Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Val obrov, Feľaťa a iné záhady Hontu

Diskusná téma K článku: Val obrov, Feľaťa a iné záhady Hontu

Tichá radosť z turistiky sa občas dostaví na úplne nepravdepodobných miestach. Pôvodne som chcel ísť sám na Raxalpe, ale potom sa ukázalo, že bude potrebné zobrať nášho polročného jorkšíra Huga, a tak som aj s Monikou hľadal nejaké miesto, ktoré by splnilo našu túžbu po pokojnom mieste, kde by sme mohli stráviť perfektný víkend aj so psom.

PaliT

Tých hlásení je toľko, že by link na report chýb mohol byť priamo v niektorej lište na hiking.sk

Vladimír Kobza

PaliT: ďakujem za info aj foto.

Možno by sme mohli dať avízo spracovateľovi topografického podkladu o správnom zaznačení arboréta Feľata.

PaliT

Prvý link je správny, Shocart to má v mape nesprávne.

Inak z nejakého mne neznámeho dôvodu sú trasy k článku v mape iba dve, mali by byť tri. Odkaz na trasu s valom je len priamo v texte článku, pre istotu ho dávam ešte raz sem: mapy.hiking.sk/?gpx=2014_plas…

Fotky k článku by mali byť geotagované, ale výrazné pozostatky boli na dvoch lokalitách. Najprv sme videli obdĺžnikové stavby mohylového typu za vrchom Šipka a na konci boli dlhé valy na kopci Oroska. Pozri geotagy pri priložených fotkách.

Vladimír Kobza

Chystám sa v blízkej dobe na návštevu do týchto končín, preto som si ešte raz prečítal tento zaujímavý článok. Ak tomu rozumiem správne, tak arborétum Feľata sa nachádza na planine Brezovo, približne tu: mapy.hiking.sk/?x=19.00639…
Viaceré mapy (vrátane tejto) však majú v topografickom podklade vyznačené arborétum niekde celkom inde - v týchto miestach: mapy.hiking.sk/?x=19.00296…
Trocha ma to zmiatlo.

A ešte prosba, mohol by si poskytnúť link, kde približne v teréne si natrafil na zvyšky spomínaného valu? Vopred ďakujem.

PaliT

Po uverejnení fajn článku od V. Kobzu o mariánskej trase som sa ešte raz musel pozrieť do môjho textu a naozaj zisťujem, že modrú značku nakreslili čiastočne v našich stopách, v čase našej túry ešte neexistovala.

Knor

Zopar poznamok.

  • Na obrazkovom smerovniku pri Rykinciciach je udaj Felata 7 km. Tolko je to ked sa pocita tam aj spat. Ide sa po ceste, znacky nie su.
  • Uz viem, preco som si branicku do Felaty v zime nevsimol. Nie je tam. Asi ju odniesli do zberu. Aj plot zvacsa chyba, no v zime tam boli mantinely snehu (cesta bola odhrnuta, tuto zimu bolo snehu dost).
  • Tu spominany val je na beznu hroblu akosi privelky, no v porovnani s valom nad Pecenicami je maly. Naviac, lezi vychodnejsie ako zname (tri) linie speceneho valu. Okrem toho sa mi na pohlad zda byt mladsi ako speceny val nad Pecenicami. (V porovnani so specenym valom je tento az moc "pekny".)
  • Na zaver - mohli na ten plot pri poli zavesit symbol elektrickeho vyboja. Nemusi kazdy vediet ze elektricky ohradnik moze vypadat aj takto :-? .
Knor

Vdaka, odfotil som si v dedine tabulu s mapou Pecenickeho chodnika, dnes som si vytlacil zbgis-mapu, priblizne do nej dokreslil trasu a doplnil zopar bodov pre GPS-ko. Medzitym som zistil, ze val opisuje tabula cislo 6, tak viem, kam mam trafit. (Hoci tabula cislo 3 ktoru som nahodne nasiel v doline, je podla mna inde, ako udava ta mapa v dedine. Okrem tabule som nasiel 1 zaslu znacku a to som pokracoval spravne - zrejme ten chodnik nebol nikdy poriadne vyznaceny.) No, bude zabava.

Pytal som sa preto, ze ten novy chodnik ide okolo Chyziek hrebienkom, na ktorom je akosi privela kamenia. Ale teraz vidim, ze to este prv, ako sa chodniky spoja. Tak mozno to tam nebol val.

PaliT

Značenie NCH z Pečeníc sme stratili už v čase, keď som písal článok, pochybujem, že by sa to dalo reálne bez obnovenia použiť. Chcelo by to gpx záznam, možno ho niekto zverejní.
O NCH z Bátoviec nemám informácie.

FunTTomas

martin: pečenický NCH prakticky už nemá značenie v teréne, tak je ťažké ho sledovať. Bátovský NCH je nový a tam je dobré značenie, ale osobitne sa nevenuje valu, aj keď ním možno prechádza. No nepostrehol som to pri návšteve.

Knor

Zdravim. Neviete, nejde cez speceny val nad Pecenicami aj pomerne novy naucny chodnik z Batoviec? Zda sa, ako keby sa ten novy chodnik ciastocne prekryval so starym naucnym chodnkom, ktory ide z Pecenic (a jeho znacenie uz za vela nestoji).

Dady

Ja som bol na Felate pred 6 rokmi a sice tam boli stlpiky stareho oplotenia, ale ziadne branky, preto som sa pytal. Diky za suradnice valu.
Mimochodom vo Vlčej dolinke som vtedy taketo ladopady nafotil.

PaliT

Táto fotka bola urobená tu:
Latitude: 48° 11’ 54,42” N
Longitude: 19° 0’ 18,006” E

Knor

Ahoj, pozri si nizsie spravu od Tomasa. Obrazkovy smerovnk je na odbocke z hlavnej cesty. Predpokladam (nie som si isty) ze znacka ide po cesticke a privedie Ta k hlavnemu vchodu. Z opacnej strany Pali nafotil pootvorenu branicku (vid clanok), ja som si tam ziadnu branicku nevsimol (mozno som zle pozeral) takze som nemal co fotit. Ale oficialny vchod je (bol) z opacnej strany, skade ide to nove znacenie. Bol som tam asi pred 10 dnami, od Rykyncic je cesta prehrnuta, od Plastoviec nie je. Na neprehrnutom useku by to bolo lepsie v snezniciach ako bez nich, ale to bolo pred 10 dnami.

PaliT

Najskôr zajtra večer, som teraz len na mobile. Ale určite to bolo v tej časti, kde sme opustili Felaťu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma