Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Koliba na Ohništi

Diskusná téma K článku: Koliba na Ohništi

V Nízkych Tatrách sa nachádza množstvo prístreškov, kolíb, útulní a turistických chát. Jednu málo známu kolibu, vhodnú na prenocovanie pri vašich potulkách, nájdete aj na Prednej poľane na Ohništi. Koliba stojí na rozsiahlej krasovej planine masívu Ohništa.

Pavel Forgáč

Prespal som tu 20.6.2023 stav celkom ok akurát zrub začína trochu chátrať. V streche presvitajú prvé diery. Bude treba menšiu rekonštrukciu. Do pofidernej piecky by som osobne nekúril.

Anonymized_25093

Bol som tam pozriet kedze som tam este nebol. Vsetko rovnake ako na fotkach z 20.01.2023 a stav ako pise daulagiri 16.01.2023.
Dnu bolo trochu snehu, piecku som neskusal kedze som nekuril.

Ktritri

Je tam ešte zošit s mapou? Tam sme trochu blúdili a mapa z koliby pomohla...čarovné miesto, závidím v zime :)

Daulagiri

Čau Patrik,
fotky z túry ešte nemám spracované. Ale ak si mal na mysli foto aj zvnútra tak tu je niečo. Kvalita síce nízka, ale na dokumentáciu snáď postačí.

PatrikSlanina

Ahoj Daulagiri! :)

Nemáš nejaké fotky nové z okolia koliby náhoodu?

Daulagiri

Heh, no neviem, možno niekedy, i keď táto dvojdňovka nebola ani zďaleka taká vydarená ako tá akcia spred 11 rokov. Ale boli tam krásne momenty aj blúdenie a úplná samota zas a znova ;-)

Sona

Bude druhy diel Sam na Ohnisti? ;)

Daulagiri

Prespal som tu z 12. na 13. 1. Na planine Ohnišťa bolo do 40 cm snehu, stromy krásne zasnežené, romantika.
Strecha koliby bola zasnežená, takže prípadné diery som nemal ako zistiť. Medzery medzi trámami sú poctivo vyplnené PUR penou tak by dnu nemalo prefukovať. Kapacitu by som odhadol na 5 ľudí na pričniach, ale keď sa potlačíte možno aj viac. Bolo tam nachystané aj narúbané drevo + nejaké konáre. Všimol som si lopatu, 2 pílky, hlavu zo sekery, fľašu zo zamrznutou vodou, vifonky a pár drobností. Na pričniach karimatky. Piecka je taká zvláštna, ale nekúril som.

Úžasné miesto, panenský sneh, ticho a milión hviezd nad hlavou :-)

Mirino

Aktuálne. Voda v Michalovskom sedle v pohode, ale prameň v Svidovskom sedle tečie len velmi slabo. A to máme po vydatných dažďoch. Možno je len zle podchytený. Asi by potreboval údržbu.
Pec funguje, ale tie horné dvierka sú odtrhnuté, pánty zahrdzavené a nefunkčné. Dymovod je velmi zle zaústený do prechodky cez štít, takže hlavne pri zakurovaní to vydymí kolibu. Nehľadiac na požiarne riziko. A do koliby stále veselo zateká až trámy plesnejú. Všade okolo koliby burina po brucho, takže vlhkosť sa drží a vlhká až mokrá je aj zem vnútri koliby.

Kubi

Zdravím,
boli sme tam v auguste 2022

Koliba stojí, ubytovanie super - na pričniach sa vyspí 7-8 ľudí + miesto zostane aj na hlinenej zemi (ale to skôr spať radšej vonku).

Do koliby zateká! Prišli sme po daždi a na karimatke boli jazierká, v nádobke bolo tiež hojne vody. Piecku sme neskúšali, oheň sme zrobili vonku.

Ako zdroj vody odporúčam Stanišovské sedlo, bezpečná studnička. Prameň pod Michalovským sedlom sme neboli pozrieť. Zato studnička vo Svidovskom sedle mala vyslovene špinavú vodu, možno ešte pri chatke je dobrá studnička.

Latrína podľa fotky na mapách cz neexistuje, nemôžem to ale potvrdiť - ani sme ju nehľadali.

Martin vyškovec

koliba stále stojí a je luxusní ve smyslu možnost zatopit a karimatky k dispozici. není tam voda a s tím třeba nutně počítat

KeXoSk

Piecka sa tam doniesla prave kvoli tomu, aby koliba nezblkla, kedze pred tym bol namiesto nej len otvoreny ohen priamo vnutry. Jedna vec ze hrozil poziar a druha ze sa tam nedalo skoro existovat. Veci okolo toho ako lepsia pilka ci sekerka su len bonusom aj pre takych, co si zo sebou vlacia po turach nejake to spratnejsie nudzove naradie. Predsa len kazdy uvita, ked si moze drevo zaobstarat rychlejsie nez sa dlho trapit s pilovym lankom. Petrolejka je tiez len na to aby si noclaznik v noci nemusel minat baterie svojej vybavy. Prioritou kazdej navstevy je tak ci onak upratanie, utesnenie a ine potrebne opravy na kolibe. Vsetko je to len o ludoch, ich vychove a pristupe. Ja som toto leto napriklad vnutri piecku vobec nepouzival a kuril som si len pred kolibou. V zime mi vsak piecka vnutri pride vzdy vhod, zvlast ked tam chodime na cely vikend. Dazd ma tam zatial nezastihol, ale myslel som ze nedavno opravovana strecha vodu zadrzi a do koliby nezateka. Toto ma vsak tiez netrapi, kedze verim ze vzdy lepsie tam ako vonku na dazdi a nic viac ako teplo v zime pocas celovikendoveho pobytu vnutri nepotrebujem.

S.igoro

Koliba ani tak nie je útulňou, ako chabým závetrím. Je deravá ako sito a zateká do nej úplne všade, komplet strecha. V daždi sa tam sotva niekto riadne vyspí :-)

Rast

Áno viem co myslis... a ta druha búda to je co? To patrí nejakým lesným robotníkom? Dá sa ísť aj dolu dolinou? Je to tam nejaké exponované a nebolo jasne či sa tade dá alebo nie

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum