Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Neželezničný

Diskusná téma K fotke: Neželezničný

Aj tak by sa dal dnes nazvať Píľanský (nesprávne Piliansky) tunel, ktorý viac ako 100 rokov slúžil potrebám na železničnej trati medzi Zvolenom a Lučencom. V rokoch 1872 - 1983 tunelom viedla jednokoľajná železnica, ktorá bola zdvojená a zároveň preložená do tesného susedstva starej trate, čím tunel (rekonštruovaný v roku 1948) stratil využitie. Technické dielo leží v blízkosti železničnej zastávky Píla (v období 1. ČSR nazývanej ako Píla pod Javorom). Píľanský tunel patrí k osmičke kurióznych železničných tunelov Slovenska, ktorými dnes nepremávajú vlaky a sú to: Slavošovský pod Homôľkou, Koprášsky, pod Dielikom, starý Kraľoviansky, Margeciansky, starý Ťahanovský a Oždiansky tunel.

Jaro77

Ten tunel slúžil ešte v roku 1985.pamätám si to preto lebo som ním chodil do školy.Jedna koľaj išla cez tunel aj po zdvojkoľajnení niekedy v 70 tych rokoch.Vtedy zbúrali aj tunel z Podkriváňa na Kriváň.Až v 85-tom preložili aj druhú koľaj mimo tunela.

Vladimir50

Tam, kde je tá zelená tráva, teda tesne pred tunelom, bola kedysi zastávka Píla a mnohokrát som z nej vyrážal alebo sa na ňu vracal z túry na Javor a v 60-tych rokoch aj z Chaty pod Javorom - vtedy bola ešte v prevádzke.
Inak podobne zelená tráva je aj na Konigswarte u nás v Petržalke a kvitnú tam sedmokrásky tak ich možno nájdete aj pri Píle.

Peter Miler

Tam je už zelená tráva??? Človeče... Zajtra asi vyrazím na juh na prvosienky a podbele :-))

Daulagiri

Túto zaujímavosť som si všimol keď som touto traťou svojho času chodieval častejšie. Je pekné dozvedieť sa podrobnosti, dík Tomáš.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky