné práce zo vzduchu aj na zemi. (tasr)

Rc1

do poziaru na velkom gapeli kusok od stefanicky nasadili aj vojensky black hawk

Peto5

Cez Mlynnu na Stefanicku som isiel tuto sobotu. Cas som mal priblizne rovnaky ako na Hikeplanneri, ale mal som stastie, ze som videl stopu, lebo je to celkom dost zarastene. Od pramenov, potocikov, rosy je porast (ktory siaha miestami aj po stehna) mokry, takze nohy boli uplne premocene. Ale mal som nahradne topanky, tak pohoda. Je na zvazenie ist to opacnym smerom s nejakym casovym stresom, lebo kebyze nie je stopa viditelna, tak by to mohlo byt dost na nervy. Ja som chlpaca nastastie nestretol, ale pravidelne som precvicoval hlasivky :-)

JohnYossarian

No musím sa aj ja podeliť o svoje dojmy. S bratom sme si to v túto sobotu zo Štefáničky do Partizánu strihli po žltej cez Mlynnú a musím povedať, bola to asi najhoršia túra v mojom živote. Chodník zo Štefáničky takmer neviditeľný, miestami takmer úplne zarastený trávou a kosodrevinou, pokiaľ sme zišli k potoku stretli sme tri vretenice. Žltá ďalej vedie popri potoku, ale cesta samozrejme celá zarastená lopúchmi,potok niekde vyliaty až na cestu, tak sme sa pustili cestičkou po úbočí Králičky. Tá samozrejme nikde na mapách značená nie je. Chodník opäť takmer neviditeľný, predierame sa hustou kosodrevinou a čučoriedím. Uvedomujeme si, aké musí byť ťažké pohybovať sa po divočine Aljašky, alebo Sibíri, lebo toto sa tmu celkom podobá. Zavše pokukujeme po žltej ceste v doline, ale tá je medzi lopúchmi neidentifikovateľná. Nad rázcestím sa cesta končí a vedie nás do starého polomu, ktorým strmo schádzame k potoku. Makačka, nadávame, hromžíme za chrbtami nám hlasno hrmí a začína poprchať. Po asi polhodinovom trápení v húštine plnej nebezpečných vývratov schádzame dole a gratulujeme si, ako by sme vyliezli minimálne na Gerlach. Po chvíľke pohodlnej chodze po lesnej ceste vedúcej pod Gápeľom sa bez akejkoľvek predohry začína hustý lejak. Ukrývame sa v lese pod starou jelšou, fajn, aspoň si trochu oddýchneme. Čakáme asi 15 minút a dážď ustáva. Na ceste sme úplne sami, nestretli sme od chaty ani živej duše. Počuli sme o medveďoch v tomto okolí, preto sa celú cestu hlasno rozprávame. Pod Valachovom sa však v húštine vedľa cesty asi 10 m od nás zrazu niečo zahniezdi, počujeme dunivé kroky a zrazu na nás vykúka asi 3-4 ročný krásavec. Brat beží naspäť a ja stojím ako prikovaný. Počujem jeho nespokojné funenie a po asi 5 sekundách pohľadu z očí do očí sa napokon mierumilovne otáča a beží do lesa. Medveďov som už niekoľko stretol, ale nikdy to nebolo z takto blízka. Po miernom šoku sa posúvame ďalej a celú cestu si spievame a kričíme. Búrky sa striedajú s poprchaním, za chrbtami nám nepríjemne hrmí. Striedavo pochodujeme a bežíme aby sme z tejto kaše čím skôr vybŕdli. Po asi dvoch hodinách cesty prichádzame ku červenej pod Stupkou a púšťame sa strmým svahom k hotelu. Chvála Pánu Bohu! :-D

FunTTomas

od 15. júla 2016 platí zákaz zberu lesných plodov na území Lesov mesta Brezno v priestore dolín Mlynná, Kumštová a Štiavnička (od Mýta pod Ďumbierom po sedlo Čertovica). Viac na lesybrezno.sk/index.php?view=…

Tarazed

Ja som si to prvykrat vyslapal na Stefanicku dolinou Posovej :D a potom kadetade pomedzi kosodrevinu. No na tom razcesti, kde sa rozdeluju tie dve doliny som sa nevedel rozhodnut, tak som to struhol nespravnou :D

Littleflower

to Joe Digital: k tomu kridlu na Gapli - pre mňa je to novinka. mas nejake blizsie info o tom, pripadne aj fotky? ak ano, rad by som privital aj na sukromnom maily. vdaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma