Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kotmanovské vodopády

Diskusná téma K článku: Kotmanovské vodopády

Nad novohradskou dedinkou Kotmanová som sa raz zatúlal do doliny Veľké Hlboké. Štveral som sa roky nepoužívanou lesnou cestou hore na vrchy, keď ma zaujal nezvyčajne veľký hukot vody. Po chvíli som v nemom úžase zastal pri nádherných vodopádoch. Kde sa tu vzali? Na žiadnej z máp nie sú. V jednom mieste tečie potok strmou skalnatou úžinou a voda prietokom cez obrovské balvany vytvára čarovnú sústavu kaskád a vodopádov. Koľko dokonale ukrytých, ale veľmi príjemných prekvapení majú ešte v talóne Veporské vrchy?

MiroBiker

Február 2016: z Veporských vrchov tečie nezvyčajne veľa vody a kaskády nad Kotmanovou sú najmohutnejšie aké som zatiaľ kedy videl. Tu je krátke video z Kotlíka ako návnada:
youtube.com/watch?v=vWcP5SvYv…

Miro Pilát

Pre PaliT:Tak ako píše Jano Kuric z Kotmanovej v príspevku dole, tých lokalít s vodopádmi je nad Kotmanovou aj viacej, ale keďže tie ostatné roklinky sú príliš krátke a nemajú až taký dostatok vody, s blížiacim sa letom vodopády na nich zanikajú a voda tečie iba popod balvany. Domnievam sa, že podobné kaskády s vodopádmi môžu byť aj na niektorých dostatočne vodnatých potôčikoch tečúcich z plošiny Veporských vrchov smerom do Málineckej priehrady ako je napríklad Smolná a Chochoľná (súdiac podľa rozloženia vrstevníc na mape asi niekde tu mapy.hiking.sk/?x=19.63611…. Aj Boro Tomis spomína nejaké "úchvatné kaskády" na potôčikoch Chocholná a Smolná vo svojom článku z roku 2004 vid hiking.sk/…/v_kopcoch_kde_pra….

Miro Pilát

Pre Jano Kuric: V článku píšem, že "NIEKTORÍ Kotmanovčania o nich nevedia a nikdy ich ani nevideli" takže v žiadnom prípade nemyslím tým všetkých obyvateľov Kotmanovej.

Tono

Takze slubena poloha doposial nepreskumanej lokality nad Kotmanovou - kota 595 - Pohanský hrad sa nachadza tu mapy.hiking.sk/?x=19.59335…
Da sa predpokladat, ze tu stala doposial nedatovana fortifikacna stavba - hrad, hradok alebo hradisko. Dalsia zaujimava poloha je sice severnejsie, uz nad vod. nadrzou malinec a nachadza sa v polohe Zámok - kota 740 mapy.hiking.sk/?x=19.66103… Tiez sa da predpokladat, ze tu stala doposial nedatovana fortifikacna stavba - hrad, hradok alebo hradisko. Poloha nebola este skumana.

Smolinko

Mimochodom - Geocacheri -oplati sa a je tam aj nieco pre nas... suradnice su presne

Jano Kuric

Veľmi dobre sa to číta,len by som chcel poopraviť autora,že ani Kotmanovčania o tom nevedia.Stačí si pozrieť stránku obce Kotmanová a tam sú moje fotografie aj s opisom.Dokonca sme asi pred 10-timi rokmi robili akciu prechod oboma roklinami,ale nakoľko v nasledujúcich rokoch bola kalamita a prechod bol sťažený upustili sme od toho.A len tak na okraj tých vodopádov je viac,nie len v týchto dvoch dolinách.Ináč tá druhá dolina sa volá Čierťaž a nie dolina Vrbinského potoka.

Svatopluk stepanek

to je skvelý tip - cez Kotmanovú som šiel veľa
razy, ale o vodopádoch
som nikdy nepočul...
pekné fotky
je to pekný kraj - na sever Hrnčiarky, Bykovo

PaliT

Dobrá inšpirácia. Možno by stálo zato, prejsť pozdĺž celého spomínaného zlomu, už sa okolo toho ňúram v mapách.

Tono

Dobry clanok zo zaujimaveho kraja. Vrelo odporucam navstivit! Inak nad dolinou sa nachádza poloha Hradok, zatial sice neskumana, ale kde sa da ocakavat nejaka zaujimava lokalita hradu, hradku ci hradiska. Doma pozriem do mapy VKU a pridam link na polohu.

Smolinko

Akurat som tam bol tento vikend... razovity kraj... ale pekne je v okoli

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma