Komentár
Muska k článku: Videli sme hlucháne, ktorým u nás akútne hrozí vyhynutie Tento film ŠOPka odmietla odvysielať na festivaloch aj v RTVS... domov.sme.sk/…/balaz-film-tar…
+ 13 ďalších príspevkovMuska k článku: Videli sme hlucháne, ktorým u nás akútne hrozí vyhynutie Tento film ŠOPka odmietla odvysielať na festivaloch aj v RTVS... domov.sme.sk/…/balaz-film-tar…
+ 13 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Jarná túra z Magurky na Ďurkovú s Hiking autormi :-D
+ 4 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Pamätník Vladimíra Holíka nad Račou – túra inšpirovaná túrou Potešia takéto objavy v dobre známych lesoch v domácich končín. Zavše sa to prihodí aj mne aj keď doma v dobre známom okolí sa posledné roky pohybujem dosť málo …
nová témaMartin knor k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (1): z Duklianskeho do Úhornianskeho sedla Posledny vikend som siel kusok cervenej magistraly vo Volovskych vrchoch. Normalne som nechcel verit, ze tu v lete chodia take davy. Nikde ziaden turista a chod …
+ 2 ďalšie príspevkyTono k článku: Bývalý hostinec v sedle Havran Tak toto je dobrá správa, držím palce!
+ 12 ďalších príspevkovDaniela DD k článku: Yari-ga-take (槍ヶ岳) – japonský Matterhorn v národnom parku Chubusangaku Ahoj, chystam sa na mesiac do Japonska a rada by som si vyskusala aj niektory z dlhsich, povedzme 7-10 dnovych hikeov. Vacsinu z odporucanych vyletov co som nas …
+ 4 ďalšie príspevkyMartin knor: Novinky na HIKING.SK Pokus vfafva. - Ak sa tu zjavi tento text, tak to funguje :-) .
+ 207 ďalších príspevkovSvatopluk k článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika Výborný výkon, krásna krajina. Poznám iba časti z Vašej cesty ( úsek Stolica - Brdárka ), treba doplniť. Páči sa mne fotky z okolia Brdárky a divočina pri Stoli …
+ 2 ďalšie príspevkySvatopluk k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (2) – upršané Volovské vrchy a nádherný hrebeň Nízkych Tatier Dámy, skvelý výkon. Rovnako skvele stručne vecne napísané.
+ 1 ďalší príspevokSvatopluk k článku: Hlava, Sásky vrch a Mesiac kameň Ako zvyčajne výborný tip. Iba kvietky mne akosi chýbajú.
+ 3 ďalšie príspevkyFunTTomas k článku: Cesta hrdinov SNP v zime: bez snežníc a mačiek je to hazard so životom Do článku bol doplnený odkaz na video na youtube.
+ 5 ďalších príspevkovMarian Jasik k článku: Zleteli orly z Tatry, terény, ako sa patrí Dk...ta zaujimava kytka je na mnohych fotka, ci uz kvitnuca alebo bez kvetov....priplietla sa do tejto sady a fotka inej vzacnej rastlinky, ale uz bola vymena.
+ 10 ďalších príspevkovRc k článku: Medvede už nespia vcera sprava o tom, ze europska komisia zamietla navrh slovenska na akutne riesenie problemu s medvedami v zmysle jeho posunutia z najvyssej kategorie ochrany, …
+ 437 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Ľubochňa – Chabzdová – Ružomberok na snežniciach Na počasie sme mali ozaj šťastie. Pekné sú tie lúky v okolí senníkov a v sedle Poľana, tam sa ti bude páčiť keď tam vyrazíš. A ten vrch Magura tiež stojí za to …
+ 11 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Bývalá stanica lanovky na Líške Vsetko v poriadku. UPOZORNENIE: dvere treba trochu nadvihnut a tak tlacit/tahat!
+ 10 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Lesnícky zrub Zelenô v Zelenej doline Objekt uz nestoji.
+ 3 ďalšie príspevkyPavol.horvath k článku: Koliba Mlynová pod Kýčerou Na utulni vsetko v poriadku, poriadok, trochu bordelu, drevo nachystane. AKTUALIZACIA: voda sa nachadza 50m od utulne, na strome je sipka ktora ukazuje smer. Je …
+ 24 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Veľkofatranská Tlstá a Ostrá v zime – okruh z Blatnice Toto som siel uz vela krat, ale v zime by som si sem netrufol. Mal si stastie, ze bolo malo snehu. Kamzikov vidat najma v okoli Murana. V zime je v tejto oblast …
+ 6 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Krušné hory: Z Přebuzu na Špičák a späť Pekne brala. Kdesi v tychto miestach som bol pred rokmi na tyzdennej akcii a vsimol som si skvely namet, ako cerpat eurofondy "donekonecna". V minulosti tu bol …
+ 3 ďalšie príspevkyMartin knor k článku: Smolenickým krasom netradične: z Lošonca na Horštúnske skaly a Molpír Bol som tam asi mesiac skor. Na tabuliach toho naucneho chodnika su celkom zaujimave informacie. Tie skaly vsak nepoznem, musim ich niekedy obehat.
+ 1 ďalší príspevok
Diskusná téma K článku: Klobásy
Diskusná téma K článku: Klobásy
Je večer, niekedy v apríli či v máji 1979, sedíme v kuchyni na Chate pod Suchým a hráme kanastu. Zimná sezóna je za nami a letná ešte nezačala. Uprostred týždňa je chata prázdna, a tak sa počas dňa venujeme údržbe chaty a zásobovaniu. Stále je čo robiť. No a večer utužujeme kolektív, ako sa dá. Popíjame červené vínko, hráme karty alebo si len tak kecáme. Niekedy si k vínku zajedáme kúsok syra či slané tyčinky, niekedy domácu klobásu, ktorú si sami robíme a predávame turistom.
Pekne napísané ... som si zavzpomínal na zabíjačky u mojich starých rodičov ... :)
Oprava: do 7 st.C
Milan, nie je a nikdy to nebol môj fach, ale zrenie mäsa pri teplote cca do 7 ? je IMHO 1-3 dni. Nedodržanie môže mať za následok menej významné senzorické zmeny: suché klobásy etc.
Hovnový zápach môžu spôsobiť črevné baktérie, ktoré sa môžu dostať do mäsa pri nesprávnej porážke, vykrvovaní, vykoľovaní a manipulácii s mäsom. Svoju šancu využijú rýchlejšie pri letných teplotách.
My sme tiez robievali klobasy z cerstveho masa v den zabijacky a nechavali sme ich odstat v udiarni do druheho dna, kym sme ich zacali udit. Nepamatam sa, ze by sa niekedy pookazili.
Co viem od znamych, ktori davnejsie robili v masokombinate, klobasy sa zvyknu pokazit aj v pripade, ak sa udia prilis teplym dymom. Zevraj to obcas byval dovod vyhodenia celej vsadzky udiarne a nabyvalo to "len" zopar kil.
Milan, uvedom si, že chatárovi predali mäso rovno z pásu na bitúnku, takže bolo ešte teplé. preotže bol teplý deň, mäso nemalo kde vychladiť. A pokial som bol na zabijačkách, mäso sa vždy dávalo vychladiť buď do ďalšieho dnňa, alebo ak bolmráz, tak aspoň tri-štyri hodiny. ten smrad nebol taký, ako keď smrdí skazené mäso. Skutočne to smrdelo ako hovno. Dokonalý rozklad.
@Milan_ke - zrejme ako kde, lebo co si pamatam, jaternice, tlacenky sa robili v den zabijacky, ale klobaskova zmes u nas sa vzdy nechala jednu noc odstat a az potom sa plnili creva. Ale ci bol dovod nechat vychladnut zmes, alebo len nechat odlezat aby sa chute premiesali, uz si nepamatam.
Fúha toľká škoda, slinky sa mi tiež zbiehali, ale ma to rýchlo prešlo.
Otvoriť článok s fotkou ráno nalačno, tak ma asi vykotí :-) Škoda toho výsledku.
Podla mna to moze byt ten spravny dovod, aj ked som o nom doteraz nevedel, aj u babky sa vsetko masu nechavalo na ganku po cely den chladit a az poobede sa dalej spracovavalo alebo balilo do sackov. O slinach pri citani state o vyrobye sa ani netreba zmienovat, aj ked som sa tesil na posledny naval pri opise prveho susta a ostal mi len skriveny nos :)
neda mi nevratit sa, vrta mi hlavou, ci to bolo naozaj tym nevychladenim masa... Boro, ved ked je aj zabijacka, rano sa prasiatko zareze a poobede sa uz klobasy hompalaju v udiarni... Je pravda, ze zabijacky sa robia hlavne v zime, ale aj tak...
Vie mi to tu nejaky znalec cele potvrdit? nemohlo to byt predsa len niecim inym ?
Hoci citam po veceri,i tak mi sliny tecu ako bernardinovi.Postup výroby si az realne predstavujem.
Konec zlý, ale ten opis výroby...asi mi vyskratuje klávesnica od slín :-)
Kebyze sa to stane v dnesnej dobe, tak by ste to kludne mohli pouzit na vyhladzovanie vrasok ;o)
odporuvam odlozit s ido mobilov kontakt na toxikologicke infocntrum:
ntic.sk/ntic.php?adr=kontakt
02 54 774 166
Taková škoda velebnosti :(