Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Koliba na Ohništi

Mirino

Keď ideš po vodu, tak než vojdeš na tú lúku s druhou chatkou, tak prechádzaš medzi skalou vľavo a tým skalnatým kopčekom napravo. Je to tam zarastené vysokou travou a burinou, tak si to človek tak neuvedomí, ale vráta to sú.
Hej, miestny názov. Na mape to nie je. I keď na lesáckej špeciálke je ten breh oproti kolibe pomenovaný "Za Vráta".

Rast

Ano Kasino Apolon tam bolo napisane nad dverami, alebo sa to volao Koliba pod Barancom. Vo vratach som nikdy nepocul... kamenne vrata si nejak nevybavujem, ze by tam boli.... volaju to tak miestni?
ano tam to skoro zhorelo, aspon podla zapisu v knihe, a boli tam take drsnejsie zapisy od ochranarov... tak neviem, ako to tam skonci... ale chodi tam podla toho dost vela ludi...
temu ked tak presunut inam, nie som spravca...

Mirino

Ale téma je Koliba na Ohništi, tak to tu nebudeme ďalej rozoberať...OK?

Mirino

Mal som na mysli túto. Volá sa to tam Vo vrátach, asi preto, lebo kúsok za kolibkou sa ide k vode cez také kamenné vráta. Už sa to pokúšali premenovať na Kasíno Apolón, alebo myslím aj Klondajk...jednoducho Vo vrátach.

Rast

Koliba pod Barancom sa vola inak nie? Alebo aspon ja ju poznam pod inym nazvom...

Ade.e

MisoB Ano, na teba. :)
To aby sme zacali nosit drevo do lesa, ked teda spominas obmedzene zdroje. :)
Ale vazne, ak teda niekto potrebuje teplo v piecke a pritom by stacil lepsi spacak, tak asi spali viac toho (obmedzeneho) zdroja, ako niekto, kto chce poopekat spekacku alebo urobit si ocko u spolocnicky aby ju ohnik zohrial..
A pri tej pieckeeste hrozi, ze nieje velmi utesnena a vydimi budu alebo ju rovno zlikviduje.
Ale ak mas teda odlisny nazor, nech sa paci... :)

MisoB

ade.e - asi reaguješ na mňa :)
Nejde o lenivosť, máme proste odlišný názor na využívanie (obmedzených) zdrojov.

Ade.e

LuboB Zaujimave, ze s Mirinom suhlasis ale so mnou nesuhlasis, pricom s nim tiez suhlasim. Ohnik vonku mi nepride ako luxus, ale skor piecka vnutri. Mozno nebyva vsade dreva v okoli utulni, mozno preto, ze su piecky, ale kto nieje lenivy, tak si donesie aj ked si chce zadovat luxus v piecke, ci ohnikom vonku...

Lubo

Ja nie som velky fanusik otvoreneho ohna. Piecka vnutri je fajn, no zapalim ohen len vtedy, ak piecka vyzera k svetu a chce sa mi zhladavat drevo. Ak idem v zime, co sa pre moju lenivost casto nestava a radsej spim na chatach/utulniach s hospodarom, tak nepocitam s tym, ze sa zahrejem. Len vitam, ze nemusim vlacit stan. Jedlo robim zasadne na varici a nie vnutri.

Mirino

Ďakujem za súhlasné názory. Už som si začínal myslieť, že som jediný svojho druhu. Piecka je druh komfortu, ktorý tiež znesiem, ale nevyhnutný nie je. Už som prišiel do nie jednej búdy, kde bolo vyhriate a v peci ešte uhlíky a samozrejme nikde nikoho. Najlepší spôsob, ako prísť o kolibu aj s okolím. Trochu odbočím od koliby na Ohništi. Nepekný zážitok mám z koliby vo Vrátach, keď tam predo mnou bola ožranská partia. Pred kolibou je ohnište a okolo štvorec tvorený kladami na sedenie. Tie klady merajú cca štyri metre. To pre tých, ktorí to tam nepoznajú. Celý ten štvorec aj s kladami bol čerstvo čierny, vypálený a klady zuholnatené. Normálne štyri čierne brvná ako keď vyhorí stodola! Čo to musel byť za oheň!!! Vedľa je suchý polom, tak asi nahádzali suchú neokliesnenú haluzinu na velkú kopu a podpálili. Asi akože čím väčší oheň, tým väčšia zábava. Ešte teraz mi to dvíha tlak. Samotná kolibka stojí nejaké štyri metre od tých kladiek. Okolo suchá tráva a kosodrevina. Pred pár rokmi to tam aj horelo, zasahovali hasiči, kolibka to našťastie ustála a okolie sa už dalo dokopy. Píšem to preto, že koliba vo Vrátach tiež nie je prístupná až tak ľahko, tiež je mimo značený chodník a predsa sa nájdu ľudia???, ktorí sú schopní to zničiť. Ako dlho to bude tolerovať ochrana prírody a miestny urbár? Som toho názoru, že keď už som mimo značky, dokonca v NP a nocujem, varím, ohník robím...tak sa správam nenápadne, nerobím hluk, napríklad nerúbem sekerou, ale nosím si malú pílku, určite nerobím bordel okolo seba a ohník len taký, aby sa opieklo alebo uvarilo. Žiadne Jánske ohne na preskakovanie. A ráno už radšej ani nekúrim v piecke, aby som mal istotu, že to tam nevyhorí. Dobre, možno som pre niekoho posera, ale ja by som nemal pokoja a celý deň by som sa obzeral, či sa za mnou nedymí...

TomXX

Matrace mi netreba, ale piecka je fajn, lebo sa strašne potím a vždy využijem možnosť usušiť si oblečenie :)

PaliT

Túto kolibu trochu chráni fakt, že k nej neexistuje ľahký prístup, či cez Slemä alebo Ohnište, sa ide parádnymi strminami a to aspoň do istej miery vytriedi ľudí, čo by hľadali ožranský útulok 20 minút za dedinou. Piecku s príslušenstvom vítam, tá predlžuje sezónu, ostatné veci by tam nemuseli byť, zbytočne to bordelizuje romantické miesto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov