Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát – Skalka

Diskusná téma K článku: Skryté poklady Malých Karpát – Skalka

V cykle Príručka starého svišťa sa pravidelne venujem krátkym, menej náročným okruhom, ktoré sa dajú pohodlne zvládnuť za pár hodín. Malé Karpaty sú vďačné pohorie popretkávané hustou sieťou lesných ciest, a aj keď tu nájdeme veľa značkovaných trás, mnoho krás sa skrýva bez toho, aby k nim viedla turistická značka. Boli časy, kedy som zámerne vyhľadával značené trasy a postupne som odfajkol aj poslednú. Dnes sa s radosťou oddávam túram, ktoré nie sú predpísané nikým a ničím. Ak mám chuť, použijem lesnú cestu, ľudský chodník či zvieraciu prť, prípadne kráčam panenským terénom. Taká bola aj výprava na brdo Skalka, ty brďo...

Zdenči

Tak tu som ešte nebol...posledné moje túry boli práve v tejto časti MK a obľúbil som si túto časť. Určite budem čoskoro nasledovať stopy starého svišťa :-)

Miroslav Svitek

Ja som sa sem dostal asi pred mesiacom a skonštatoval som, že M.K. ma ešte vždy dokážu prekvapiť. Dúfam, že cestu nájdem aj na jeseň, keď sem chcem doviesť ženu.

Tidoj

Pekné. Ja som bol v týchto miestach jeden jediný krát. A každý rok si hovorím, že by som sa tu mohol viac potúlať. Niekedy, keď bude nálada na niečo nenáročné ale zaujímavé.
Na Skalku sa plánujem pozrieť odkedy tu v galérii pridal Matúš M. fotku toho kríža aj s históriou. A tuším aj on spomínal nejaké čučoriedky - nepovedal by som, že tu vôbec niečo také môže rásť. Bohvie, či to je nejaké miestne ojedinelé stanovište, a prečo práve tu.
Ešte som asi nikdy nepočul slovo osuheľ, tak som sa aj niečo naučil. Aspoň som sa dovtípil, čo to znamená. Ale počul som slovo brdo a neviem, čo presne znamená. Čo presne znamená brdo?

PaliT

Brdo by mal byť ostrý kopec, všimnite si zvukovú podobnosť so slovami bradlo a bralo.

Zdenči

Tidoj...v MK som čučoriedčie našiel aj na Zámčisku a pri medvedej skale...ale zatiaľ bez bobúľ

Tidoj

Takže nie len kukla, kykula a kýčera, ale aj brdo a chopok. Rozmýšľam, či Devínska Kobyla je kobyla a či to tiež nebude dajaké prazvláštne označenie pre kopec. Je to divné. Môžu to byť len také synonymá? Nebudú tam veľké rozdiely v sémantike alebo etymológii?
Zdenči, neuveríš, ale ja som čučoriedčie naživo nikdy nevidel, takže neviem, či by som ho spoznal.

Šubovič

Ahoj Paľo, pekný článok. Hlavne ak človek dané miesto pozná, je rád, že podobnými očami ho vnímajú aj iní. Ak by mal niekto záujem o gps súradnice Skalky, môžem poskytnúť. Paľo, ak si na GC, neprezradíš svoj nick? :-)

Zdenči

Tidoj...tu je...odmysli si bobule :- google.sk/search?q=čučoriedky…7iN-X-ygOJ-4LAAg&sqi=2&ved=0CDcQsAQ&biw=1920&bih=905#facrc=&imgdii=_&imgrc=7t_rB2OoFYpy-M%253A%3B5QRfPVT7rspBCM%3Bhttp%253A%252F%252Ffotky.sme.sk%252Ffoto%252F75609%252Fcucoriedky%253Ftype%253Dv%2526x%253D650%2526y%253D487%3Bhttp%253A%252F%252Ffotky.sme.sk%252Ffotka%252F75609%252Fcucoriedky%3B649%3B487

Anonymized_25093

Bol som tam len raz ale Zaruby by som siel navstivit este raz - prekrasne miesto.

PaliT

Šubovič: Nie je hádam problém spojiť dátum túry s logom na keške, či?
Inak predpokladám, že tie čučoriedky musia mať aj plody, ale bude to možno posunuté oproti tým nízkotatranským.

Tulak007

CITUJEM z článku:
Na konci túry tesne pred dedinou ešte nachádzame nad dolinou zvláštne miesto, kde v drevenej ohrade vidíme niečo ako miniatúrny amfiteáter s ohniskom a prístreškom, ktorý zrejme slúži ako bufet. Tušíme, že tu bývajú nejaké zaujímavé akcie, ale nič bližšie sa mi nepodarilo zistiť..........

Druhá augustová nedeľa (11.8.2013) patrila v Doľanoch tradične turistom z blízkeho i ďalekého okolia. Už 28. ročník obľúbenej akcie Turistika pre všetkých, ktorú poriada Klub slovenských turistov Doľany, tento rok privítal 685 registrovaných a desiatky ďalších turistov skvelým turistickým počasím a dobre zvládnutou organizáciou. Ako vždy kvalitne vytýčené trasy mali dĺžku 10, 20 a 40 kilometrov. Po ich absolvovaní bola pre účastníkov pripravená v starom kameňolome nad dedinou tradičná zábava pri živej hudbe s výborným gulášom, ktorá trvala až do noci.

EŠTE ČOSI O VRCHOLE JELENEC (Geldek)...... Turisti z KST Doľany organizujú aj SILVESTROVSKÝ VÝSTUP NA JELENEC (GELTEK). Stretnutie je na vrchole: 10.00 - 11.00 hod....Štart okolo 9.00 h pri CZŠ, trasa výstupu trvá asi 2 h....
Nepovinná vybava...flaša šampanskeho a koláče...je tam úžasná atmosféra - odporúčam všetkým, ktorým sa nechce na Silvestra sedieť doma a majú chuť este sa trocha v tom starom - a už odchádzajúcom roku ešte trocha prevetrať :-)

Vladvlad

Príjemný článok, ale osobne podobné počasie nemám rád. Všetko pôsobí smutne, sivo, zima.

V Doľanoch sa oplatí pozrieť miestnu kalváriu lisinovic.blog.sme.sk/…/Putov… a kaplnku apsida.sk/…/dolany-kaplnka Od nej som naposledy išiel hore krajom vinohradov a cez les na Klokočinu. Pekné výhľady do okolia, v rannom slnku to malo svoje čaro.

Čučoriedkových lokalít je v MK celkom dosť, ale jediné plody som jedol oproti Dračiemu hrádku hiking.sk/…/male_karpaty-jedn… a potom pod Bielym krížom nad Račou. Ďalšie čučoriedkové lokality, čo ma z hlavy napadne, listu plno ale bez plodov: Tri kopce nad Dubovou, kopce Bučková-Zámok, sú aj iné miesta, momentálne si nespomeniem.

PaliT

Ako sa rozmnožujú tie čučoriedky, keď nemajú plody? Len vegatatívne?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma