Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Bifurkácia Veľkej Svinky

Diskusná téma K fotke: Bifurkácia Veľkej Svinky

Priznajte sa, kto by z názvu fotky vedel, o čo tu ide? :-) .. ja teda nie, aspoň do tohto víkendu. Tak ako sa potoky spájajú, tak sa vedia aj rozísť. Pravá polovica Svinky si tak povie "už ma to s ľavou nebaví" a fukne si to doprava do diery v skale, kým ľavá Svinka pokračuje rovno. A z Veľkej Svinky sú razom dve malé :-)Pravá potom zo skaly vyteká výverom do potoka Branisko a ľavá, tá sa opustená kľukatí krajinou až kamsi do stanice Kysak. Tu sa furt prestupuje, takže aj ľavá Svinka prestúpi do rýchlika Hornád. A čo nevidí? V rýchliku sa už vezie pravá Svinka! Prestúpila z osobáku Branisko tiež do rýchlika Hornád, ale o nejakých 40-50 kilometrov skôr, ešte v stanici Spišské Vlachy :-) Aj takéto veci sa dejú, nevídali!

FunTTomas

makovica: dobre sa ti zdalo. Presne niečo v podobnom znení som chcel napísať, že po májových lejakoch už ani bifurkácia nie je bifurkáciou. Koryto Svinky je podmyté cca 1 m hlbšie smerom k ponoru ako dolinový tok, ktorý je bez vody.

Makovica

v sobotu som tam bola a prisahám, zdá sa mi, že všetka voda tiekla do diery v jaskyni - bolo to tam dosť vymyté, ale som si istá, že ľavom brehu (v smere vody)som prešla až ku skale a žiadny tok dolu dolinou som neprekročila - pozrela som aj fotky, čo som urobila, žiaľ nemám to z dobrého uhla, nevidieť to...

Daulagiri

Tak ja sa priznávam že som vedel čo je to tá bifurkácia, a tuším že Svinka je jedným z najznámejších príkladov. Inak výborná demonštratívna fotka Matúš aj popis.

FunTTomas

ďalšia krasová bifurkácia - ponor Štiavnice je v Jánskej doline povyše horárne pred Bystrou mapy.hiking.sk/?x=19.68441…, kde časť vody vteká do brala a pri vysokom vodnom stave tečie aj korytom Štiavnice.

Radoslav

Máš pravdu Matuš o polohe toho ponoru, našiel som si vo svojom fotoarchíve, kde mám jednu aj z odbočenia z cesty s pohľadom k smerom k chatám len pár des. metrov. No ale práve tu by mala byť polohovo tá značka Diablovej diery. Dtto aj Výverová nad tou úžľabinou presnejšie.

Radoslav

Zase nepodceňuj, veď máme ju každý vo vlastnom tele o.i. v cievnom systéme mnohokrát :-).
Známa je i tá v Štrbe dokonca na dve povodia, vlastne i úmoria.
Tá poloha na mape ale nie je správne bližšie k sedlu Branisko? Teda vlastne k značke tej jaskyne vpravo dolu, čo je Diablova diera (tá je tiež zle polohovaná, viac na východ do údolia). Výverová diera je tá na záp. svahu, z kadiaľ vyteká ako malý potok Bystrík - prítok potoka Branisko.

Meky

A zase sme o niečo múdrejší :) Matúš,vďaka za info.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok