Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kostolík v Jalovej

Diskusná téma K fotke: Kostolík v Jalovej

Na svahu nad obcou Jalová bol v roku 1792 postavený malý, pre vtedajší počet obyvateľov dostačujúci, gréckokatolícky chrám. Bol zasvätený sv. veľkomučeníkovi Jurajovi. Vo väčšom rozsahu bol opravovaný už v roku 1831. Tento chrám patril tiež k tzv. "chrámom v kožuchu", bol omietnutý a obielený. V roku 2002 došlo k rozsiahlym opravám v chráme, bol kompletne obnovený, ale už neomietnutý.Je to chrám jednoduchej zrubovej konštrukcie, postavený na kamennom základe.

MatusM

opäť ďakujem za cenné doplnenia, je zaujímavé, že to rozoberanie a skladanie cerkví inde nie je až taká ojedinelá vec ..

Daulagiri

Tak tento je fakt krásny, asi tým že je minimalistický !

Zdenči

Pri rekonštrukcii sa vraj z kostolíka "stratili" pôvodné obrazy a namiesto nich sú teraz na stenách len ich fotky. Nejaký dobrák ich tak "odložil", že už sa nenašli.
Keď sme tam boli vlani, prišla nám kostolík otvoriť babka, ktorá má od neho kľúče a mali sme to aj s výkladom.

Radoslav

Čo viem od miestnych (nie jalových, ale názov súvisí s jedľ. drevom po rusínsky :-), drev. stavba bola prakticky komplet novopostavená. I keď dodržali pôvodný tvar, bol tam i preto spor s pamiatkármi, lebo že i oprava - stavba sa rozbehla ako kedysi spontánne bez štempľa.
A samotný kostolík že za svoju históriu má už 3. lokalitu, keď bol rozobraný a premiestnený, pred cca storočím nakoniec sem, Pod Hrunom, kde bol vtedy už aj omietnutý.
Ikonostas je pôvodný, dokonca je o vyše storočie starší než samotná história kostolíka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok