Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Samota pod hranicami

Aďo.4

Tibor,myslím si,že medvede v oblasti Husárika a Ostrého Ti nehrozia,takže máš o jeden problém menej :-D

Tidoj

Ja viem, v podstate to je len zámienka, prečo to ďalej odkladať... A keď vybavím aj to, ešte stále ostáva moja obľúbená téma - medvede. Ale chcem to tam vidieť znova, pre mňa je melancholická nostalgia veľmi silný stav, tak snáď raz predsa. Nie len tie dve konkrétne miesta, ale aj tie ostatné od Papradna po Čadcu, čo som na mape prešiel už snáď... veľakrát. (A mal by som ísť pozrieť aj tú Krokavu nad Hnúšťou, aj celý kraj pod Pradědem, od Karlovy Studánky až po chatu Švýcárna - tuším sa to tak volalo, to bolo ešte v ´88....)

Zdenči

Tidoj....určite sa sem oplatí prísť. Na Makove nájdeš ubytovania koľko len chceš...

Dušan Šrenkel

Vrátiť a pozrieť si tie miesta nie je problém. Len keby ubytovanie na Husáriku aj na Ostrom fungovalo tak ako prv. Teraz je z Husárika niekoľkohviezdičkový hotel a chatu pod Ostrým má nejaký súkromník.

Tidoj

Kedysi (dávnejšie) som si predstavoval, že si raz cez leto nájdem nejaké milé ubytovanie v Turzovke, alebo vo Vysokej, a odtiaľ pochodím v Javorníkoch čo sa dá. Cez Makov prechádzalo niekoľko mojich imaginatívnych trás. Mapu VKÚ 109 som si čítaval miesto novín a časopisov. Ale odkedy som začal pracovať, nejako som sa nikdy nemal k tomu, aby som si to ubytovanie reálne pozrel (vonku sa ja nevyspím, ja vlastne ani nie som turista), nikoho z okolia som na kysuckú expedíciu nenamotal (teda na žiadnu expedíciu, ani len do tých MK) a tak to „raz cez leto“ sa odvtedy stále odkladá.
Už asi sedemkrát som ti to chcel napísať. Odkedy si dal do galérie fotografiu „Rekreačné stredisko Veľké Ostré“. Ja som si totiž túto oblasť vybral na turistiku najmä preto, lebo v detstve som tam úplnou náhodou strávil dva pobyty a celé to obdobie vnímam veľmi nostalgicky. Chcel som tie miesta znovu nájsť. V 89tom som bol v tábore na Husáriku. Ten som spätne na mape našiel, to nebol veľký problém. Vtedy ma síce ako dieťa zaujímali iné veci ako krásne okolie, ale celé som to vnímal vedome aj podvedome a mám dobrú pamäť. Pamätal som si cestu od hotela do Čadce. Taká betónovo-prašná, alebo asfaltovo-prašná. Dokonca sa mi tam stále v spomienkach tlačí nejaká plaváreň. Buď bola pri príchode tejto cesty do Čadce plaváreň, alebo nám ju vtedy možno sľúbili... ;-) Podľa toho som sa orientoval na mape. Dokonca si pamätám, že za hotelom bola cestička do kopca cez les a lúky a smerom na západ veľké lúky.
Nevedel som ale nájsť miesto pobytu v švp v 90tom, keď som bol šiestak. Vedel som, že sme boli v nejakom zariadení, ktorému sme hovorili Ostré. Pre hľadanie na mape mi to bolo málo platné, nespoliehal som sa ani na to, že to bol skutočný názov. Okamžite, ako som klikol tvoju spomínanú fotografiu som presne vedel, na čo sa pozerám, všetko som hneď spoznal a celé tie dva týždne mi nabehli v hlave akoby sa to udialo včera. Po dvadsiatich rokoch aj cez tú fotografiu vnímam toto konkrétne miesto ešte stále veľmi citlivo. Aj preto som už niekoľkokrát túto moju prúpovídku nenapísal – moje slovné vyjadrovanie ani ruky nestíhajú zaznamenávať pri tomto pretlaku emócií, myšlienok a spomienok, preto tento môj príspevok asi nemá úplne hlavu, ani pätu, ani logickú následnosť.
Tú zjazdovku si pamätám, tam sme trucovali učiteľkám a ďalej hore pokračovala cesta do lesa na jednej našej túre. Učiteľky nám vtedy hovorili, že sme niekde pri Kysuckom Novom Meste, to bol pre mňa jeden z neurčitých záchytných bodov. Pamätám si aj tenisové kurty a pod zjazdovkou maringotku, z ktorej spolužiačky olupovali náter. Pamätám si aj „koláčovú bitku“ so svadobčanmi na chate, aj ako nám dovolil „bača“ na náprotivnom kopci (prvýkrát sme videli ovce zblízka a ešte aj voľne v prírode), aby sme mu pomohli zahnať ovce. Chudák. Vyleteli sme na ne a on ich do druhého dňa roztratené hľadal po celom kopci.
Prepáč, že toľko mojich osobných kecov pri úplne inej fotografii. Ako som spomínal, aj som to už chcel napísať, pre obšírnosť som to vždy zavrhol a to slovíčko Makov na konci tvojho popisu bolo heslo, ktoré vo mne znovu zarezonovalo. Nejako ma stále tlačí potreba na obe spomínané miesta (Husárik aj Veľké Ostré) ani nie „ísť sa znovu pozrieť“, „ale skôr vrátiť sa“.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky