Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: U patrónov detí

Diskusná téma K fotke: U patrónov detí

Široko-ďaleko ojedinené zasvätenie kostola v Gemerskom Jablonci (starší názov tiež Jablonica) je unikátne nielen na Slovensku ale tiež v bývalom Uhorsku. Svätí Abdon a Senen, perzskí mučeníci z prelomu 3. a 4. storočia n. l., sú považovaní za patrónov detí. Vzácny jednoloďový románsky kostolík zo začiatku 13. storočia (asi 1220) stojí na návrší západne od obce a z južnej strany je obklopený cintorínom. Od svätostánku sa otvára pekný výhľad na sopečnú krajinu Cerovej vrchoviny. Interiér kostolíka je zaujímavý dreveným maľovaným kazetovým (88 ks) neskororenesančným stropom z roku 1703 a drevený chór z roku 1815. Návštevu je možné dohodnúť telefonicky na obecnom úrade. Vzhľad vzácnej kultúrnej pamiatky narúša necitlivo umiestnený drevený elektrický stĺp v bezprostrednej blízkosti polkruhovej apsidy a pretŕčajúca skrinka elektromeru na prístavbe (mimo záberu), čo nepoteší hlavne fotografov. Na veži v západnej časti (nad vstupom) upútajú zachované združené románske okná.

Radoslav

Hmm, nie ojedinelý neduh s prístupnosťou u nás. Veď iste by sa každý rád fin. odvďačil. Aspoň že v napr. Kraskove to už funguje perfektne.
A aj s fotením, i keď sa mi podarilo skoro vždy uhovoriť :-) (z kamen. románskych asi len okrem Žehry).

FunTTomas

rado: nie, dnu sme sa nedostali, lebo nám vedeli najskôr otvoriť o 9.30 pred omšou, no my sme túru začínali o 8mej a pred nami bolo 30 km pochodu. Volal som s predstihom na ObÚ, ale nemali tam koho poslať.
Dohľadnosť v tento deň bola výborná, preto pôsobí sviežo.

Radoslav

Boli ste aj dnu, či už sú kazety opravené, lebo pred 3 rokmi boli až v havarijnom stave. Podľa miestneho správcu farnosti zháňali zdroje na rekonštrukciu, keď už časť mali prisľúbenú od MK. Aspoň stavba že už po rekonštrukcii spred pár rokov, i keď pozerám mapy vlhkosti sa mi zdajú výraznejšie, ale to možno len že v tom júnovom rannom osvetlení (fotka takto pôsobí naozaj sviežo na tento kraj = K+)
IMHO interér ako celok svojou rozdielnosťou štýlu a výtvarnou výzdobou ma trošku sklamal, ale to nie je ojedinelé u nás.
BTW tá elektrika sa dá schovať (ako u teba tu od cintorína), práve tu od J a či Z, kde je ťažisko zaujímavej architektúry exteriéru.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky